• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Kredi kartı aidatı alan 23 banka mahkemeye verildi

Kredi kartı aidatı alan 23 banka mahkemeye verildi
Tüketiciler Birliği, yasa metninden çıkartılmasına rağmen aidat almaya devam eden 23 bankayı mahkemeye verdi.

Tüketiciler Birliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'ndaki değişikliklerin görüşülmesi sırasında yasa metninden çıkartılmasına rağmen aidat almaya devam eden 23 bankayı mahkemeye verdi.

Sabah saatlerinde Levent'te bulunan İstanbul Tüketiciler Mahkemesi'ne gelen Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, Meclis'te, kredi borçlarının yapılandırılması ile ilgili karar alındığını söyledi. Kredi kartlarından aidat "Asla alınamaz" anlamı çıkan bir hükme varılmadığını belirten Kaya, bugün bu konuyu yasal bir zemine oturtmak için bankaları mahkemeye verdiklerini söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ve beraberindeki heyet, TBMM kararına rağmen kredi kartlarından aidat aldığını belirttikleri 23 bankayı mahkemeye verdi. Tüketiciler Birliği heyeti, sabah saatlerinde Levent'te bulunan İstanbul Tüketiciler Mahkemesi'ne geldi.

Mahkeme önünde bir basın açıklaması yapan Genel Başkan Nazım Kaya, yasalara rağmen bankaların yıllardır aldıkları kredi kartı aidatlarını bugün yargıya taşımak suretiyle son noktayı koyacaklarını söyledi. Kredi kartı aidatlarının yıllardır tüketicinin gündemini meşgul ettiğini ve bankaların kendilerine duyulan güven nedeni ile yasalara rağmen aidatlarını almaya devam ettiğini kaydeden Kaya, "Her yıl ortalama 1 milyar dolar kart aidatı gelirinden pay almak isteyen bankalar, kart pazarlamasında bütün teknikleri kullanmış, geliri olmayana dahi yüksek limitlerle kredi kartı vermiştir. Bugün yaşanan kredi kartı borç sendromunun temel faktörlerinden biri de aidat pastasını paylaşma yarışıdır." dedi.

"4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesi gereği, tüketicinin onayı olmadan kredi kartı aidatı alınamaz." diyen Kaya, "Bu gerekçe ile hesap ekstresinde bildirilen aidata itiraz eden tüketici, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri tarafından çoğunlukla haklı bulunmuş; son olarak Yargıtay 13. Hukuk Dairesi üçüncü kez aidatın yasal olmadığına karar vermiştir." şeklinde konuştu.

Bankaların kredi kartı borçlarına yapılandırma getiren yasa çalışmasında kart aidatlarını yasal hale getirmek için çaba sarfettiğini, ancak Tüketiciler Birliği'nin TBMM bünyesinde yaptığı çalışmalar ile yasanın metinden çıkarıldığını hatırlatan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüketiciler Birliği, tüketicilerin bireysel olarak her yıl hak arama çabası içinde bankalarla davalı oluşu ve aidatların yılan hikayesine dönmesinden ötürü, bugün son noktayı koymak üzere olayı yargıya taşımaktadır. Yüce yargının yasal ve meşru zeminden yoksun olan kart aidatlarının alınmaması yönünde karar vereceğine olan inancımız tamdır. Yargının tespit kararı ile birlikte tüketicilerin bireysel hak arama mücadelesi ve haksız olarak aidat alınması son bulacaktır."

Açıklamanın ardından basın mensuplarının, "Meclis'ten aidat alınmasını içeren hükmün çıkarıldığı" yönündeki hatırlatması üzerine Kaya, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'ndaki değişikliklerin görüşülmesi sırasında tüketicilerin baskısı üzerine belirli limitlere kadar olan kredi kartlarından alınacak aidat iptal edilmiştir. Ama 'Asla alınamaz' diye bir hüküm getirmemiştir. Biz de bunu yasal zemine oturtmak için yargıya başvuruyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kaya ve beraberindekiler adliyeye girerek dilekçelerini mahkemeye sundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89