• BIST 10059.99
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 32 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 23 °C

KCK davasında bugün 'anadil' kararı verilecek

KCK davasında bugün 'anadil' kararı verilecek
KCK davasının ilk duruşması dün Diyarbakır'da yapıldı. Avukatların tahliye talebi reddelirken, yargılananların anadilde savunma yapma talebine bugün karar verilecek.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 14 Nisan 2009 tarihinde Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde başlattığı KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan 103'ü tutuklu, toplam 151 sanık, duruşmanın ikinci gününde adliyeye getirildi.

Sanıkların adliyeye getirilişi sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Özel Harekat timleri de adliye çevresine konuşlandı.

KCK davasının ilk duruşması dün Diyarbakır'da yapıldı. Avukatların tahliye talebi reddelirken, yargılananların anadilde savunma yapma ve 7500 sayfalık iddianamenin okunmaması yönündeki isteklerine ilişkin karar bugün verilecek.

Davayı izlemek için gelen BDP Eşbaşkanları ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk içeri girmeden önce basın mensuplarının sorularını cevapladı. Muş Milletvekili Sırrı Sakık, hukuksuz bir dava ile karşı karşıya olduklarını kaydederek, "Neredeyse iki yıldır ilk kez arkadaşlarımız duruşmaya çıkıyor. Geçmişte DEP davasında da böyleydi biz de yargılandık. Ama büyük bir fiyasko ile sonuçlandı. Diliyorum ki DEP davasında olduğu gibi kamuoyundaki, vicdanlardaki makbuliyeti bugün hep birlikte görürüz" dedi.

foto460.jpg

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise, davanın siyasal bir yargılamadan çıkması gerektiğine dikkat çekerek, "Gerçek anlamda hukukun tecelli ettiği bir yargılama haline dönüşmesin istiyoruz. Umarım bugün tahliye ile birlikte hukuk gerçek mecrasına oturur. Beklentimiz bu başka bir şey yok mahkemeyi izleyeceğiz" diye konuştu.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise, Kürt siyasetçilerin ilk defa mahkemeye çıktıklarına vurgu yaparak, "Tabi ki sevinsek mi üzülsek mi 18 aydır sorgusuz sualsiz adil yargılanma hakkından mahrum bir şekilde arkadaşlarımız içerde tutuluyor. Biz özgürlüğün bir saniyesinin bile çok değerli olduğunu biliyoruz. Fakat yüzlerce siyasetçiyi 18 ay boyunca içerde tutmanın kendisi cezalandırmadır. Dava sonrası görülecektir ki arkadaşlarımızın tamamı beraat edecektir" dedi.

Kürt siyasetçilerin cezaevinde kaldıkları zamanların hesabını kimin vereceğini merak ettiklerini söyleyen Demirtaş, "Biz bugün dünyanın Türkiye'nin her tarafından gelen dostlarımızla sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerle geciken adaletin gerçekleşmesini istiyoruz. Tüm arkadaşlarımızın serbest bırakılacağı adil yargılama istiyoruz. Haksızlık hukuksuzluk son bulsun istiyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89