• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 11 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 14 °C

Kılıçdaroğlu: Dersimliyim gururluyum!

Kılıçdaroğlu: Dersimliyim gururluyum!
CHP Lideri'ni hemşerileri "Dersim seninle gurur duyuyor" diye alkışladı. Kılıçdaroğlu da "Desimliyim, gururluyum" karşılığını verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli'de gövde gösterisi yaptı. Katılımın yoğun olduğu mitingde "birlik" mesajları veren Kılıçdaroğlu, AK Parti'yi "faili meçhul cinayetlerle" vurdu. Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında devletin Dersim arşivlerinin de açıklanacağını vurguladı.

Bugüne dek faili meçhul cinayetlerin araştıracak bir komisyon kurulması için 6 önerge verdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, KCK davasında belediye başkanlarının da tutuklanmasını eleştirdi.

AK Parti'nin darbelere karşı bir parti olmadığını ve referandumda 12 Eylül'den hesap sormak için oy istediğini belirten Kılıçdaroğlu, AK Parti'ye "Sana muhtıra verene hesap sormak yerine üstün hizmet ödülü verdin" sözleriyle yüklendi.

Kılıçdaroğlu'nun Tunceli Mitingi'ndeki konuşmasının satırbaşları şöyle:

DERSİMLE GURUR DUYUYORUM

Tunceli'li olmaktan gurur duyuyorum. Ben Dersimliyim, Dersimli olmaktan da gurur duyuyorum. Aslını inkar eden asılsızlardan da değilim.

ETNİK AYRILIĞA KARŞIYIZ

Hayatım boyunca kimsenin etnik kimliğiyle ilgilenmedim. Doğduğum topraklarda insana insan gibi davrandılar. Nasıl olur da ayrılığı getirir, siyasetin merkezine koyarız. Bu cumhuriyeti kurarken adımız Kemal'di, Kemal'in kurduğu okullarda okuduk, devlette üst görevlere geldik, vekil olduk, genel başkan olduk. Cumhuriyetin güzelliği de bu, hayali de. Anadolu'dan çıkıyorsun, okuyorsun bir görevin var, halka hizmet etmek. Bende sadece vatandaş diyerek yola çıktım sizlere hizmet ediyorum.

TUNCELİ DERS VERDİ

Biz Anadolu'ya Nazım Hikmet'in dizeleriyle geldik. "Dört nala gelip uzak Asya'dan, Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim" dedik. Biz herkesin eşit olduğu, özgür olduğu, özgür Türkiye için yola çıktık. Arkadaşımız güzel bir döviz yazmış "Recep Yaz AKP'ye gönder, makarna evine gelsin". Buzdolabı, çamaşır makinesi dağıtarak yapmak istediklerine karşı Tunceli'li sana bir ders verdi.

ÜSTÜN HİZMET MADALYASI

Demokrasiden, özgürlükten yanayız diyorlar. Bunlar demokrat değli, özgürlükçü değil, sadece iktidara tutunmaya, gerekirse iktidarda kalmak için belaltı vurmaya hazırlar. Örneklerini vereceğim. 12 Eylül'e karşıyız diyorlardı. 12 Eylül'ün generallerinden hesap soracağız diyorlardı. Sordular mı? Hesap sorulsun diye Anayasa değişikliği sırasında bir önerge verdik, önergemizi reddettiler. Zaten hesap soran adam 1980'e gitmeye gerek yok, sana muhtıra verdiler, hesap sormak yerine üstün hizmet madalyası verdiler. 12 Eylül'den hesap soramayan 12 Eylül ürünü bir partidir. 12 Eylül onu yaratmıştır. Örnek yüzde 10 seçim barajı. 12 Eylül'ün getirdiği bütün yasaları kaldıracağız. Halkın iradesinin parlamentoya tam yansımasını sağlayacağız.

ASKERİ DARBELER

TSK'nın İç Hizmet Yasası'nın 53. maddesine göre darbe yapılıyor dediler. Gelin kaldıralım bu maddeyi dedim. Kanun teklifini hazırladık sunduk. AK Parti bir şey demedi. AKP statükocu bir partidir. Değişimden yana, özgürlükten yana olan parti de CHP'dir.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER

Demokrasilerde bir insanı öldüren, cesedine bile ulaşılamaz noktaya getiren cinayetleri aydınlatmak demokratların görevidir. 6 önerge verdik benim genel başkanlığım döneminde. Sen demokrasiden söz ediyorsun, biz de komisyon kuralım, faili meçhulleri araştıralım dedik. Önergelerimizin tümün AKP reddetti. Sen o darbelere karşıysan faili meçhullerin sorumlularını bulursun.

YEREL YÖNETİM

Yerel yönetimler özerklik şartını kabul ettik. Özel bir yasa çıkaralım, bütün belediyelerin gelirleri olsun, belediye başkanları hizmet etsin dedik. Kabul etmezler. Bunlar demokrat değil, özgürlükçü değil.

DENİZ FENERİ

Almanya Deniz feneri davasını bitirdi, failler Türkiye'dedir dedi. Ama Türkiye'dekilerin keyfi yerinde. Hala iyi maaşlar kazanıyorlar. Devletten besleniyorlar.

ŞİFRE VARSA KOPYA DA VAR

İktidar olduğunda bağırıyordun YÖK'ü kaldırmak için. Ama YÖK'ü ele geçirince kaldırmadılar. Bir de sınav yaptılar 1 milyon 700 bin gencin umutlarıyla oynadılar. Bir ÖSYM başkanı var, soyadı Demir. Koltuğa demir atmış. İnsanda biraz utanma olur. O koltukta nasıl oturuyorsun sen? Ama şu sorunun yanıtı hala alınamadı. Kopya yoksa şifre niye var.

BELEDİYE BAŞKANLARINA SAHİP ÇIKTI

Özel yetkili mahkemeler de 12 Eylül ürünü. İstediğin adamı cezalandırırsın, istediğini hapse atarsın. Halkın oyuyla seçilen belediye başkanlarını hapiste tutamazsınız. Hele onları sıraya sokacaksınız, kelepçe takacaksınız , fotoğraflarını çekip medyaya servis edeceksiniz. Olmaz bu.

DERSİM ARŞİVLERİ

Dersim arşivlerini açıklarım diye beni tehdit ediyor Başbakan Erdoğan. Yüreğin varsa açıkla, açıklamazsan ben açıklayacağım. Elbette devletin sırları vardır, ama bir tarihten sonra bunlar açıklanır. Bana yetki verirseniz 13 Haziran'da ben bunu açıklayacağım.

ANADİL YASAĞI

Herkesin anadilini konuşma hakkı vardır. Anadil'in yasağı olmaz. Yeni CHP demek halkın sorunlarına kilitlenmek, insandan, emekten yana proje üretmek demek. Yeni CHP, halkın partisi demek.

DENİZLERİ UNUTMADI

Mayıs ayı Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ülkenin bağımszılığı için mücadele ettiği ve darağacına çekildiği ay. Üzüntülü olduğumuz bir ay. İnsanlar siyasi mahkemelerde yargılanmasınlar. 16 yaşındaki çocuğn yaşını büyütüp, idam sehpasına göndermenin ayıbını hala bu ülke yaşıyor.

AİLE SİGORTASI

Aile sigortası uluslararası çalışma örgütünün kabul ettiği 9 sigortadan biridir. Her ailenin sigortası olmak zorundadır. Kadınlara sesleniyorum. Sizin siyasi haklarınızı veren parti CHP'dir. İlk kez CHP tarihinde en az 38 kadın milletvekilimiz olacak. Parlamentoda kürsüye çıkıp aslanlar gibi konuşacaklar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89