• BIST 9645.02
  • Altın 2417.719
  • Dolar 32.5718
  • Euro 34.8009
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 4 °C

Kenan Evren'i ölmeden yargılayın!

Kenan Evren'i ölmeden yargılayın!
Peru Hakikatları Araştırma Komisyonu üyesi Katya Salazar, darbelerin insanlığa karşı suç olduğunu belirtti.

Peru Hakikatları Araştırma Komisyonu üyesi Katya Salazar, darbelerin insanlığa karşı suç olduğunu belirterek “Her koşulda cezalandırılmalı. Evren ölmeden mahkeye çıkarılmalı” dedi.

Diktatörlüklere karşı mücadeleleriyle öne çıkan hukukçuların kurduğu Washington- Due Pocess of Law Genel Direktörü ve Peru Hakikat Komisyonu üyesi Katya Salazar, Türkiye’de bir daha darbe yaşanmaması için 12 Eylül darbecilerinin ve 93 yaşında da olsa Kenan Evren’in yargılanması gerektiğini söyledi. Katya Salazar, TESEV’in “Demokratik Geçiş Sürecinde Adalet: Anayasa yapımı, yargı reformu ve geçmişle yüzleşme” paneline katılmak için geldiği Türkiye’de star’ın sorularını yanıtladı. Kenan Evren’in yargı önüne çıkartılmasının çok anlamlı olduğunu söyleyen Salazar şöyle konuştu:

Darbeler her koşulda cezalandırılmalı

“Darbeler insanlığa ve demokrasiye karşı işlenmiş suçlardır ve her koşulda cezalandırılması lazım.Türkiye, darbeyi yapan ve katılan komutanları ve sivilleri neden yargılamadı; bunu anlamadım. Evren’in özel bir yasa ile korunduğunu ve bunun da yakın zamanda kaldırıldığını öğrendim. Bu yargılama bir an önce yapılmalı. 93 yaşındaki Evren’in mahkeme sürecinin sonunu görebileceğini sanmıyorum. Onu mahkemeye çıkarmanın darbenin mağdurları için bir anlam taşıdığı unutulmamalı ve buna göre hareket edilmeli. Evren’in Türkiye’de yaptığı gibi bir dokunulmazlığı önce hiçbir yerde görmemiştim.”

Darbeyi planlayanlar da yargılanmalı

Evren’in tek suçlu olmadığını, darbelerin arkasında bir kadro olduğunu söyleyen Salazar, “En alttan en üste kadar tüm kademedeki herkes yargılanmalı. Bu yapılmazsa tam olarak adalet sağlanmış olmaz” diye konuştu. Darbe yapanlar kadar darbe planlayanların da yargılanmasının önemli olduğuna işaret eden Salazar, “Devlet memuru sıfatıyla darbe girişiminde bulunanların, yaptıklarının hesabını vermesi lazım. Yargılanmak için darbenin gerçekleşmesi gerekmiyor. Planlamak da suçtur. Yetki kötüye kullanılmamalıdır. Bush bile Irak savaşında işkencelere izin verdiği için ABD’de yargılansın mı tartışması yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

Savcılar dava açmak istemedi

Peru başta olmak üzere insanların elinde güç bulunduranlardan korktuğunu söyleyen Katya Salazar, şöyle konuştu: “Yakınları öldürülen insanlar sustular, korktular, hem devlet hem de gerillalar tarafından tehdit ediliyorlardı. Darbe yapanların ve yakınlarını öldürenlerin yargılanmamalarının normal olduğunu ve darbenin normal olduğunu düşünüyorlardı. Biz hukuk desteği vererek bu düşünceyi kırdık. Peru’daki hakikatler komisyonunun çalışmaları sayesinde 70 bin kişinin ölümüyle ilgili olarak 700-800 kişi yargılandı. Faili meçhulleri yaratanlar asker ve polislerdi. Devlet bu faili meçhullerin devlet görevlileri tarafından yapıldığına inanmıyordu. Savcılar da dava açmak istemiyordu. Bizler savcıların eline dava açmamaya gerekçe bulamayacakları nitelikte dosyalar bıraktık. Savcılık dava açamayacak mazereti aradı fakat bulamadı.Şu anda Şili, Arjantin, Peru, Guatemala, El Salvador, Paraguay ve Brezilya’da hakikatler komisyonu var. Peru’daki komisyon olarak biz yüzlerce toplu mezarın yerini bulduk. Duydum ki Türkiye’de de benzer toplu mezarlar varmış.

70 bin Perulu kayıbın bir kısmı işte o mezarlarda yatıyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89