• BIST 9942.91
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 15 °C

KCK davasında tüm sanıklara tahliye

KCK davasında tüm sanıklara tahliye
KCK davasında eski BDP Milletvekili Fatma Kurtulan ve eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da aralarında bulunduğu 13 tutuklu sanığın tahliyesine karar verildi.

KCK’ adı altında yapılan operasyonlarda “Önderlik Komitesi”ne üye oldukları iddiasıyla aralarında BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve eski vekil Fatma Kurtulan ve DEHAP eski Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve KESK Uzmanı İsmet Arslan’ın olduğu 13’ü tutuklu 21 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme heyeti, dosyada "yetkisizlik" kararı vererek, tüm tutukluları tahliye etti.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmaya BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP’li milletvekilleri Sebahat Tuncel, Emine Ayna, Pervin Buldan, Mülkiye Birtane, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, KESK İstanbul Şubeler Platformu ve Eşber Yağmurdereli katıldı. 

‘AMAÇ BDP’Yİ KAPATMAKTI’ 

Duruşmaya katılan BDP’li vekiller duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. Burada konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, ‘KCK’ operasyonlarının demokratik siyasete yönelik darbe niteliği taşıdı. 2009 yılından bu yana yapılan operasyonlarda binlerce siyasetçinin, kitle örgütü temsilcisinin, insan hakları savunucularının, gazetecilerin cezaevine konduğunu dile getirdi. Kışanak, “Bu operasyonlar, demokratik siyaseti işlevsiz kılmaya amaçlamaktadır. Arkadaşlarımız, hakkında hukuk dışı yol ve yöntemler deneyerek tutuklama gerekçesi üretildi” diye konuştu. Operasyonların temelinde BDP’yi kapatma hedefinin olduğunu vurgulayan Kışanak, cezaevine giren siyasetçi sayısıyla 2 ya da 3 partinin kapatılmış olacağına dikkat çekti. Çözüm süreciyle birlikte ‘KCK’ davalarının bir anlamının kalmadığını da ekleyen Kışanak, yeni bir süreçten bahsedilecekse demokratik siyasetin önünün açılması gerektiğini söyledi. 

USULE İLİŞKİN MÜTALAA VERİLDİ 

Savcı usule ilişkin mütalaa verdi. Suç yeri Ankara olduğu için mahkemenin yetkisizlık kararı vererek dosyanın Ankara’da TMK’yla görevli bir mahkemeye gönderilmesini ve geçici süre göz önünde bulundurularak tüm tutukluların tahliyesini istedi. Daha sonra usule ilişkin avukatlar talepte bulundu. Avukat Yusuf Alataş, savcının mütalaasına katıldığını söyleyerek tüm tutukluların tahliyesini istedi.

Avukat Meral Danış Beştaş da, “İddianameye ilişkin ciddi eleştirilerin olduğu bir savunma hazırlamıştım” dedi. Ancak bu durumda savunma yapamayacağını söyleyen Beştaş, “Zaten Anayasa mahkemesinde görülmesi gerekiyor. Çünkü burada BDP yöneticileri ve milletvekilleri yargılanıyor” diye konuştu. 

Talepleri alan mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, dava dosyası hakkında "yetkisizlik" kararı vererek, dosyanın Ankara'daki ağır ceza mahkemelerine gönderilmesine karar verdi. Mahkeme Heyeti ayrıca sanıklar, Berat Birtek, Tuncer Bakırhan, Mehmet Zahir Sarıtaş, Yaşar Günderci, Fırat Taş, Fuat Aras, Kadir Mamir, Mahmut Polat, İsmet Aslan, Nurettin Yalçın, Gülistan Balkaş, Fatma Kurtulan ve Semra Karabaş'ın tutuklu kaldıkları süre göz önünde bulundurularak, adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliye edilmesine karar verdi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89