• BIST 9463.25
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Kelepçeli resimden dokuz adaylık çıktı

Kelepçeli resimden dokuz adaylık çıktı
Kelepçeli resimden dokuz adaylık çıktı BDP, kelepçeli fotoğrafları eleştiri konusu yapılan 9 tutuklu KCK sanığını seçimde aday gösterecek

Siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen bu fotoğraf, BDP’nin üç ay sonra yapılacak olan genel seçimlerdeki en büyük kozu olacak. 29 Aralık 2009’da KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan sanıklardan dokuzuna Meclis yolu göründü. Seçimlere bağımsız adaylarla girme kararı alan BDP, KCK kapsamında tutuklanan dokuz ismi, seçilme ihtimali yüksek olan illerden milletvekili adayı yapmayı kararlaştırdı.

BDP’nin Meclis grubunu oluşturan 20 vekilden sadece beşinin yeniden adaylığı kesin oldu. Birkaç isim üzerinde henüz son karar verilmedi. Grubun geri kalan üçte ikilik kısmı seçimlerde yeniden aday gösterilmeyecek.

Aday belirleme çalışmalarını yürüten 25 kişilik komisyon, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ile Ahmet Kaya’nın eşi Gültan Kaya’ya da teklif götürdü. Gültan Kaya teklife sıcak bakarken; Rakel Dink adaylık önerisini nazikçe reddetti.

26183

BDP’nin aday belirleme çalışmalarını resmen 25 kişilik bir komisyon yürütüyor. Ancak, listelerin belirlenmesinde dağ da etkili. Kandil’de Sabri Ok (KCK davasının bir numaralı sanığı olarak adı geçiyor) koordinatörlüğünde, Bozan Tekin, Rıza Altun ve Nesrin Deniz’den oluşan bir üst komisyon, aday belirleme çalışmalarına katılıyor.

Adaylıkları kesinleşen tutuklu isimlerden ilki Ramazan Morkoç. KCK iddianamesinde sekiz numaralı sanık olarak yer alıyor. Hakkında suçlama “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”. Halen Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu.

Aday gösterilecek ikinci isim Kemal Aktaş. İddianamede adı 13. sırada yer alıyor. Yöneltilen suçlama ise “Terör örgütünü yönetme”. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu.

Üçüncü isim iddianamede 24 numaralı sanık olarak geçen Ali Oruç. Oruç, “terör örgütünü yönetme” suçlamasıyla yargılanıyor. Halen Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu.

BDP’nin dördüncü adayı kamuoyunun yakından tanıdığı DTP’nin eski Diyarbakır il başkanı Fırat Anlı. İddianamenin 55 numaralı sanığı olan Fırat Anlı, “terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla, halen Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde.

Beşinci isim ise bir kadın aday. Bostaniçi Belediyesi başkanlığı görevini yürütürken KCK operasyonunda tutuklanan Gülcihan Şimşek, iddianamenin 69 numaralı sanığı. Şimşek, “Terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu.

Altıncı adaylığı kesinleşen isim Mehmet Hatip Dicle. Eski DEP’li milletvekili Hatip Dicle, iddianamede 91. sırada yer alıyor. Dicle, “terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla halen Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu.

Yedinci aday Selma Irmak. İddianamede 102. sırada bulunan Irmak, “terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla, halen Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu.

Sekizinci aday BDP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan. Ayhan, 14 Şubat 2010’da Urfa’da yapılan KCK kapsamındaki operasyonda gözaltına alınıp tutuklandı. Ayhan, 53 sanıklı KCK/TM Urfa grubuyla birlikte yargılanıyor.

Dokuzuncu aday ise KCK sanıkları arasında yer alan ancak tutuksuz yargılanan 21 numaralı sanık Demir Çelik. Çelik, “terör örgütüne üye olma” iddiasıyla suçlanıyor.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile Demokratik Toplum Kongresi eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un adaylıkları kesin. Ancak Türk, kendisine Mersin’den aday olması yönündeki teklifi geri çevirdi. Mardin’den aday olacak. Tuğluk ise Tunceli’den aday olması yönündeki teklifi kabul etmedi.

Adaylığı kesin olan vekil ise Batman Milletvekili Ayla Akat Ata.

Avukat Meral Beştaş Danış ile eski HADEP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

İstanbul’da “Devrimci Karargâh” operasyonunda gözaltına alınıp tutuklanan SDP’nin Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın da adaylığı söz konusu. Bu isim üzerinde henüz tartışmalar sürüyor.

Muhtemel aday isimlerini ise henüz netleştiremediğim için buraya yazmıyorum. BDP’nin aday listesinin son hali İmralı’ya da gidecek. 30 isimle seçime girecek olan BDP, adaylarını 21 martta Diyarbakır’daki Newroz’da halka tanıtacak.

Kurtuluş Tayiz - Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89