• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

Korucu: Durdurun onlar bizimkiler, Asker: Biz bir şey yapamayız!

Korucu: Durdurun onlar bizimkiler, Asker: Biz bir şey yapamayız!
Türkiye’yi derinden sarsan Uludere'deki 35 Şırnaklı sivilin ölümüyle ilgili şok bir iddiada bulunuldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava bombardımanından sağ kurtulan Davut Encü, olaya dair önemli açıklamalarda bulundu. Davut Encü, katliam sırasında yaşananları şöyle anlattı: “Patlamanın etkisiyle dağlık alandan yuvarlanıp dereye doğru düştük. Biraz sakinleştikten sonra köylülerin bize doğru geldiğini gördük. Bizi kurtardılar, köye getirdiler. Korucubaşı olan amcam Mehmet Şerif Encü’yle görüştük. Kendisi Gülyazı Taburu’nu aradığını, ‘Durdurun onlar bizimkiler’ diyerek bombardımanın kesilmesini istediğini, ancak taburdaki görevlinin ‘bizim yapacağımız bir şey yok, Diyarbakır’ı arayın, bu bizimle alakalı değil’ dediğini söyledi.”

Devlet biliyordu, bahane aramasınlar

Bombardımanda 13 yaşındaki oğlu Erkan Öncü’yü kaybeden eski korucu ve gazi Mehmet Encü ise, “Devlet orada kaçakçılık yapıldığını biliyordu, terörü bahane etmesinler” dedi. Vahit Encü ise şunları söyledi: “Biz olay yerinde askerlere ‘bizim çocuklar’ dedik. Onlar ise ‘jetler başka bir bölgeyi bombaladı’ dediler.”

Yan yana gömüldüler Devlet bugün bölgede

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde hava operasyonunda ölen 35 köylünün cenazesi, 10 bini aşkın kişinin katıldığı bir törenle Ortasu ve Gülyazı köyleri arasında hazırlanan mezarlıkta toprağa verildi. Uludere Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen otopsi işlemlerinin ardından cenaze namazı kılındı. Aileler, tabutlara sarılarak gözyaşları döktü. Naaşlar daha sonra 1000 araçlık konvoy eşliğinde Ortasu ile Gülyazı köyleri arasında kazılan mezarlarda yan yana gömüldü. Adli Tıp’ın ön otopsi raporunda “cesetlerde kurşun izi bulunmadığı ve ölümlerin patlamaya bağlı basınçtan meydana geldiğine” yer verildi. Cenazeye BDP’li vekiller katılırken, AKP’li hiçbir milletvekilinin katılmaması dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve bazı bakanlar bugün bölgeye gidecek.

Savcı soruşturma başlattı

Kuzey Irak sınırındaki katliama Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan bilgiye göre, başsavcılık, Uludere’de sınıra yakın Irak’ın kuzeyindeki Sinat- Haftanin bölgesinde meydana gelen olaya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlattı.

10 gün önce askerler çekildi

Kuzey Irak sınırında inceleme yapan İnsan Hakları Derneği ve Mazlum Der’in raporunda önemli bilgiler yer aldı. Sınır ticaretinin karakolun bilgisi dahilinde yapıldığını bildiren raporda, özellikle son bir ayda karakol tarafından kolaylık ve müsamaha tanındığı kaydedildi. Raporda, Ortasu Köyü’ndeki jandarma üssünün 10 gün önce boşaltıldığı ve Gülyazı Alayı’na taşındığı iddiasına yer verilerek, şunlara dikkat çekildi: “Olay esnasında gruba ‘dur’ ihtarı yapılmadığı ve uyarılmadıkları, hiçbir surette güvenlik güçlerine ateş açılmadığı, askerlerin de bireysel olarak ateş etmedikleri, olayda uçakların bombardıman yaptıkları ve ölümlerin bu nedenle olduğu ifade edilmiştir.” (Taraf)

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89