• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

KCK ve PDK-İran Kandil’de görüştü

KCK ve PDK-İran Kandil’de görüştü
İran Kürdistan Demokrat Partisi’nden (PDK-Î) bir heyet politbüro üyesi Mistefa Hicrî öncülüğünde Kandil’de KCK’yi ziyaret etti

İran Kürdistanı Demokrat Partisi-PDKÎ Genel Sekreteri Mistefa Hicri başkanlığındaki PDKÎ heyeti Cumartesi günü (26 Nisan) Kandil’de Eşbaşkan Cemil Bayık başkanlığındaki KCK heyeti ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, PDKÎ Genel Sekreteri Mistefa Hicri, Türkiye ve KCK arasındaki barış sürecinin devam etmesinden, KCK tutuklularının serbest bırakmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve seçimlerdeki başarısından dolayı BDP’yi tebrik etti. Hicri ayrıca bu süreçte Kürt ulusal haklarının göz ardı edileceğinden duyduğu endişeleri de belirtti ve; “Türkiye, Kürt sorununun çözümü konusunda açık bir siyasi program ortaya koymamıştır” dedi.

Sürecin devam etmesinin sevindirici olduğunu dile getiren Hicri; “süreç Türkiye’de çatışmaları önünü alıyor” diye konuştu.

50956

Tüm eksikliklerine rağmen, Kürdistan’ın tüm parçalarındaki Kürt halkının ulusal kazanımlarının korunması gerektiğine vurgu yapan Mistefa Hicri, yurtsever güçler arasındaki birlik ve dayanışmaya da değindi.

PDKÎ Genel Sekreteri, Kürdistanlı örgütlerin kendi arasındaki ulusal çıkarlar temelindeki işbirliği ve dayanışmasının Kürt halkının düşmanlarının yarattığı korkuyu ve endişeyi gidermede stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Suriye Kürdistan’ına ilişkin olarak da Mistefa Hicri, bu parçada defakto olarak elde edilen kazanımların kaybedilmemesi için aralarındaki görüş ayrılıklarına rağmen tarafların Hewlêr anlaşmasına geri dönmelerini gerekli olduğunu söyledi.

PDKÎ ve KCK arasındaki ilişkiler konusunda ise Hicri, PDKÎ’nin eleştiri ve görüşlerini açık bir şekilde dile getirdi. Bu ilişkilerin devam etmesini isteyen Hicri, tarafların birbirine saygılı olması ve sorunları diyalog yolu ile çözmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Konuşmasının bir başka bölümünde PDKÎ Genel Sekreteri Mistefa Hicri, İran hükümetinin halk üzerindeki baskısına, bu ülkedeki siyasi, toplumsal ve ekonomik krize, yoğun şekilde yaşanan siyasi idamlara değindi. İran hükümetinin Kürt halkına karşı uyguladığı planı anlatan Hicri, İran İslam Cumhuriyetinin diğer parçalara yönelik de planları da hayata geçirdiğine dikkat çekti.

Daha sonra konuşan Cemil Bayık, PDKÎ heyetinin ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ortadoğu’daki hassas gelişmeler ve İran ile Türkiye’nin bu konudaki çabalarına vurgu yaparak, Kürdistanlı siyasi güçlerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. İran ve Türkiye’nin Kürtlere karşı plan hazırladıklarını anlatan Bayık, İran’ın Beşar Esed’e ve Türkiye’nin de İslami gruplara destek verdiğini dile getirdi.

Ortak bir strateji hazırlamanın bir görev olduğunu belirten Bayık, stratejinin bölgedeki gelişmelere cevap olacağını söyledi. Hazırlanacak ortak stratejinin bölgesel ve uluslar arası güçler nezdinde Kürtlerin ağırlığını göstereceğini ve konumunu güçlendireceğini belirtti.

Konuşmasının bir diğer bölümünde Türkiye’deki barış sürecinin devamı konusunda ısrarlı olduklarını ifade eden Bayık, Türkiye devletini eleştirdi ve bugüne kadar görüşmelerin yasal güvenceye kavuşturulması konusunda hiçbir ciddi adımın atılmadığını söyledi.

Konuşmasının sonunda Cemil Bayık, PDKÎ ve KCK ilişkilerinin devamından yana olduklarını belirterek, PDKÎ’nin siyasi güçler arasındaki sorunların çözümü ve karşılıklı yardımlaşma ve işbirliği konusunda rol oynayabileceğine vurgu yaptı. (denge azad)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89