• BIST 10006.14
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 32 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 22 °C

Köşke boş kararname çıktı

Köşke boş kararname çıktı
Sivil iradenin atamalar konusunda gösterdiği kararlılık YAŞ toplantısını demokrasi mücadelesinin verildiği bir zemine dönüştürdü.

Türkiye tarihinde kolay kolay unutulmayacak bir Yüksek Askeri Şura toplantısına tanıklık ettik.

Başbakan Erdoğan'ın kararlılığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şura toplantısından 1 gün önce, "Balyoz Darbe soruşturmasından dolayı haklarında yakalama kararı bulunanları bana getirmeyin" demek suretiyle sergilediği tavır bu sonucun alınmasında etkili oldu.

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise Şura sürecinde, 30 Ağustos'ta emekli olduktan sonra döneceği mahallesinin psikolojisiyle direnç gösterdi.

Şura kararlarının imzalandığı anların perde arkasında yaşananlara dönünce, Başbakan Erdoğan'ın kararlılığının son ana kadar sürdüğü ortaya çıkıyor.

Şura sürecinde yapılan tüm tartışmalara rağmen Başbakan Erdoğan'a sunulan Şura kararlarının başında Kara Kuvvetleri Komutanı olarak Orgeneral Hasan Iğsız yer alıyordu.

BAŞBAKAN VE BAKAN İMZALAMADI

Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olarak kararnamesi hazırlanmış, imzalaması için Başbakan Erdoğan'a sunulmuştu. Iğsız'ın atama kararnamesinin altında tek bir imza vardı. O da Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a aitti. İkinci imza yeri Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül için açılmıştı. Üçüncü imza ise Başbakan'ın olacaktı. Ancak Milli Savunma Bakanı Gönül, Başbakan'ın görüşünü almadan imzasını atmamıştı.

Başbakan Erdoğan Iğsız'ın kararnamesini geri çevirdi. Milli Savunma Bakanı da Başbakan'ın tavrına uygun olarak hareket etti. Böyle olunca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iki adet boş kararname sunuldu. Daha doğru bir deyişle YAŞ kararları sunulurken, iki ismin karşılığı boş bırakıldı. Biri Kara Kuvvetleri Komutanlığı diğeri ise Genelkurmay Başkanlığı.

GENELKURMAY İÇİN AYRI KARARNAME

Iğsız ismi Cumhurbaşkanı Gül tarafından çıkarılmadı, Başbakan Erdoğan tarafından geri çevrildi. Başbakan'ın Iğsız konusundaki kararlılığı sonuç verince Cumhurbaşkanı Gül'e sunulan YAŞ kararlarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı için açılan isimler boş tutuldu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bugün atama yapılacak. Ayrı bir kararname ile Genelkurmay Başkanlığı'na Işık Koşaner getirilecek.

Yine Genelkurmay'dan Başbakanlığa gelen YAŞ kararları arasında Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan 11 General ve Amiral'in de terfileri yapılmıştı.

Başbakan Erdoğan o konuda da taviz vermedi. Terfiler çıkarıldı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından liste Genelkurmay'a geri götürüldüğünde Başbakan Erdoğan'ın talimatına uygun olarak terfi yerine bekleme işleme yapıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89