• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Kemalistler Altan Tan'ın üzerine yürüdü!

Kemalistler Altan Tan'ın üzerine yürüdü!
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: Kemalist diktatörlüğün bir huyu var; öldürüyor, asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra da 'İngiliz ajanı' diyor.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın sözleri Meclis'te tartışma çıkardı...

 TBMM Genel Kurulu'nda, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın "Kemalist diktatörlüğün bir huyu var; öldürüyor, asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra da 'İngiliz ajanı' diyor" sözleri gerginliğe neden oldu. 



Altan Tan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, tasarıda yer alan düzenlemelerin intibak olmadığını, kısmi bir iyileştirmeden öteye geçemediğini savundu. 

Hocalı ve Saraybosna'daki katliamların aynı vicdanla kınanması gerektiğini belirten Tan, şu ifadeleri kullandı: 

"Hiçbir şekilde ırkçılığın bataklığına saplanmamız lazım. İskilipli Atıf Hoca ile ilgili bir iki cümle söylemek istiyorum. Dün çok şanssız bir konuşma oldu burada. Bir arkadaşımız rahmetli İskilipli Atıf Hoca'yı İngiliz ajanlığıyla ve vatan hainliğiyle suçlamaya kalktı. 

Bunu esefle kınıyorum. İskilipli Atıf Hoca, mazlum ve mağdur bir Müslümandır. Kemalist diktatörlüğün katlettiği on binlerce insandan sadece biridir. Onun da anısı önünde rahmet eğiliyorum, Allah'tan rahmet diliyorum. Kemalist diktatörlüğün bir huyu var; öldürüyor, asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra da 'İngiliz ajanı' diyor. İngilizler, bir kurşun atmadan İstanbul'dan çıktılar ve Ankara hükümetine İstanbul'u teslim ettiler. 

İngilizler ile ne yaptınız, siz bunları anlatın. Şeyh Said için yapılanları söylüyordunuz. Bu memlekette mağdur ve mazlumlara hiçbir şekilde hakarete izin vermeyeceğiz. Ne Şeyh Said ne de İskilipli Atıf Hoca hakkında. Gönüllüyseniz bir komisyon kuralım, İstiklal Mahkemesi zabıtlarına bakalım." 

'İşbirlikçiler...' 

Bu sözler üzerine ayağa kalkan çok sayıda CHP milletvekili, Tan'a tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, "Nasıl konuşuyorsun? Sen o insanların sayesinde buradasın. Kurtuluş Savaşı'na dil uzatıyorsun" diye bağırdı.

Aslanoğlu, kendisine "eski çamlar, bardak oldu" diyen Tan'ın üzerine yürüdü. Aslanoğlu ile Altan Tan'ın arasına CHP ve AK Parti milletvekilleri girdi.

Bu arada, bazı CHP milletvekilleri, AK Parti milletvekilleriyle de tartıştı.

Tan'ı kınadığını belirten MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da "Bakın, görüyor musunuz? AKP ile BDP'in işbirlikçilerini burada görün" diye bağırdı.

35585

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam birleşime ara verdi.

"Söylediklerimin arkasındayım"

Altan Tan, "54 yaşındayım. Ağzımdan çıkanı kulaklarım duyuyor. Söylediğim lafın arkasındayım. Bu lafta hiç kimsenin şahsına bir hakaret yok. Hiçbir cumhurbaşkanı hiçbir başbakanın şahsına bir hakaret yok. O dönemle ilgili siyasi tespitte bulundum. Ama kastettiğiniz şahıslarla ilgili hiç kimseye bir hakaretim yok. Siyasi değerlendirmemin arkasındayım" diye konuştu.

CHP ve MHP içtüzüğü uygulanmasını istedi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İçtüzüğün 161. Maddesinde ifadesini bulan Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası uygulanmasını ve Altan Tan'ın cezalandırılmasını istedi. Vural, Sağlam'a, "Oylamaya koyun, İçtüzüğü uygulamanızı istiyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, "Disiplin işleminin uygulanmasını istiyorum. Hatip hakkında disiplin işlemi istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ne hakarette bulunmuştur" dedi.

35586

Hasip Kaplan'da, "Sövme yok. Ayıp ayıp" diye bağırdı.

Tan'a uyarı cezası

TBMM Genel Kurulu'nda, "Kemalist diktatörlüğün bir huyu var, öldürüyor asıyor, işkence kuruyor" diyen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a, uyarma cezası verildi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam verilen aranın ardından Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın sözlerinin İçtüzüğün 157. maddesine göre şahsiyetle uğraşma şeklinde algılandığını belirterek, "Kendisine İçtüğüzün 158. maddesine göre uyarma cezası veriyorum. Kendileri isterlerse savunma yapabileceklerdir" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, "Tartışmalar içerisinde CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce kürsüye gelerek grubumuza 160. madde kapsamında kaba ve yaralayıcı sözler sarf etti ya sözlerini geri alsın ya da hakkında disiplin işlemi başlatmanızı istiyoruz" dedi.

Sağlam da, "Tutanaklara getirteceğim, baktıracağım" dedi.

İçtüzüğün "Uyarma" başlıklı 157. maddesine göre uyarma cezasını gerektiren haller; Söz kesmek; sükûneti ve çalışma düzenini bozmak; şahsiyatla uğraşmak.

İçtüzüğün "Uyarma cezasının verilmesi" başlıklı 158. maddesine göre, uyarma cezası verilmesinin gereğini takdir ve yerine getirme yetkisi, Başkana ait bulunuyor.

Uyarma cezası alan milletvekili kendisini savunmak için söz isterse, bu üyeye oturumun veya birleşimin sonunda söz veriliyor.

Başkan, milletvekilinin açıklamasını yeterli görmezse, uyarma cezasını kaldırmıyor, yeterli görürse, uyarma cezasını kaldırdığını bildiriyor.

Bir milletvekili aynı birleşimde iki defa uyarma cezası alırsa, durum, tutanak özetinde belirtiliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89