• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

Kozmik Oda'da 10 gün daha

Kozmik Oda'da 10 gün daha
Hâkim Kadir Kayan, 10 gündür aradığı "Kozmik oda"daki dosyaların yarısını inceledi. Bilgisayardaki 1000 civarında dosyayı da araştıran Kayan'a, odalara girmeden önce brifing verildiği öğrenildi.

 Ankara 11. Ağır Ceza Hâkimi Kadir Kayan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast hazırlığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Seferberlik Ankara Bölge Başkanlığı'nda yürüttüğü aramada, iki kozmik odadaki dosyaların yarısına baktı. Böylece aramada yolun yarısı geçilmiş oldu.

Devlet sırrı bulunan yerde çalışmasını yürüten Kayan'a, kozmik odalara girmeden önce, içeride ne tip bilgi ve belge bulunduğuna ilişkin brifing verildi. Kayan, milli güvenliği ilgilendiren, savunma planlarını içeren dosyaların kapağını araladı, ancak içeriğine bakıp ayrıca incelemedi. Kayan'ın, tutanak altına aldığı belge ve bilgiler askerlerce de not edildi. Hâkim Kayan, kozmik oda dışında bulunan bilgisayarlardaki 1000 civarında dosyayı da araştırıyor. Kroki ve plan benzeri doküman bulunup bulunmadığına ilişkin ipucu arıyor. İşte 10 gün daha sürmesi beklenen aramaya ilişkin ayrıntılar:

ÖNCE BİLGİLENDİRİLDİ: Hâkim Kadir Kayan, Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki iki kozmik odaya girmeden önce brife edildi. Kozmik alana girmeye yetkili personel tarafından, odada ne tip bilgi ve belge olduğuna ve dosya düzenine ilişkin bilgilendirildi. Askerler, Kayan'a kurumun çalışma prensipleri, emir ve görev zinciri hakkında da bilgi verdi.

MİLLİ GÜVENLİK HASSASİYETİ: Kadir Kayan, özellikle milli güvenliği ilgilendiren, komşu ülkelerle olası savaş durumunu dikkate alan savunma planları ile bağlantılı dosyaların sadece kapağını araladı. Olağanüstü durumlarda temas kurulacak sivil kişilerle ilgili kayıtları da gören Kayan, suç konusunu içermeyen ve soruşturmayla ilgisi olmayan gizli bilgi ve belgeler üzerinde inceleme yapmadan dosyaları kapattı.

YOLUN YARISINDA: Hâkim Kayan, iki ayrı odadaki klasörleri incelemeye devam ediyor. Kozmik odadaki klasörlerin yanısıra, diğer bölümlerdeki bilgisayarlarda bulunan 1000 civarındaki dosyada da inceleme yapılması, çalışma süresini uzatıyor. Bugüne kadar yapılan aramalarda bilgi ve belgelerin yarıya yakını incelendi.

ASKER TUTANAK TUTUYOR: Kadir Kayan'ın incelemeleri sırasında asker de tutanak tutuyor. Kayan'ın arama kapsamında bilgisini aldığı tüm dosyalar tek tek kayıt altına alınıyor. Askerler ayrıca günlük arama sonrasında da gelinen noktayla ilgili tutanak tutuyor.

ARKEOLOJİK KAZI: Hâkim Kadir Kayan'ın, Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki araması, arkeolojik kazıya benzetiliyor. TSK Arşiv Yönetmeliği kapsamında bazı belgelerin 1-3 veya 5 yıl saklanmasına ilişkin talimatlar gereği geriye yönelik çalışma da yapılıyor.

EMİR VAR MI: Hâkim Kayan'ın, gözaltına alınıp serbest bırakılan 8 personele verilen görev emirlerini araştırdığı, kroki, uygulama planı benzer bir doküman bulunup bulunmadığına ilişkin ipucu aradığı belirtildi.

İMHA TARİHİNE ODAKLANMA: Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda belge imha edildiğine ilişkin ihbar da Hakim Kayan'ın, titiz davranmasını gerektiriyor. TSK'da, arşivlenmeyecek belgelere ilişkin imha işleminin yıl sonu nedeni ile aralık ayında yoğunlaştığına dair bilgi de değerlendiriliyor.

ŞİMDİLİK RAHATLAR: Hâkim Kayan'ın elde ettiği bilgi ve belgeleri yakinen bilen yetkili askeri personelin "Şu an TSK'yı töhmet altında bırakacak bir durum yok" değerlendirmesinde bulunduğu ifade ediliyor.

PERSONEL İZİNLİ : 10 gündür süren arama sırasında ilgili bürolarda görev yapan ve hakkında soruşturma süren 8 askeri personele izin verildi. Kayan'ın incelemeleri sırasında aramaya eşlik eden askeri personel dışında hiç kimse kozmik alana giremiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89