• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

'Kocam CIA'dan para almış olabilir'

'Kocam CIA'dan para almış olabilir'
Afganistan'daki CIA üssüne intihar saldırısı düzenleyerek 7 ajanı öldüren Ürdünlü Doktor El Balavi'nin Türk eşi Defne Bayrak, soruları yanıtladı.

Afganistan'daki CIA üssüne intihar saldırısı düzenleyerek 7 ajanı öldüren Ürdünlü Doktor El Balavi'nin Türk eşi Defne Bayrak, sorularını yanıtladı. 

Dünya, Afganistan'da düzenlenen intihar saldırısında Amerikan Merkezi Haberalma örgütü'nün (CIA) 7 ajanını öldüren El Kaide bombacısı Ürdünlü Doktor El Balavi'nin eylemini konuşuyor. El Balavi'nin Türk eşi Defne Bayrak, Newsweek Türkiye muhabiri Adem Demir'in sorularını yanıtladı.

Bayrak, "Farklı kaynaklardan, eşinize CIA'nın 500 bin dolar (hatta belki fazlası), Ürdün istihbaratının da 100 bin dolar verdiği savunuluyor" hatırlatmasına "Olabilir, ama rakamlar noktasında bilgim yok. Sonunda Pakistan'a kadar gitmek varsa bir pazarlık olduğu söylenebilir" dedi.

Bayrak'ın sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

Balavi'yle nasıl tanıştınız? Görücü usulü mü flört mü?

Buraya ilişkin bilgi vermek istemiyorum. Bu işin magazin tarafı. (Bayrak'a yakın bir kaynak chat'te tanıştıklarını açıkladı). Eşim İstanbul'da okuyordu. Ben de bu kentte yaşıyordum. Bir şekilde tanıştık. 2002'de Ürdün'e gittim.

Öğrenciyken mi evlendiniz?

Evet. O İstanbul Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisiyken evlendik. Türkçesi, îngilizcesi ve Arapçası mükemmeldi. Okulda çok başarılıydı. Üniversitedeki sınavlarda hep birinci, ikinci oluyordu. Çok zekiydi. Pakistan'a "Okumaya gidiyorum" diyerek gitti. Birkaç ay sonra işlerin yolunda gitmediğini, şansını Türkiye'de denemek isteğini söyledi. O dönemeyince, bana 'Türkiye'ye gidin ve çocukları oradaki okullarda okutun' deyince ben de çocuklarımı alarak İstanbul'a geldim.

Nelere ilgi duyardı?

İnternetteki cihadi forumlara çok giriyordu. İlgisi oldukça fazlaydı. Genel olarak cihadi bir fikir yapısına sahipti. Ancak El Kaideci'ydi ya da Selefı'ydi diyemem. Zaten olayı Taliban üstlendi. Eşim, en çok "Neden cihada gitmiyoruz" diye yakınırdı. Fikirlerindeki farklılığın ortaya çıktığı dönem, Irak Savaşı'nm başlaması olmuştur. Bu aşamadan sonra düşünsel bir dönüm noktası yaşadığını söyleyebilirim, insanın kendisini patlatması kolay değil. Bence bu duygu onda uzun süredir yerleşmişti.

Bu süre içerisinde gruplardan konuşup görüştüğü birileri var mıydı?

Ocak 2009'da Ürdün istihbaratı tarafından tutuklandı. Üç gün sorguda kaldı. Belki de Ürdün ve ABD istihbaratları onunla yaptıkları görüşmelerde eşimi ikna ettiklerini düşünmüş olabilirler. Detaylarını gerçekten bilmiyorum. Ama şunu da söyleyeyim; eşim kolay ikna olan bir insan değil. Zaten ikna olmamış ki o olayı yaptı.

İki tarafa da (hem CIA hem Ürdün istihbaratına) çalışmış olabilir mi?

Bence eşim her iki istihbarat servisini kullandı. Onlar için çalışıyor olsaydı mutlaka onlara bir hedef gösterirdi. Onlar da dokuz ay içinde büyük bir hedefi vururlardı. Beni öldürseler de eşimin Amerika ya da Ürdün istihbaratına çalışacağına inanmam. Günde iki-üç kere mail attığı oluyordu. Eyleme ilişkin bana en ufak bir mesaj göndermedi. Ve helallik dilemedi.

Çok da şaşırmamışsınız.

Şahadet eylemi yapacağını sanmıyordum. Şaşkınlığım bundandır. Ama şimdi şaşkın değilim. Yapmıştır. Çünkü fikirleri belliydi. Cihatçı bir anlayışın savunucusuydu. Aynı düşünceleri taşıyorduk. Ayrıca eşimle birbirimizi çok seviyorduk. Onun yaptığı eyleme saygı duyuyorum. Kendi tercihiydi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89