• BIST 10218.58
  • Altın 2454.351
  • Dolar 32.2192
  • Euro 34.7005
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 17 °C

Kemal Burkay’a barış daveti

Kemal Burkay’a barış daveti
Diyarbakır’da hafta sonu yapılacak olan Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı’nın çalışmaları devam ediyor

Diyarbakır’da hafta sonu yapılacak olan Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı’nın çalışmaları devam ediyor. Konferansın hazırlık komisyonu üyesi eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, konferansa katılmayacağını belirten Hak- Par Genel Başkanı Kemal Burkay’a kapılarının son güne kadar açık olduğunu söyledi.

Kapımız hep açık

BDP, DTK, KADEP, ÖSP gibi parti ve sivil toplum kuruluşları ile derneklerin bulunduğu 17 örgüt tarafından bu haftasonu düzenlenecek olan Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı hakkında konuşan Abdullah Akengin, davet etmelerine rağmen Hüda-Par ile Kemal Burkay’ın lideri olduğu Hak-Par’ın konferansa katılmayacaklarını açıkladıklarını söyledi. Kemal Burkay’ın BDP’ye konferans ile ilgili bir mektup yazdığını kaydeden Akengin, “Mektup yanlış yere gitmiş. Aslında BDP’nin de bir bileşeni olduğu DTK’ya yazılması gerekiyordu. Her iki partiye beşer delege yeri hazırladık. Son güne kadar kapımız Sayın Kemal Burkay’a konferans için açıktır. Aynı zamanda Hüda-Par ve diğer kesimlere de açıktır” dedi.

Konferansın Kürtler arasındaki birlikteliğin ve ittifakın sağlanması açısından çok önemli olduğunu söyleyen Akengin, “Konferansın sonunda Kürtlerin talepleri ile ilgili olarak farklı kesimlerin taleplerini ortaklaştırmayı hedefliyoruz. Bundan sonra Kürtler birbirini iknaya yönelik bir tutum sergileyecektir. Her görüşe saygı duyuyoruz ve uygun platformlarda bu eleştirileri tartışıp ortak sonuca ulaşmayı istiyoruz” diye konuştu.

Konferansın taslak programını da açıklayan Akengin, “Konferans açılış konuşmaları ve süreç değerlendirmesi ile başlayacak. Daha sonra ‘Kuzey Kürdistan’ın statüsü ve anayasal süreç’, ‘Toplumsal sorunlar ve çözüm arayışları’ ve ‘Ulusal birlik ve ortak tutum’ başlıkları altında yapılacak olan konuşma ve tartışmalar ile sona erecektir” şeklinde konuştu. Akengin, köy korucuları ve aşiret liderlerine bu süreçte önemli görevler düştüğünü belirterek, konferansa sürpriz isimlerin katılabileceğini söyledi.

Kürt konferansını anlamlı ve değerli buluyoruz

Bölgedeki 778 sivil toplum kuruluşu, bir deklarasyon yayımlayarak yapılacak konferansa destek verdiklerini açıkladı. Deklarasyona imza atan 778 STK adına açıklamayı okuyan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, “Özgürlükçü ve eşitlikçi fikirlerin ve insan haklarına dayanan demokratik siyasetin egemen olduğu bir yaşamı inşa etmenin bugünün en önemli işi olduğu inancındayız. Türkiye’nin tarihsel sorununda böylesi bir demokrasi eksikliği ve onun yarattığı olumsuz sonuçlar olduğunu düşünüyoruz” dedi. Bilici, şunları söyledi: “Kürt toplumunun tüm siyaset kurumları ile sivil toplum örgütlerinin destek vererek katıldığı bir Kürt konferansın yapılıyor olmasını çok anlamlı ve değerli buluyoruz. Bu konferansın Kürt toplumunun farklı kesimlerini ortaklaştıracağını, demokratik sivil siyasetin önünü açacağını ve Kürt sorununun çözümüne önemli katkılar sunacağını bekliyor ve bu konferansı desteklediğimizi kamuoyuna deklare etmek istiyoruz.” (Taraf)

  • Yorumlar 17
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89