• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Kayseri’de ölüm timi

Kayseri’de ölüm timi
Kahramanmaraş’ta Jandarma’nın çevirmesinden kurtulan PKK timi Kayseri’de Emniyet’e saldırdı.

Kayseri Pınarbaşı’nda dün Emniyet binasına bombalı araçla yapılan saldırıda 1 polis yaşamını yitirdi, 7 polis ile 3’ü çocuk 9 sivil yaralandı. Saldırıyı yapan PKK’lılar da hayatını kaybetti.

Korkunç olayın ayak sesleri ilk olarak sabah saatlerinde Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde duyuldu. 06 E 1819 plakalı Passat marka otomobil Kayseri karayolunda yol kontrolü yapan Jandarma ekibi tarafından Göksun İlçesi’nde durdurulmak istendi. Dur uyarısına uymayan araç Jandarma otosuna da çarparak kaçtı. Jandarma aracında bulunan Uzman Çavuş Altan Çamkara yaralanırken içinde üç kişinin olduğu araç Sarız üzerinden Kayseri’ye doğru yol aldı.

Söz konusu araç kısa bir süre sonra Pınarbaşı’nda ortaya çıktı. Araç, yol kenarında bulunan ve polis ailelerinin lojman olarak da kullandığı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde polisler tarafından durdurulmak istendi. Bunun üzerine araçtan inen bir kişi önce Emniyet binasının önündeki polislere el bombası attı, sonra ateş açtı. Bu sırada araç Emniyet’e yönelince polisler kurşun yağmuruna tuttu. Bunun üzerine iddiaya göre araçta bulunanlar üzerlerinde ve otomobilde bulunan patlayıcıları infilak ettirdi. Ortalığı cehennem yerine çeviren patlamayla birlikte lojman olarak da kullanılan binada büyük hasar meydana geldi.

Pınarbaşı’nda ortaya çıktılar

PKK’lı oldukları belirtilen üç militan ile Ahmet Geben isimli bir polis memuru olay yerinde yaşamını yitirdi. 7 polis ile 3’ü çocuk 9 sivil yaralandı. Yaralılardan İsmail Sakın isimli emniyette sivil memur olarak çalışan kişinin de yaşamını yitirdiği açıklandı. Ancak bir süre sonra Sakın’ın ölmediğini, durumunun ağır olduğu bildirildi. Durumu ağır olan bir başka polis Mehmet Yaşar Koyuncu, ambulans helikopterle Erciyes Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Bakan Şahin: Hedef başka yerdi

Olayı, açılış için bulunduğu İzmir’de öğrenen İçişleri Bakanı Naim Şahin, asıl hedefin Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü olmadığını belirtti. Bakan Şahin şunları söyledi: “Saat 09.45 civarında Kayseri ilimizin Pınarbaşı ilçesinde bir canlı bomba eylemi gerçekleştirildi. Fakat olayın başlangıcı Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinden başlıyor. Hedefinin Pınarbaşı Polis Merkezi olmadığını değerlendiriyoruz. Ama nihai hedefi neresi olabilir onun üzerinde çalışıyoruz. Jandarma ve polisimiz çok dikkatli davrandı. Sabah itibariyle Göksun- Pınarbaşı ve Sarız güzergahında bu araç takip edildi. Polisin yakın takibiyle son anda açtığı ateş sonrasında bu şekilde atlatılmış oldu.”

Erdoğan: BDP’nin tavrı önemli

İstanbul’da gazetecilerin soruları yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise saldırıyı canlı bombanın gerçekleştirdiğini belirterek, “Terör, her zamanki gibi fiillerine devam ediyor” dedi. İsim vermeden BDP’nin saldırı karşısındaki tavrının önemini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Başta bölücü terör örgütü ve siyasi uzantısı durumunda olan siyasi partinin, bu tavırlar karşısındaki durumu çok çok önemli. Biz çok daha kararlı bir şekilde bundan sonraki süreçte bu mücadelemizi bölücü terör örgütüyle aynı şekilde devam ettireceğiz.” ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Kayseri Valisi Mevlüt Bilici’yi telefonla arayarak bilgi aldı.

Saldırıda Kumrular şüphesi: İki gözaltı

Saldırının ardından geniş çaplı soruşturma yapan güvenlik ekipleri, bomba yüklü aracın satış işlemlerini takip ederek biri Mardin’de diğeri Gaziantep’te olmak üzere iki kişiyi gözaltına aldı.

Şüphelilerden Mardin’de yakalanan Erkan Ö.’nün bomba yüklü aracı satın alan kişi olduğu öne sürüldü. Gaziantep’te yakalanan Necdet Ö.’nün ise aracı satan kişi olduğu ve her iki şüphelinin de polis tarafından sorgulandığı açıklandı.

Bombanın araca Gaziantep’te yüklendiğini tespit eden güvenlik güçlerinin, bombalama emrinin PKK’nın Amanos grubu tarafından verildiği üzerinde durduğu belirtildi.

Öte yandan olayda kullanılan otomobilin Gazianep’ten satın alındığı iddia edildi. Otomobili Gaziantep’ten aldıktan sonra, önce Osmaniye’ye ardından Kahramanmaraş’ın Göksün ilçesine gittikleri öne sürülen PKK’lıların, burada jandarma kontrolüne takılınca planlarının bozulduğu ve Pınarbaşı ilçesine doğru kaçmaya başladıkları öne sürüldü.

Bu bilgilerin elde edilmesinin ardından soruşturmasını genişleten polisin, 5 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Kumrular Caddesi’ndeki saldırıyla bağlantıyı araştırdığı belirtildi.

Takip altında doksan kilometre

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in açıklamaları saldırıya ilişkin bazı soruları gündeme getirdi. İşte aydınlatılmayı bekleyen sorulardan bazıları:

» Bakan Şahin aracın Kahramanmaraş’tan itibaren takip edildiğini söyledi. İçinde silahlı ve bombalı kişilerin olduğu tahmin edilen aracı neden Göksun’da görevleri yol kontrolü olan Jandarma Trafik Timi çevirdi?

» Göksun’da Jandarma aracına da çarparak kaçan otomobil Pınarbaşı’na kadar geldi. Bu yaklaşık 90 kilometrelik bir yol. Normal hızla en az 45 dakikalık bir zaman dilimi. Neden bu süre içinde yeniden durdurulmadı?

» Çatışma çıkacağı belli olmasına karşın araç neden yerleşim bölgesine uzak bir yerde kontrollü şekilde durdurulmadı?

» Bakan Şahin iki gün önce “PKK önümüzdeki günlerde çok şaşırtıcı eylemler yapabilir”demişti. İstihbarata dayalı olması gereken bu bilgiden sonra tüm illerdeki güvenlik birimleri bu konuda uyarıldı mı?

» Bakana göre hedef Pınarbaşı Emniyeti değildi. Peki asıl hedef neresiydi? (Taraf)

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89