• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Kemal Burkay'dan Ulusal Kongre iddiası

Kemal Burkay'dan Ulusal Kongre iddiası
HAK-PAR lideri Burkay Stockholm’de dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Barzani’nin bir PKK Kongresine onay vermeyeceğini söyledi.

Yurt dışından yayın yapan Nefel internet sitesinin haberine göre İsveç’in başkenti Stockholm’de bir seminerde konuşan HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, geçtiğimiz ay Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarına da yer vererek, Mesut Barzani’nin Hewlêr’de bir PKK konferansına onay vermeyeceğini söylüyor.

Burkay konuşmasında, PKK lideri Öcalan ile Mit Müsteşarı Hakan Fidan arasında varılan uzlaşma gereği 4 ayrı konferansın örgütlendiği, bunların 3’ünün Ankara, Diyarbakır ve Brüksel’de yapıldığı, 4.’sünün ise Hewlêr’de yapılmasının planlandığını belirterek, “Biz,  PKK tarafından düzenlenen konferansların hiçbirine katılmadık” diyor. Hewlêr’de yürütülen Ulusal Kongre çalışmalarına niçin katıldıklarını da şöyle açıklıyor: “Mesut Barzani’nin Hewlêr’de ulusal bir konferans düzenleme amacında olduğunu bildiğimiz için HAK-PAR olarak çalışmalara katılma kararı aldık.”.

48281

Burkay, delege sayıları ve konferansın üstlenmesi gereken misyon üzerine Kürdistan Hükümeti ile PKK arasında uzlaşmazlık olduğunu belirttiği açıklamasında, 26 Eylül’de Barzani ile yaptığı görüşmeden bilgilerde aktarıyor. Burkay’ın ifadelerine göre Barzani bu görüşmede PKK’nin tutumuna dönük rahatsızlığını dile getirerek, şunları söylüyor: “PKK kendi koşullarına uygun bir konferans hazırlama niyetinde. Madem böyle, bunu bir başka yerde yapabilir. Niçin Hewlêr’de yapıyor?”

Seminerde Ulusal Kongre’nin yanı sıra PKK ve Güney Kürdistan ilişkilerine de değinen Burkay, Güney Kürdistan’ın artık bir devlet olduğunu ve PKK’nin direktif ve isteklerine göre hareket etmesinin mümkün olmadığının bilinmesi gerektiğini söylüyor. Burkay, “Bu nedenle yapılacak konferans PKK ve Öcalan’ın sözünü ettiği konferans olmayacak” diyor.

Seminerde Kuzey Kürdistan’ın ve Türkiye’nin siyasi durumuna da değinen Burkay, sözlerinde şu görüşlere yer verdi: 

“BDP Kürtler için bir şey istemiyor. Ben Türk devletinin yerinde olsam BDP’yi baş üstünde taşırım. Demokratik Özerklik boş bir şeydir. HAK-PAR, BDP’nin Kürtlükle ilgisi olmayan bu tutumuna karşı bir alternatiftir. BDP büyük bir gövdeye sahip olmakla birlikte beyni küçük bir harekettir. Öcalan’ı da İmralı’da büyüterek başını göğe erdirdiler. Peki Öcalan ne istiyor? Hiçbir şey. Kürt sorunu bir milletin sorunudur. Öcalan daha önceleri bağımsızlıktan söz ediyordu. İmralı’ya gidince 180 derece dönüş yaptı. Şimdi ise hiçbir şey istemiyor.” 

Rojava ile ilgili de görüşlerini açıklayan Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“PYD’nin Batı Kürdistan’da yürüttüğü siyaset yanlış olduğu gibi Rojava için ciddi bir tehlikedir de. PYD’nin, Esad’ın da desteğini alarak silahlı güçler aracılığıyla Rojava’yı kontrol altına alması ciddi bir risktir. PKK, diğer parçaların iç işlerine karışma, PYD, PÇDK ve PJAK gibi partileri kurma hakkına sahip değil.”

Burkay, önümüzdeki yerel seçimlere HAK-PAR olarak katılacaklarını da açıkladı. Burkay, HAK-PAR’ın giderek güçlendiğini ve Batman gibi yerlerde halkın kendiliğinden ilişki kurarak HAK-PAR’ı örgütlediğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 30
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89