• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

KDP'den Güney-Rojava sınırındaki kazı açıklaması

KDP'den Güney-Rojava sınırındaki kazı açıklaması
Barzani'nin liderliğini yaptığı KDP, Güney-Rojava sınırına kazı yapma kararının, Kürt bölgesini korumak için yapıldığını açıkladı.

Mesut Barzani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi'nce (KDP) yapılan açıklamada Güney-Rojava sınırına kazı yapma kararının hükümet düzeyinde alındığını belirtilerek, "Kürdistan bölgesi ve vatandaşlarının can güvenliği kırmızı çizgidir, saldırılara karşı korunmalıdır" denildi. 

KDP'nin resmi internet sitesinde KDP basın kaynağına dayandırılarak yayımlanan haber yorumda Suriye Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) kazı çalışmasıyla ilgili açıklamalarına cevap verildi. 

Açıklamada, kazı kazma projesinin PYD'nin iddia ettiği gibi KDP'nin çalışması olmadığı, Kürdistan hükümetinin bir kararı olduğu ifade edilerek, "PYD, Güney- Rojava sınırındaki kazıyı KDP’nin kazdırdığını iddia ediyor. Partimizin bu güvenlik çalışmasıyla hiçbir ilgisinin olmadığını kamuoyuna duyurmak isteriz. Sınırda terörist ve kaçak geçişlerin önlenmesini karara bağlayan Kürdistan bölgesel hükümeti ve emniyet kurumlarıdır. Çünkü Kürdistan bölgesi ve vatandaşlarının can güvenliği kırmızı çizgidir, saldırılara karşı korunmalıdır" denildi. 

50745

Federal Kürdistan-Rojava arasındaki 17 kilometrelik sınırın başı boş olduğu, teröristlerin, PYD ile işbirliği içerisinde rahatlıkla Kürdistan bölgesine kaçak yollarla geçebildikleri aktarılan açıklamada, şöyle devam edildi: 

"Kaçak geçişler, bölgemizin güvenliğine zarar veriyor. Bu nedenle Kürdistan emniyet kurumları, güvenlik için gerekeni yapmak ve düşmanlarımızın planlarını boşa çıkarmakla görevlidir. Kürdistan bölgesel hükümeti, sınırlarını nasıl koruyacağını çok iyi bilir. Bunun için hiç kimseden izin alacak değildir. PYD'lilerin amacı sadece insani geçişleri sağlamak ise neden resmi ve açık olan Semalka Kapısı’nı kullanmıyorlar. Onlar, kaçakçılığı rahat yapabilmek için sınır hattının açık olmasını istiyor. Teröristlerin ve kaçakçıların, ellerini kollarını sallayarak Kürdistan’a zarar vermelerine neden izin verelim."

Açıklamanın sonunda insani geçişler için Peşhabur ve Semalka Sınır Kapısı'nın açık olduğu bildirildi.

KDP SİTESİNDE YAYINLANAN 'HABER YORUM'UN TAM METNİ

PDK: Eger mebesta PYDê ne qaçaxçîtî yan hêsankarî ji bo terorîstan be, ji ber çi di rêya Sêmalka de hatin û çûnê nakin

KDP.info/Çavkaniyeke rojnamevaniya Partiya Demokrat a Kurdistanê (PDK) derbarê kolandina xendeqa di navbera Başûr û Rojavayê Kurdistanê de ragihand ku ew xendeq ji bo parastina asayişa Herêma Kurdistanê tê kolandin. 

Ew çavkanî di daxuyaniyê de dibêje "Ev çend rojin berpirs û ragihandinên ser bi PYDê ve derewan li dijî PDKê belav dikin û dibêjin ku PDKê xendeqan li ser sînorê Rojava dikole." 

Di daxuyaniyê de hatiye diyarkirin ku “PDKê ti têkiliyeke wê bi wan tedbîrên ewlekariyê yên li ser sînor ve tine ye û hikûmeta Herêma Kurdistanê û dezgehên leşkerî û ewlekariyê yên hikûmetê biryar didin bê çawa Herêma Kurdistanê û sînorên xwe ji gefa terorîst û qaçaxçiyan biparêzin”.

Çavkaniya rojnamevaniya PDKê herwiha got "PYDê û siyasetên wê bûne pirsgirêk ji bo gelê Kurd li Rojava û bi fermana neyarên Kurdan her roj axaftinên bê bingeh rastî PDKê dikin û dixwazin di rêya wê re şikestina reftar û siyaseta xwe li Rojava veşêrin." 

Çavkaniyê diyar kir ku "PYDê hevpeymaniyek ligel neyarên Kurdistanê girê daye û di berjewendiya rejîmê de şer li ser gelê Kurd sepand." 

Di daxuyaniyê de herwiha hatiye gotin ku "Deriyê Sêmalka bi awayekî fermî hatiye vekirin, lê bi dirêjahiya 17 km sînor valaye û terorîst ku hevpeymanên hevpeymana PYDê ne bi hêsanî dikarin derbasî Herêma Kurdistanê bibin û ziyanê bigihînin asayişa herêmê." 

Her derbarê xendeqê de, çavkaniya rojnamevaniya PDKê tekîd kir ku "Hikûmeta Herêma Kurdistanê gelek baş dizane çawa sînorên xwe biparêze û ji bo vê yekê jî destûr û moletê ji kesî naxwaze." 

Di dawiya daxuyaniyê de, ew çavkaniya rojnamevaniya PDKê dipirse "Eger mebesta PYDê ne qaçaxçîtî yan hêsankarî ji bo terorîstan be, ji ber çi di rêya yasayî û resmî re ku Sêmalka ye hatin û çûnê nakin?."

  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89