• BIST 9592.49
  • Altın 2477.546
  • Dolar 32.4909
  • Euro 34.5929
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 9 °C

Karayılan: Kuzey Kürdistan Konferans kararlarının arkasındayız

Karayılan: Kuzey Kürdistan Konferans kararlarının arkasındayız
Murat Karayılan, hafta sonu Diyarbakır'da yapılan 'Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı' hakkında konuştu.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, ANF'de yayınlanan uzun söyleşisinde son günlerin en çok konuşulan konularına bakış açılarını anlattı. Karayılan geri çekilme süreci, devletin askeri faaliyetleri azaltma yerine daha geniş savaş hazırlıklarına girdiğini belirterek bu durumun Kürt tarafında ciddi kaygılara neden olduğunu ifade etti.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın hafta sonu Diyarbakır'da yapılan 'Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı' hakkındaki görüşleri...

Soru: Öcalan’ın perspektifi üzerine 4 ayrı (Türkiye, Kuzey Kürdistan, Avrupa ve Ulusal) konferansın yapılacağı kamuoyuna duyuruldu. Türkiye ve Kuzey Kürdistan konferansları yapıldı ve bunların sonuç bildirgeleri kamuoyuna da açıklandı. Yapılmış olan konferanslar hakkında neler belirtilebilinir?

Evet, gerçekleşen her iki konferans da önemli bir düzeyi yakalamıştır. Değerli çalışmalardır. Yalnız, Türkiye Barış ve Demokrasi Konferansı'na ilişkin ben daha önce görüşlerimi kamuoyuyla paylaşmıştım. Aynı şeyleri burada tekrarlamaya gerek yok. Kamuoyuyla paylaştığım görüşlerimi koruyorum. Ankara'da gerçekleşen Barış ve Demokrasi Konferansı önemli bir düzeyi yakalamıştır. Rolünü oynayabilmesi için, yapılmış bir konferans olarak kalmamalı, bundan sonra da devamı niteliğinde bir araya gelmeler olabilmeli. Zaten daimilik için bir komisyon da kurulmuş. Eğer ileriki aşamada daha da kapsayıcı bir biçimde bir yoğunlaşmayı yaşasa daha önemli bir katkısının olacağını düşünmekteyim.

Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı'nın sonuç bildirgesi kamuoyuna açıklandı. Ben öncelikle konferansı tüm hareketimiz adına selamlıyorum. Yansıdığı kadarıyla başarılı bir konferans olmuştur. Belki bazı yetersizlikleri olabilir. Ama Kürdistan'daki tüm siyasi çevrelerin, tüm inanç gruplarının yine tüm etnik kesimlerin ilk kez bu denli katılmış olduğu böylesi bir platform anlamlı ve tarihsel değerde bir öneme sahiptir. Tartışmalarıyla yakaladıkları düzey de geri değildir. Önemli bir çerçeveye ulaşmış oldukları görülmektedir. Bu açıdan bu değerli çalışmaya katılan tüm grupları, siyasi partileri ve şahsiyetleri bir kez daha selamlıyor ve kutluyorum.

Konferansın almış olduğu kararlar sonuç bildirgesine yansıtıldı. Biz, bu kararlaşma çerçevesini genel olarak uygun görüyor ve katılıyoruz. Konferansın önemli bir düzeyi yakaladığı açıktır. Biz hareket olarak bu kararların arkasındayız ve destekliyoruz. Fakat önemli olan konferans bileşenlerinin bundan sonra ulaşmış oldukları bu çerçeveye pratikte de sahip çıkmaları, mücadele içerisinde bunu takip etmeleri ve bu biçimde demokratik çözüm sürecinde önemli bir rolü üstlenmeleridir.

Kuzey Kürdistan için gerçekleşen bu konferans halkımızın geleceğinde tayin edici bir role sahip olabilir. Bu düzeyde konferansın gerçekleşmiş olması, demokratik ulus gerçekliği ve çözümü için önemli bir gelişmedir. Demokratik ulus, tekçilik değil, çoğulculuktur. Yani tek bir halk değil, birçok halkın ve değişik inançların, mezheplerin eşit ve özgür bir biçimde yaşadığı çağdaş bir modeldir. Bu açıdan Asuri, Süryani, Ermeni, Arap, Türkmen, yine Êzîdî ve Alevi halkımızın temsilcileri başta olmak üzere tüm inanç ve mezheplerin, değişik kültürlerin katılmış olması demokratik ulus gerçekliği açısından önemlidir.

Ayrıca katılan siyasi parti ve sivil toplum kurumlarının bir çözüm perspektifinde ortaklaşmış olmaları geleceğe dönük olarak giderek pekişen bir ulusal-demokratik birliğin gerçekleşmesinin temeli olabilecek niteliktedir. Bizce küçük, büyük demeden katılmış ve ortaklaşmış bulunan tüm katılımcıların duruşu değerlidir. Biz, Kürt sorununda önemli bir aşamaya geldiğimiz, çözüm sürecinin gündeme geldiği tarihin bu önemli aşamasında ulusal-demokratik birliğin her şeyin üstünde olduğunu düşünüyoruz. Burada önemli olan örgüt çıkarları değil, demokratik ulus çıkarlarıdır. Kesinlikle bu çerçeveyi esas alacak, her koşul altında demokratik ulus değerlerini en üstte tutacak ve her zaman ortaklaşmayı esas alacağımızı vurgulamak istiyorum.

Bence konferansta herkes tarafından yeterince vurgulanmayan bir gerçek var ki biz bu düzeye kolay gelmedik. Büyük bir emek ve değer temelinde bu düzeye gelinmiştir. Bu mücadelede halkımızın yirmi bin evladı şehit düşmüştür. Unutmayalım ki bu şehitlerin ezici çoğunluğu da kadroydu. Bu halkın güzide evlatları, yiğit komutanları ve militanlarıydı. Biz onların kahramanlık destanları yaratması, insanüstü yetenekler sergileyerek direnişi geliştirmesi temelinde bugünlere geldik. Tüm bu kahraman şehitler Kürdistan halkının öz evlatlarıdır. Kürdistan halkının içinden çıkan tüm örgütler de bu değerlere sahip çıkmalıdır. Çünkü bunlar bizim ve halkımızın değerleridir. Bizim biz olarak var olmamızda önemli rolleri olan, kanlarını dökerek adeta toplumumuza yaşam suyu olan değerlerimizdir. Bu değerler temelinde daha da güçlüce geleceği sahiplenen bir duruş ve ulusal-demokratik birlik kesinlikle geleceğe daha güçlü yürümeyi başaracaktır.

Konferans önemli tespitler ve bir ortaklaşma düzeyini açığa çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçlerde bu birleşim bir daimiliği kazanarak süreci takip etmeli, sürece ilişkin kararlar almalı ve süreç hakkında, sürecin yönlendirilmesinde bir rol üstlenmelidir diye düşünmekteyiz. Ben bu temelde konferansa bundan sonraki pratik açısından da üstün başarılar diliyorum. Umuyorum ki halkımız ilk kez böylesine çeşitli çevrelerin bir araya gelerek oluşturmuş olduğu bu ortak platformla daha önemli bir mücadele düzeyini kazanacaktır. Konferansın dosta, düşmana verdiği önemli bir mesaj vardır. Daha önceden belirtildiği gibi bir tür meclis gibi rol oynayacak olan bu konferans bileşiminin demokratik çözüm sürecinin başarıya taşınmasında da temel bir güç olacağına inanıyorum.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89