• BIST 9641.57
  • Altın 2481.175
  • Dolar 32.4995
  • Euro 34.6178
  • İstanbul 26 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 10 °C

Komşu alev alev...

Komşu alev alev...
Atina'nın kuzeyinde dün başlayan orman yangını yerleşim birimlerini tehdit ediyor. Bölgede olağanüstü hal ilan edilirken, şiddetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmaları güçlükle yürütülüyor.

Atina'nın kuzeyinde dün başlayan orman yangını yerleşim birimlerini tehdit ediyor. Yangın, Atina'ya 20 kilometre kadar mesafede devam ediyor. Bölgede olağanüstü hal ilan edilirken, şiddetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmaları güçlükle yürütülüyor.

2007 yılında büyük bir kabus yaşayan ve yüzlerce yangına 77 kurban veren Yunanistan'da, şimdi de Atina yakınları alev alev yanıyor.

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında önceki gün başlayan çalı yangını, itfaiye ekiplerinin yoğun çabalarına rağmen hala kontrol altına alınamadı.

Atina'nın kuzeydoğusundaki Marathona bölgesinde başlayan ve esen sert rüzgarın etkisiyle Pentelis dağına kadar ulaşan yangının kontrol altına alınabilmesi için bölgeye çok sayıda itfaiyeci, 130 söndürme aracı, 12 yangın söndürme uçağı ve 8 helikopter sevk edildiği açıklandı. Yangının Atina'ya 20 kilometre yaklaşması halkta paniğe yol açtı.

3259

Yunan basını, gece boyu süren yangının Atina yakınlarındaki Ayos Stefanos'a kadar ulaştığını ve Pallini ile Anthusa bölgelerindeki yerleşim birimlerinin ciddi tehlike altında bulunduğunu belirtti.

Yunan televizyonları, bölgeden yaptıkları canlı yayınlarda, yangın söndürme araçlarının birçok noktada süren yangınları kontrol altına almada yetersiz kaldığını belirtirken, bölgedeki yerleşim birimlerinin tahliye edildiğini bildirdiler.

Yangın bölgesindeki yerleşim birimlerinde oturanların ve askeri birliklerin de söndürme çalışmalarına katıldıklarını kaydeden televizyonlar, yangının 12 bin hektarın üzerindeki bir bölgede etkili olduğunun açıklandığını ve çalılık ve orman alanları, ekili araziler, ağıllar, zeytinlik ve seralar ile bazı yerleşim birimlerinin büyük zarar gördüğünü kaydettiler.

Bu arada, televizyon kanallarına telefon eden çok sayıda kişi evlerinin yangın tehdidinde olduğunu ancak görevlilerin bulundukları bölgedeki alevleri kontrol edemediklerini söylediler.

Haberlerde, Atina'nın üzerinin kesif bir duman tabakasıyla kaplanmasına yol açan yangında, sayısı henüz belirlenemese de çok sayıda konutun yandığı ancak can kaybı olmadığı belirtildi.

Atina haber ajansı ANA, yangın tehdidi altında bulunan Pendelis Hastanesi ile Kuzey Geraka'daki bazı huzurevlerinin tahliye edildiğini duyurdu.

Ajans, dün de bölgedeki bir askeri üssün tahliye edildiğini bildirmişti.

Bu arada, yangının etkilediği bölgeler üzerinde helikopterle uçarak bir inceleme yapan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, bölge sakinlerine paniğe kapılmamaları çağrısında bulundu.

Karamanlis, görevlilerin talimatlarına uyulmasını ve mümkün olduğu kadar soğukkanlı hareket edilmesi gerektiğini de kaydetti.

Ülkede son 24 saatte 83 çalı ve orman yangını çıktığı kaydedilen haberlerde, birçok noktada söndürülen yangınların güçlü rüzgarın etkisiyle yeniden alevlendiği belirtilirken, Eğriboz (Evia), Viotiya ve Skiros adalarındaki yangınların kontrol altına alınamadığı bildirildi.

Bu arada ANA, Atina yakınlarındaki yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere, Fransa ile İtalya'nın ikişer yangın söndürme uçağı ve Güney Kıbrıs'ın da bir helikopter göndereceğini duyurdu.

YUNANİSTAN DIŞ YARDIM İSTEDİ

Kamu düzeninden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Hristos Markoyannakis, kontrol altına alınamayan yangın için, isimlerini vermediği bazı ülkelerden yardım talebinde bulunduklarını açıkladı.

Başbakanlık konutunda öğle saatlerinde Başbakan Kostas Karamanlis'in başkanlığında İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos, Milli Savunma Bakanı Vangelis Meymarakis ve Çevre Bakanı Yorgos Sufliyas'ın katıldığı kriz yönetimi toplantısının ardından basına konuşan Markoyannakis, zor bir durumla karşı karşıya bulunduklarını söyledi.

Markoyannakis, Yunanistan'ın tüm gücünü seferber etmesine karşın, Atina'daki yangının kontrol altına alınamadığını belirtti.

İçişleri Bakanı Pavlopulos da ''Atina'daki yangının hala gelişmekte olduğunu ve hava koşulları ve bölgenin özelliğinin yangın söndürme çalışmalarını zorlaştırdığını'' söyledi.

Pavlopulos, olağanüstü durum ilan edilen bölgede, vatandaşlara soğukkanlılıklarını korumaları ve yetkililerin talimatlarına uymaları çağrısında bulunarak, ''Bölgede, bu gibi durumlar için hazırlanmış olan 'Ksenokratis' acil durum planı uygulamaya kondu. Şu anda öncelikli olan vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunmasıdır'' dedi.

Yunan basın-yayın organları, Yanya bölgesinde bulunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın yangın nedeniyle acilen Atina'ya döndüğünü duyurdu.

Bu arada, İtfaiye Teşkilatı basın sözcüsü Yannis Kapakis, teşkilatın tüm gücüyle yangını kontrol altına almaya çalıştığını, ancak güçlü rüzgar ve evlerin ormanlık alanın içinde olması nedeniyle büyük zorluk yaşandığını söyledi.

Atina'nın kuzeydoğusundaki Agios Stefanos, Dionissos, Pendeli ve Suli bölgelerinin bu açıdan özellikle sorunlu olduğunu kaydeden sözcü, çevredeki yolların bir bölümünün kapatıldığını ve sürücülerin bölgedeki trafik ekiplerinin yönlendirmelerine uyarak itfaiye ekiplerinin ulaşımını engellememeleri gerektiğini ifade etti.

Sözcü, Zakintos, Skiros, Eğriboz (Evia) adalarındaki orman ve çalı yangınlarının da devam ettiğini açıkladı.

Öte yandan, 12 bin hektardan fazla bir alanın yangından etkilendiği ormanlık ve çalılık alanlar, zeytinlik, sera, tarım alanları, ağıllar ve konutların büyük zarar gördüğü, can kaybı bildirilmediği açıklandı.

Resmi makamlar yanan konut sayısına ilişkin henüz bilgi vermedi, ancak Yunan televizyonları, yangın bölgesinde yerleşim birimlerindeki yanmış ve yanan çok sayıda konut ve iş yerinin görüntülerini yayınladı.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89