• BIST 9552.1
  • Altın 2478.301
  • Dolar 32.4927
  • Euro 34.5668
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 8 °C

Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin Suriye’de sürdürdüğü terörle mücadele meşru

Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin Suriye’de sürdürdüğü terörle mücadele meşru
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) düzenlediği, uluslararası katılımcıların da yer aldığı “Suriye Konferansı” başladı.

İstanbul’da, The Grand Tarabya Hotel’de yapılan konferansa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP milletvekilleri, siyasetçiler, hukukçular, akademisyenler, gazeteciler ve birçok ülkeden diplomat katılıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın verdiği bilgilere göre “Suriye’de Barışa Açılan Kapı” teması ile düzenlenen konferansta 22 farklı ülkeden diplomat, ulusal ve uluslararası kuruluşların temsilcileri ve uzmanlar, 30’u aşkın STK temsilcisi bulunuyor.

Konferansa 'Rojava' Yönetimi’nden herhangi bir yetkili ise davet edilmemişti.

“Suriye sorununun uluslararası boyutlar”, “Suriyeli sığınmacıların karşılaştıkları sorunlar”, “Toplumsal yaşam ve uyum”, “Bölgedeki aktörlerin stratejik konumları: Suriye’deki güncel duruma askeri ve hukuki açıdan bakış” ve “Yerel yönetimlerin rolü: Sorunlar ve öneriler” başlıkları altında 5 oturumdan oluşacak konferans sonuç bölümüyle son bulacak.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ağbaba, Suriye’de yaklaşık 9 yıldır süren savaşa çözüm getirmek için toplanıldığını söyledi.

Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin Suriye’de sürdürdüğü terörle mücadele meşru

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise şair Nazım Hikmet’in dizelerinden alıntı yaparak, Türkiye ve Suriye halklarının “barış içinde bir orman gibi” yaşaması için çaba sarf etmeye devam edeceklerini söyledi.

“Türkiye’nin terörle mücadelesinin meşru olduğunu” belirten Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

“Türkiye’nin uygulanan yanlış politikaları sebebiyle Suriye’deki yangın büyüdü. Bu konferans bu yangını söndürmeyi, Suriye ve Türkiye arasındaki tarihsel bağları güçlendirmek ve Türk dış politikasının barışçıl temelleri oturmasına yönelik özlemimizin bir sonucudur.

“Amacımız bölgemizde akan kanı durdurmak ve bölge halkının geleceğe umutla bakmalarını sağlamaktır. 90 yıllık dış politikamız perişan edildi, Ortadoğu’ya mezhep eksenli bakılıyor.

“Yeni Anayasa’nın Suriye’nin demokratikleşmesini sağlamasını umuyoruz. Egemenlik, kayıtsız şartsız Suriye halkının olmalıdır.

“Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlama amacıyla Suriye’de sürdürdüğü terörle mücadelenin meşruluğuna inanıyoruz. Ancak bu mücadelenin Şam yönetimiyle ilişki kurularak sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89