• BIST 9871.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Karayılan Die Presse'e konuştu

Karayılan Die Presse'e konuştu
KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Avusturya'nın önde gelen gazetelerinden Die Presse'ye konuştu.

Avusturya'nın önde gelen gazetelerinden Die Presse'ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Avrupa Birliği'den PKK'yi "terörist örgütler" listesinden çıkartmasını istedi. Karayılan "AB, PKK'yi bu listeden çıkartarak sürece destek verebilir. Eğer bunu yapmazsa demek ki Avrupa barış sürecine ilgisiz" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Avusturya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Die Presse'nin muhabiri Wieland Schneder'in sorularını yanıtladı. Gazetenin dünkü sayısında yayınlanan söyleşide Karayılan, güncel konulara ilişkin soruları yanıtlarken, batılı ülkelere de önemli mesajlar verdi. Barış ve çözüm sürecinde birinci aşamanın bitmek üzere olduğuna dikkat çeken Karayılan "Şimdi ikinci aşama için Türkiye'nin adım atması gerekiyor" dedi.

46120

Sürecin tarihi olduğuna vurgu yapan Karayılan, Gezi Parkı olaylarının ise Türkiye'nin demokratikleşmesi gerektiğini gösterdiğini belirterek şunları söyledi "Bu olayların sürecin olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Bence bu demokratikleşme talebi Kürtlerin barış talebiyle birleşmeli. Tabii ki göstericiler arasında milliyetçiler ve ırkçılar vardır. Eğer inisiyatif elden bırakılırsa bu hareket yanlış yollara da sapabilir."

'TERÖRİST ÖRGÜTLER LİSTESİ KABUL EDİLEMEZ'

AKP hükümetinin Türkiye'nin demokratikleşmesinin Kürt sorunun çözümüne bağlı olduğu gerçeğini anlaması gerektiğini belirten Karayılan, gazete muhabirinin "Örgütünüz hala AB ve ABD'nin terörist örgütler listesinde yer alıyor" sözüne karşılık olarak şunları söyledi:

"Bu durum kabul edilemez. Milyonlarca Kürdün sempati duyduğu bir hareketten söz ediyoruz. Avrupa Birliği, Türkiye ile başlattığımız barış sürecini nasıl desteklemeli? Bunu bizi terörist örgütler listesinden çıkartarak yapabilir. Eğer bu yapılmaz demek ki Avrupa barış sürecine ilgi göstermiyor."

Gazetenin "Türk hükümeti Suriye'deki durumdan dolayı mı PKK ile diyaloga geçti?" sorusuna karşılık KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan şöyle konuştu: "Etkisi olabilir, fakat temel neden değil. Asıl neden Türkiye Kürdistan'ında Kürt halkıyla birlikte başlattığımız devrimci operasyondur. Ancak Suriye'deki durumdan dolayı Kürt bölgesinde de defacto bir otonomi oluştu. Kürt tarafının pozisyonunu güçlendirmesi Türk hükümetini öfkelendirdi."

Karayılan, son olarak "PYD'nin PKK'ye ilişkisi var mıdır? PKK'nin Suriye'de her hangi bir örgütü var mıdır" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi: "PKK'nin Suriye'de her hangi bir kanadı veya örgütü yoktur. Suriye'de birçok Kürt partisi var, bunlardan birisi de PYD'dir. PYD'nin farkı başkanımız Abdullah Öcalan'ın ideolojisi ve felsefesini esas almasıdır. Birçok gazeteci aynı soruyu yöneltiyor. Bunu her zaman şöyle yanıtlıyorum; Başkanımız Öcalan'ın 300'den fazla kitabı kaleme aldı. Bir parti veya kişinin çıkıp bu ideolojiden ilham alması gayet normaldir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89