• BIST 9890.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

Kemikleri bulunan 3 kişiyi işkence odasında gördüm

Kemikleri bulunan 3 kişiyi işkence odasında gördüm
Ramazan Akçiçek, gözaltına alındıkları 1994 senesinde kaybolan ve kemikleri 9 yıl sonra bulunan 3 isimle aynı yerde sorgulandığını anlatıyor.

Güneydoğu'daki faili meçhullerle ilgili ifade veren Ramazan Akçiçek isimli vatandaş, 2003'te bir ihbar üzerine yapılan kazılarda kemikleri bulunan üç kişiyi ölümlerinden hemen önce gözaltında gördüğünü söyledi. 

Akçiçek, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca alınan ifadesinde, Lice'deki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun (YİBO) geniş banyosundaki küçük odalarda kendilerine işkence yapıldığını anlattı: "10 kişiydik. Ertesi sabah kalktığımda askerler, onların götürüldüğünü söyledi. Bir daha görmedim."

Diyarbakır'daki faili meçhul cinayetlerle ilgili yapılan kazılarda, 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybolan Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir Örhan'ın kemikleri bulunmuştu. İddiaya göre, üç isim gözaltına alındığında sorgulanmak için YİBO'ya götürülmüştü. Orada kendileri gibi 'sorgulanmayı' bekleyen Ramazan Akçiçek'de vardı.

OKUL DEĞİL, İŞKENCE YUVASI GİBİYDİ

Lice'deki YİBO'nun adı 'işkence yuvası'na çıkmıştı. Dehşeti yaşayan Ramazan Akçiçek, yıllar sonra Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na konuştu. Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir Örhan'ı işkence odalarında gördüğünü söyledi. Akçiçek, 'terör örgütüne yardım ettiği' iddiasıyla 1994'te gözaltına alındığını anlatıyor: "YİBO'ya götürüldüm. Okulun banyosunda ben, Hasan, Cezayir ve Mehmet Selim Örhan ile birlikte 10 kişi vardı. Hasan ve Mehmet Selim Örhan'ı getirildikleri gece işkenceye götürdüler. İşkence yeri bulunduğumuz yere yakındı, sesleri geliyordu. Hasan Örhan, askerlere,  diyordu. Bir gece, banyoya gelen askerler gözlerimizi bağladı. Gözlerimiz açıldığında 'Benim oğlum da sizin gibi asker. Yeter artık, işkence yapmayın. Allah'tan korkmuyor musunuz?'banyoda 3 kişi kalmıştık. Bir ara tuvalete gittim. Tuvaletin yanındaki odanın içinde Cezayir'i gördüm. Ne olduğunu sorduğumda, kendilerine peşmerge elbisesi giydirdiklerini, ertesi gün dağa götüreceklerini, orada kameraya çekip serbest bırakılacaklarını söyledi. Cezayir ağlıyordu. Bana, "Seni serbest bırakırlarsa akrabalarıma haber ver." dedi. Bu kişileri bir daha görmedim. O dönemde YİBO'da komutanlığını Tümgeneral Yavuz Ertürk'ün yaptığı Bolu Dağ Komando Tugayı'nın askerleri kalıyordu."

Bu olaydan sonra Örhan ailesinden Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir'den bir daha haber alınamadı. İddiaya göre, onlara peşmerge elbisesi giydirildikten sonra Kulp ilçesine bağlı Bağcılar köyü kırsalında öldürülüp toplu bir şekilde gömülmüşlerdi. Örhan ailesinin 2 ferdinin izine 2003 yılında rastlandı. Bağcılar köyü sakinlerinin ihbarı üzerine 1994 yılında Örhanlar'ın da gömüldüğü toplu mezar kazıldı. Mezardan 5 kişiye ait kemikler çıkarıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun incelemesinde, kemiklerin Mehmet Selim ve Hasan Örhan ile Ali, Ekrem ve Ramazan Bulut'a ait olduğu ortaya çıktı. Adli Tıp Kurumu'nun Kulp Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği kemiklerin bulunduğu torba yolda kayboldu.

Bodrum kattan çığlık sesleri geliyordu

Gözaltına alındıktan sonra kemikleri bulunan Mehmet Selim Örhan'ın oğlu Adnan Örhan da Ramazan Akçiçek'in beyanlarını doğrulayacak bilgiler verdi. Babasının gözaltına alındığı yıl YİBO'nun altıncı sınıf öğrencisi olan Adnan Örhan, okulda askerlerin kaldığını ve her gün sivil insanların getirilip götürüldüğünü belirtiyor. Babasının, Kurban Bayramı tatili nedeniyle köyüne gittiği sırada gözaltına alındığını anlatan Adnan, şahit olduğu bir olayı ise şöyle aktarıyor: "Bir gün akşam saatlerinde bir arkadaşımla yemekhanenin yanında dolaşıyorduk. Askerlerin kaldığı binanın bodrum katından çığlık sesleri duyduk. İnsanlar bağırıyordu. Çok korktuk ve hemen oradan uzaklaştık."

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89