• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Karayılan ile Barzani görüştü

Karayılan ile Barzani görüştü
KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ile Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani yaptıkları görüşmede, Ulusal Konferans konusu tartışıldı.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Başkanı Murat Karayılan, Suriye’deki savaştan Ulusal Konferans’a, barışçıl çözüm sürecinden Hizbullah’a birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Uluslararası güçlerin Suriye’de bir yandan Esad rejimini, diğer yandan da muhalifleri silahlandırmaya hız verdiğine dikkat çeken Karayılan, bunu, ‘çok ürkütücü’ bulduğunu söyledi. Kitlesel katliamların artacağı uyarısını yaptı ve önümüzdeki ay toplanacak olan Cenevre Konferansı’nın soruna ‘acil siyasi çözüm bulması gerektiğini’ belirtti.

Yakın dönemde Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ile görüştüğünü açıklayan Karayılan, görüşmede Ulusal Konferans konusunun da ele alındığını ve birkaç ay içerisinde toplanacağını da söyledi. Barışçıl çözüm sürecinin Kürtlerin birliğini güçlendirdiğine dikkat çekerek, sürecin akamete uğraması halinde konferansın toplanmasının zor olacağını da belirtti.

Kandil’in İmralı’da başlayan sürecin ‘ortağı’ olduğunun altını da kalın çizgilerle yeniden çizen Karayılan, sürecin bir gereği olarak KCK ve bileşenlerinin köklü bir değişim ve dönüşümü gündemlerine aldıkları bilgisini verdi. Karayılan, önümüzdeki süreçte bu konuda ’bir takım gelişmelerin olabileceğini’ söyledi.

PKK'den ayrılanlara çağrı

Geçmişte PKK içinde yer almış ancak daha sonra şu ya da bu nedenden ötürü ayrılmak zorunda kalmış olanlar için de bir değerlendirme yapan Karayılan, "İhanete bulaşmamış, halka düşmanlık yapmamış olanlar yeni süreçte yerlerini alabilirler, bu söylediklerim bu kesimlere yapılmış bir çağrı anlamına gelebilir" dedi.

Hizbulkontra-Hizbullah meselesi

Karayılan, Hizbullah konusunda ise şunları söyledi: "Hizbullah geçmişte Kürt yurtseverlerine karşı cinayetler işledi. 1990’lı yıllarda sıradan yurtseverlerimizi katletti. Bu çözülmesi gereken bir meseledir. Fakat Hizbullah 14 yıldan bu yana artık bu tür bir pratik içinde değildir. Bunun da görülmesi gerekmektedir. Hizbullah’ın yeni dönemde her şeyden önce geçmiş sorununu çözmesi, halka özeleştiri vermesi gerekir. Bu sorunu çözecek olan Hizbullah’ın kendisidir. Ayrıca özellikle bizim medyanın da yeni bir dil ve üslup geliştirmesi gerekiyor. Eskisi gibi Hizbulkontra demek yeni dönemin gerçekliğiyle uyuşmuyor…"

Paris benzeri cinayetler

Kürt sorununun çok bileşenli bir sorun olduğunu anımsatan KCK Yürütme Konseyi Başkanı, bazı bölgesel ve küresel güçlerin sorunun çözümünü istemediklerini belirterek, "Bunlar ellerindeki Kürt kartını kaybetmek istemiyor, bu yüzden süreci sabote etmeye çalışıyorlar" dedi. Paris Katliamı’nın bu nedenle işlendiğinin altını çizen ve ayrıca yeni dönemde Paris benzeri cinayetlerin gündeme gelebileceği uyarısında da bulunan Karayılan, bu konuda kendilerine bir takım bilgilerin ulaştığını söyledi.

Gerillanın geleceği

Türk devleti ve hükümetinin çözüm sürecine olumlu yanıt vermesi halinde savaşın sona ereceğini ve Kuzey Kürdistan dağlarında gerillacılık döneminin biteceğini açıklayan Karayılan, PKK‘nin yasallaşması gerektiğini belirterek, PKK kadrosunun önümüzdeki süreçte ‘siyasi gerilla’ olarak bir lokma, bir hırka anlayışıyla yeni toplumun inşasına katılacağını söyledi. Kuzey’de savaş sona erse de Ortadoğu’da Kürtlerin silahlı güçleri sayesinde varlıklarını devam ettireceklerini, gerillaya Kürdistan’ın diğer parçalarında olan ihtiyacın süreceğini vurgulayan KCK Yürütme Konseyi Başkanı, gerillanın geleceği konusunda şunları söyledi: "Henüz son aşamaya varmadan önce kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak biz Kürdistan‘da kendi kendini yönetme temelinde bir paradigma oturtmanın peşindeyiz. Bu aşamada kesin konuşmak için gerçekten çok erken; son aşamaya gelindiğinde gerillanın yeni konumunu muhataplarımızla birlikte ele alabilir, ortak bir çözüm arayabiliriz…"

Günay Aslan - Özgür Politika

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89