• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

KCK’dan tetiğe dokunma emri!

KCK’dan tetiğe dokunma emri!
PKK ile devlet yetkilileri arasında yeniden başlayan görüşme süreci ilerlerken, adı konmamış bir ateşkes de devam ediyor.

PKK’yla yeniden başlayan görüşmeler ilerlerken bölgede adı konmamış bir ateşkes yaşanıyor. Son bir haftadır PKK, askerî veya sivil hiç bir hedefe saldırmazken araziden çekilmeyen askerler ise sadece PKK’nın kışı geçirmek için daha önce hazırladığı sığınakları yok ediyor. PKK’nın eylemsizliğinin en önemli nedeni olarak, KCK’nın, HPG’ye gönderdiği “Sürece zarar verebilecek hiçbir eylem yapılmaması” yönündeki talimat gösteriliyor. Örgüt, ocak ayına kadar ateşkes, sonrasında ise “sınırdışına çekilme ve silah kullanmama” kararı almaya hazırlanıyor.

Taraf, PKK’yla devlet yetkilileri arasında uzun bir aranın ardından yeniden başlayan görüşme sürecinin detaylarına da ulaştı. PKK ve devlet yetkililerinin resmen doğrulamayı tercih etmediği bilgilere göre, Kürt liderler Mesud Barzani ve Celal Talabani’nin arabuluculuk çabaları süreci adı konmamış ama uygulanmaya başlanan anlaşma (zımni) boyutuna getirdi. Görüşmelerin yeniden başlamasıyla KCK Yürütme Konseyi, örgütün silahlı kanadı HPG’ye bir talimat gönderdi. Talimatta görüşmeler özetlenerek barış sürecine gidilen yola zarar verecek hiçbir eylem yapılmaması istendi. Gerillanın kendisine yönelik kapsamlı saldırı olmadan hiçbir eylem yapmaması yönündeki talimatın hedefe ulaştığını düşündüren en önemli nokta ise bölgede bir haftadır yaşanan durum. PKK’nın Çukurca saldırısı, askerin Kazan Vadisi ve örgütün en önemli komutanlarının da öldüğü sınırötesi operasyonla karşılıklı çılgınlaşan savaş ortamına Bingöl ve feribot kaçırma girişimi de eklenince ortaya çıkan korkunç tablo, son bir haftadır yerini adı konmamış bir sessizliğe bıraktı. PKK son bir haftada askerî ya da sivil hiç bir hedefe saldırı düzenlemezken arazide bulunan asker ise örgütün kış yapılanması için kullandığı sığınakları imha etmekle yetiniyor.

Ocaktan sonra ‘silah kullanmama’

Bu süreci yakından takip eden kaynakların aktardığı bilgilere göre örgüt, ateşkesin ocak ayına kadar sürmesinden yana. Kentlerde de hiçbir eylem yapılmayacak. Tamamen silah bırakma ya da silahlı militanların sınırdışına çekilmesi ise söz konusu değil. Bu süre içinde devletten istenenler ise şöyle: Abdullah Öcalan üzerindeki görüş yasağının kaldırılması, Öcalan’ın ev hapsine alınması ya da tecrit iddialarını çürütecek bir cezaevine nakledilmesi, KCK operasyonlarına son verilmesi, tıkanan KCK yargılamasının hızlandırılarak tahliyelerin başlatılması. Süreç işlerse ocak ayında düzenlenmesi planlanan Uluslararası Kürt Konferansı’nda PKK, silahlı güçlerinin tamamını Türkiye dışına çekecek. Örgütün bundan sonraki adımı ise kendi tanımlamasıyla “silah bırakma değil artık silah kullanmama” olacak. İki tarafın üzerinde anlaştığı en çarpıcı detaylardan biri ise böyle bir anlaşma imzalanacak olursa Talabani ve Barzani’nin mutlaka garantör ya da gözlemci sıfatıyla buna imza atması. (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89