• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Kobani protestoları dünya basınında

Kobani protestoları dünya basınında
Türkiye'nin çeşitli kentlerinde Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemler, Alman basınında ilk haber olarak yer aldı.

Türkiye'nin çeşitli kentlerinde Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemler, Alman basınında ilk haber olarak yer aldı.

ALMAN BASINI

Gösterilerin, Türkiye'nin tezkere çıkmasına rağmen henüz adım atmaması nedeniyle çıktığını öne süren Alman basınının, ölümlü protestolara ilişkin haberleri şöyle:

Der Spiegel:
Kobani krizi - Türkiye'deki IŞİD protestolarında çok sayıda ölü var. Kobani'de günlerdir çatışmalar sürüyor. Kent düşmek üzere. Türk askeri ise, harekete geçmiyor. Öfke sokağa taştı. Türk Hükümeti IŞİD'e karşı mücadelede harekete geçmediği için Kürtler ülke genelinde sokağa döküldü. En az 14 ölü var.

53192

Frankfurter Allgemeine:
Erdoğan'ın yavaştan alması Kürtleri kızdırdı. Türkiye sınırındaki Kobani, IŞİD'in kontrolüne geçmek üzere. Ankara Hükümeti şu ana kadar askeri müdahalede bulunmadı. Protesto gösterilerinde en az 14 kişi öldü. Sadece Diyarbakır'da 8 ölü var. Kürt kentinde göstericiler polis ve Hüda-Par yandaşları ile çatıştı.

Die Welt:
Erdoğan'ın Kürtlerle "şeytani" oyunu. Türk hükümeti, hiçbir şey yapmayarak Suriyeli Kürtler'den kurtulma hedefine ulaşabilir. Ancak, Ankara'nın stratejisi tehlikeli. Başbakan Ahmet Davutoğlu birkaç gün önce, 'Kobani'deki Kürtlere yardım için her şeyi yapacağız. Onlar bizim kardeşlerimiz' diyordu. Ancak şu ana kadar bir adım atılmadı. Sınırda birkaç yüz metre ötede Kobani'nin nasıl düşmek üzere olduğunu seyrediyor.

Die Zeit:
Türkiye'de Kürtlerin protestosunda en az 12 kişi öldü. Türkiye'de IŞİD'e karşı daha fazla inisiyatif alınması için gösteri yapan Kürtlerin protestosunda çok sayıda kişi öldürüldü. Kürt kentleri Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Van'da sokağa çıkma yasağı kararı alındı.

ARD:
Ankara'nın bir şey yapmamasına karşı protesto. Ankara'nın IŞİD'e karşı harekete geçmemesini protesto eden binlerce Kürt sokağa çıktı. Gelen haberlere göre çok sayıda ölü var. Gösterilerin merkezi, Güneydoğu'daki Kürt kentleri. Beş kentte sokağa çıkma yasağı konuldu. Gösteriler İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin gibi diğer kentlerde de yapıldı.

DANİMARKA BASINI

Danimmarka'nın resmi televizyon kanalı DR 1'deTürkiye'nin Suriye'de IŞİD'e karşı savaşa karışmak istemediği öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mültecilere yaptığı konuşmayı ekrana getiren televizyon kanalında, "Suriye'den özellikle IŞİD'in kuşatması altındaki Kobani'den kaçışlar sürüyor. Çok sayıda mülteci Türkiye'ye geliyor. Kürtler, Kobani'yi kaybetmek üzere. Türkiye, IŞİD'e karşı savaşa katılmaktan korkuyor. Erdoğan mültecilere yaptığı konuşmada Batı'yı suçladı Türk askerinin savaşa karışmasını istemiyor" yorumu yapıldı.

Yarı resmi TV 2 kanalı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın batılı ülkelere ortak kara harekatı yapma önerisinde bulunduğuna dikkat çekti.

Kanal, "Türk askerleri sınıra konuşlandırıldı. Ancak, pasif vaziyette bekliyorlar. Erdoğan Kobani'nin düşmek üzere olduğunu belirterek ortak kara harekatı çağrısında bulundu" diye devam etti.

TV 2, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Biz bölgede barış istiyoruz. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ancak terör sadece ortak mücadele ile yenilir" sözlerine de yer verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89