• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Kızılderililere çağrı

Kızılderililere çağrı
Zafer Cağlayan'dan kızılderililere: Türklerden daha iyi ortak bulamazsınız, sakın ha başkalarıyla flört etmeyin.

Aralarında 6 kabile reisinin de olduğu 17 Amerikalı özerk bölge temsilcisi, iş görüşmeleri için Türkiye'ye geldi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın ev sahipliğinde karşılanan Kızılderili konuklar, özellikle konut ve madencilik alanlarında işbirliği yapılabileceği mesajı verdi. 

Türk inşaat sektörünün dünyada lider olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan da, "Altyapı ve üstyapı çalışmalarınızda kendinize Türklerden daha iyi ortak bulamazsınız. Sakın ha başkalarıyla flört etmeyin. Türk firmaları, müteahhitleri ve işadamları size en yakın dostluğu gösterecek firmalar olacaktır.'' dedi.

Bakan Çağlayan, Dış Ticaret Komp-leksi'nde yaptığı konuşmada, ziyaretin ABD'nin yerli kabileleri açısından Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesine önemli bir imkan tanıyacağını belirtti. Çağlayan, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin ekonomik bacağının eksik kaldığını vurguladı. Dünyadaki en büyük ithalatçı olan ABD'nin 1,6 trilyon dolarlık ithalatı içinde Türkiye'nin aldığı pay yalnızca 3,2 milyar dolar ve Türkiye ABD'nin ithalatında 48. sırada. Bakan Çağlayan, daha önce gerçekleştirilen temaslarda yerli Amerikalıların sahip olduğu maden kaynaklarının işletilmesi, elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı ve hastane, okul, konut gibi üstyapı çalışmalarının gerçekleştirilmesi konularında işbirliği yapılabileceğinin dile getirildiğini hatırlatarak, bu kapsamda heyetin Türkiye Müteahhitler Birliği ve maden üreticileriyle bir araya getirileceğini ifade etti.

Çağlayan, bu bölgelerin özel sektör için çekici yatırım alanları olduğuna dikkat çekti. 560'tan fazla özerk bölgenin sadece 8'i kendi kablolu iletişim şirketini işletiyor. Bu bağlamda telekomünikasyon alanında da önemli fırsatlar bulunuyor. Özerk bölgelerde güneş ve rüzgar enerjisi projeleri de yürürlüğe sokuldu. Hopi kabilesinin 2 binin üzerinde konut, yol, su, kanalizasyon gibi altyapı yatırımlarına ihtiyacı var. Kızılderililer, bunun yanında alışveriş merkezleri de yapmak istiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ABD'ye olan ihracatta ancak 3,1 milyar dolardan 3,2 milyar dolara bir artış gözlendiğini kaydetti. Büyükekşi, "Amacımız en büyük ithalatçı olan ABD'nin ithalatından daha fazla pay alabilmek." diye konuştu.

Montana'dan Crow Özerk Bölgesi Başkanı Shawn Real Bird de Türkiye'deki yetkililerden, ekonomik kalkınma konuşulurken ABD'den, Kızılderililerin de masada bulunmasını talep etmelerini istedi. Öte yandan, sabah toplantı öncesinde heyet içerisinde bir grup Dış Ticaret Kompleksi önünde bir ayin gerçekleştirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89