• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 20 °C

Kılıçdaroğlu: 'İSMEK’te Kürtçe dil kursları açacağız'

Kılıçdaroğlu: 'İSMEK’te Kürtçe dil kursları açacağız'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İSMEK bünyesinde Kürtçe dil kurslarının hayata geçirileceğini ve Kürtçe öğretmenlerine belediyelerde iş vereceklerini söyledi.

Hakkı Savunanlar Platformu tarafından İstanbul’da organize edilen programda Kürt Dili ve Edebiyatı mezunlarıyla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Anadilde eğitim sorunu elbette çözülebilir. Bu herkesin en doğal hakkıdır” dedi.

İSMEK’te Kürtçe kursların hayata geçirileceğini kaydeden CHP lideri, İBB’nin Kürtçe dışında başka dil bilmeyen yaşlılara Kürtçe bakım hizmeti vereceğini belirtti.

K24'te yer alan habere göre Kılıçdaroğlu, “Onlar Kürtçe öğretmenlerine iş imkanı sağlamıyorsa biz onları belediyelerde işe alacağız” ifadelerini kullandı.

“Ortada Kürt sorunu var ve çözümün adresi de TBMM, bunun dışındaki adreste çözüm aramak sorunu çözmez” diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“TBMM dışında sorunun çözümü için demokratik bir anayasaya ihtiyaç var. Darbeden arındırılmış demokratik bir anayasa yazımı şart. Herkesin kendi dilinde yazması, konuşması, çizmesi, eğitim alması bir haktır. Konunun tartışılması için sağlıklı bir zemini bulamadık. Olayı çözecek olan siyasiler, fakat meseleyi siyaset malzemesi yapmadan kutuplaştırıcı dilden uzak bir politika izlenmelidir. Bunun için pedagoglardan da destek alınması lazım. Çocukların anadili eğitimi için pedagogların ve diğer uzmanların yardımının alınması lazım.”

Kürtçe ile ilgili sorunların çözülmeyecek bir mesele olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Yerel yönetimlerde bu hizmet yapılabilir. İsmek çatısında Kürtçe öğretilebilir. Türkçe bilmeyen yaşlılara Kürtçe sağlık hizmeti verilmesi gerekir bu hizmetler elzem olan hizmetlerdir ve bu konuda çalışmalar yapılacak. Muhteşem bir Kürt edebiyatı var. Bu yeni bir dil değil ki, çok kadim bir dil. Dengbejliği, masalları ile zengin bir kültüre sahip Kürtçe.”

Kayyum atamaları ile ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, bunu demokrasi ve hukuka aykırı bulduğunu bildirerek, yerine kayyum atanan 3 belediye başkanını arayarak  dayanışma mesajlarını ilettiğini dile getirdi.

Toplantının sonunda platform tarafından Kılıçdaroğlu'na ünlü Kürt şair, filozof, alim Ehmedê Xanî'nin “Çargoşe” diye bilinen Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Farsça kaleme aldığı şiirinin yazılı olduğu bir tablo hediye edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89