• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

KKTC'den Çiçek'e çifte tepki

KKTC'den Çiçek'e çifte tepki
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Cemil Çiçek'in 'Küfrettiler para gönderdik' sözünü kınadı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, KKTC’de yapılan mitingi değerlendirirken, “Cuma günü küfrettiler, pazartesi gönderdiğimiz paradan 13. maaşlarını aldılar” demesine, KKTC’nin iki cumhurbaşkanından da tepki geldi.

Çiçek’in sözlerine karşı KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rum’ların elini güçlendiriyor” derken, bir önceki Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Bu sözler düşman sevindirdi” yanıtını verdi. Eroğlu ve Talat'ın yanıtını Milliyet Gazetesi'inden Fikret Bila köşesine taşıdı. İşte KKTC ile Türkiye arasında krize neden olan olayların analizi ve iki liderin açıklamaları.

Eroğlu: “Rumun eli güçlendi”

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in sözleriyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu tartışmalar keşke olmasaydı. Çok üzüldüm. Ben siyasi hayatım boyunca Türkiye ile KKTC’nin ilişkilerinin güçlenmesi için çalıştım. Cemil Çiçek Bey dostumdur. Birlikte çok çalıştık. Kardeşim gibidir. Benim 6 gün sonra açıklama yapmamı eleştiriyor. Ben Cumhurbaşkanı olarak önce KKTC hükümetinin açıklama yapmasını bekledim. KKTC Başbakanı konuştuktan sonra ben de açıklama yaptım. Amacım yangının üzerine körükle gitmemekti. Olay soğusun, tansiyon düşsün diye bekledim. Sonra parti başkanlarını toplantıya çağırdım. Karşılıklı beyanlar gerginliği artırıyor. Ben müzakere masasından geliyorum. Bu açıklamalar Rum’u güçlendirdi. Rum tarafı bunları kullanıyor. Benim elimi zayıflatıyor, Rum tarafının elini güçlendiriyor. Rum tarafı Kıbrıs Türk’ü parçalanıyor, dağılıyor mu, diye zevk alıyor. Bu mitingde o pankartları açanlar çok küçük bir gruptur. Maalesef rencide edici pankartlar açmışlardır. Bu küçük gruplara bakarak KKTC halkını suçlamak yanlıştır.”

“Kaldırılması söz konusu değil”

Eroğlu, KKTC çalışanlarına ödenen 13. maaşın kaldırılmasının düşünülüp düşünülmediği yönündeki soruma şu karşılığı verdi:

“Para konusu incitici olmuştur. Çalışanları tedirgin etmeye gerek yok. 13. maaşın -ki yıl sonunda verilir- ekonomiyi canlandırır, çarşıyı hareketlendirir, diye bir gerekçesi vardır. Maaş konusu tabii KKTC hükümetinin işidir. Ancak bildiğim kadarıyla hükümetin gündeminde 13. maaşın kaldırılması diye bir konu yok. KKTC Başbakanı Sayın İrsen Küçük bunu açıkladı. Kaldırılması söz konusu değildir.”

Talat: “Düşman sevindi”

KKTC’nin bir önceki Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise Çiçek’in açıklamalarını şöyle değerlendirdi:

“Ne söyleyeyim? Çok üzüldüm. Kıbrıs Türk tarafı kaynıyor. Maaşla, parayla ilgili sözleri çok incitici olmuştur. Küfredip sonra gidip parayı aldılar, diyor. Böyle şey olur mu? Kıbrıs Türk’üne bu yakıştırılır mı? O mitingde küfredenler -ki sayıları iki elin parmaklarını geçmez- provokatörlerdir ve maaş alan insanlar değildir. Bunlara bakarak bütün Türklere dönük bu tür sözler söylemek çok yanlış, ağır ve incitici olmuştur. Mitingde o pankartları açan provokatörler Türkiye’yi incitmeyi hedeflemişlerdir, maalesef Ankara’dan yapılan açıklamalar da olayı büyütmüş ve Türk tarafındaki vatandaşlarımızı da incitmiştir. Bu sözler dostları üzen, düşmanı sevindiren sözler olmuştur. Beni Rum tarafından da gazeteciler arıyor, ama konuşmuyorum. Çünkü niye aradıklarını biliyorum.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89