• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Kerkük istihbaratına El Kaide baskını

Kerkük istihbaratına El Kaide baskını
Federal Kürdistan'ın Kerkük kentinde İstihbarat Müdürlüğü’ne El Kaide bağlantılı olduğu ileri sürülen silahlı bir saldırı düzenlendi.

Federal Kürdistan'ın Kerkük kentinde Bağdat yolundaki İstihbarat Müdürlüğü’ne El Kaide bağlantılı olduğu ileri sürülen silahlı bir grup tarafındansaldırı düzenlendi.

İstihbarat binası önündeki patlamanın ardından binayı ele geçiren silahlı grup, binaya keskin nişancılar yerleştirdi. Geniş alanı kontrol altına alan silahlı gruba karşı Kerkük polisi etkisiz kalınca Süleymaniye bölgesinden Kürdistan özel kuvvetleri bölgeye sevk edildi. Şiddetli çatışmalarda onlarca kişi öldü ve yaralandı. Bina bir gün sonra kontrol altına alındı.

Kerkük Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kerkük İstihbarat Müdürlüğü’ne girmeye çalışan silahlı geruplar ile polis arasında silahlı çatışma çıktı. Çatışma sırasında 2 saldırgan ölü ele geçirilirken, olayda yaralananlardan 13'ü Kerkük Hastanesi'ne, 57'si Kerkük Genel Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralananlardan da 2 kişi hayatını kaybetti. Yerel kaynaklara göre de olayda en az 9 kişi öldü, 70 kişi yaralandı. Saldırganların çevredeki sivilleri rehin alarak istihbarat binasına girdikleri ve çevre binalara yerleşen keskin nişancıların da polise ateş açtığı bildirildi.

Kerkük Valisi Necmedin Kerim, olay sonrasında güvenlik güçlerinin binanın bir kısmını saldırganlardan temizlediğini ve 11 rehinenin kurtarıldığını söyledi. İstihbarat binasının yer aldığı semtte çatışmalar geç saatlere kadar sürdü.

Kürdistan özel kuvvetleri gönderildi 

Kürdistan Hükümeti Peşmerge Bakanı Cebar Yawer, Kerkük’te peşmerge güçlerinin olmadığını, bu nedenle kentin güvenliğinin Bağdat merkezi yönetimine bağlı olduğunu söyledi. Kerkük’teki Kürt güçleri Bağdat ordusu hiyerarşisinde yer alıyor. Olayın ardından Süleymaniye’den Kerkük’e anti-terör timleri gönderildiği ve olaya müdahale ettiği bildirildi. Kerkük’teki saldırıyı Kürdistan Federel Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Hewler’de Türkmen partileriyle gerçekleştirdiği basın toplantısında duyurdu. Barzani, Kerkük’ün güvenliğinden kaygılı olduklarını belirterek “Maalesef birçok silahlı grup buraya sızmış durumda. Bu gün meydana gelen saldırı da bunu daha açık ortaya koymuştur. Biz Kerkük’e her türlü yardımı yapmaya hazırız" dedi. 

El-Kaide bağlantılı gruplar 

Rudaw gazetesine konuşan Kürdistan Bölgesi İletişim ve Koruma Kurumu sorumlusu Lahor Seyh Cengi, Kerkük’teki durumu kontrol altına almak için güçlerin Süleymaniye’den Kerkük’e ulaştığını söyledi. Cengi, “Kerkük’teki Irak İstihbarat Kurumu’nu kontrol altına almak için diğer güçlerle geniş bir plan hazırlıyoruz. Bizim hazırladığımız planı gerçekleştirmemiz için diğer güçlerin kenara çekilmesi gerekiyor” dedi. Kentte yer yer çatışmalar sürerken gece geç saatlerde kent merkezinde Kürt ordusunun kontrolü sağladığı duyuruldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89