• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 5 °C

KDP: Çözüm için çok geç değil

KDP: Çözüm için çok geç değil
Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlığında toplanan Kürdistan Demokrat Partisi(KDP) yazılı açıklamasında, milli duruş ve başkanlık sorununun çözümü konusunda geç kalınmadığını duyurdu.

KDP yönetimi, dün Federal Kürdistan Başkanı ve KDP Genel Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlığında olağanüstü toplanarak, Kürdistan’da son dönemde tartışılan siyasi konuları gündemine aldı.

KDP yönetimi, Hewler’in Selahaddin (Pirmam) ilçesindeki Başkanlık Ofisi’nde yapılan ve 4 saat süren toplantıdan sonra yazılı bir açıklama yaptı. KDP, başkanlık süresi ve seçimi konusunda farklı bir tutum içerisine giren 4 siyasi partinin 23 Haziran’daki yapmış olduğu oturumu Federal Kürdistan'ın içinde bulunduğu krizi, daha da derinleştirdiğini kaydetti. KDP açıklamasında,‘Federal Kürdistan'ın IŞİD saldırıları altında içine girmiş olduğu siyasi, sosyal ve ekonomik kriz ile karşı karşıya olduğu bir dönemde, 4 Kürd partisinin 23 Haziran’daki parlamento toplantısı Kürd halkının himaye eden başkanına ve onun iradesine yapılmış tek taraflı bir girişim’ olduğunu ifade etti.



KDP açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Federal Kürdistan ekonomik kriz içerisinde bir taraftan savaşıp, bir taraftan göç yüküyle uğraşırken, Kürdistan Parlamentosu’nda KDP’ye darbe girişiminde bulunuldu. Bize göre bu girişim, Kürd halkının birlik ve beraberliğini hedef aldı. Bu tek taraflı alınmış bir karar olup, Kürdistan Başkanı’nın şahsiyetini zedelemeye yönelik bir adımdır.’’

KDP’nin açıklamasında, Federal Kürdistan Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed’e eleştiriler vardı. KDP açıklamasında Federal Kürdistan Parlamentosu Başkanı’na atfen , “Parlamento toplantısında bazı kişiler, halkımızın kendi evinde, birlik ve tek ses olmasına karşı çıktı. Parlamento Başkanı meşruiyetini kaybetmiştir” denildi.

Federal Kürdistan'daki krizin aşılması, birlik ve beraberlik için geç kalınmadığı belirtilen açıklamada KDP, “Çözüm için çok geç değildir. Birlik ve beraberlik temelinde tarafların bir arada olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle parti olarak diyaloga açık olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin görevi 19 Ağustos 2015’te sona eriyor. Kürdistan Yurtseverleri Birliği (YNK) ile Değişim Hareketi (Goran), başkanlık seçiminin parlamento tarafından seçilmesini istiyor.

YNK Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, başkanlık sorununun çözümüne ilişkin bir proje hazırlamıştı. Projede, Mesud Barzani’nin 2 yıl daha, yani Kürdistan Parlamentosu’nun dönem sonuna kadar görevine devam etmesi öngörülüyor. KDP’ye bu iki yıllık sürenin “geçici” bir dönem olarak kabul edilmesi şartını koşan projenin ikinci bölümünde ise, “Peşmerge Güçleri’nin tümünün bakanlık bünyesi altında alınması, ekonomi, petrol ve Bağdat’la ilişkiler dosyalarını takip edecek bir Başkanlık Konseyi oluşturulması” önerisi yer alıyor. 

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89