• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Karayılan: Başbakan 'silahsız çekilin' diyerek atın önüne araba koyuyor

Karayılan: Başbakan 'silahsız çekilin' diyerek atın önüne araba koyuyor
Karayılan, sınır dışına çekilme sürecinde Başbakan Erdoğan'ın saldırı olmayacağı garantisi vermesi gerektiğini söyledi.

PKK'nin Kandil'deki lideri Murat Karayılan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "silahsız çekilin" çağrısı üzerine "Başbakan, atın önüne araba koymak istiyor" diyerek tepki gösterdi. 

Murat Karayılan, çözüm sürecini İspanyol El Pais gazetesine değerlendirdi. 

Başbakan Erdoğan'ın "Silahlarınızı gömün, bırakın öyle sınır dışına çekilin" sözlerini değerlendiren Murat Karayılan şunları söyledi: 

"Başbakan, atın önüne araba koymak istiyor. Türkiye'de 2 binden fazla PKK gerillası var. Ülke dışında da 5 bin kişi bulunuyor. Biz bunun imkânsız olduğunu söylüyoruz. Çözüm süreci devam ediyor, tartışıyoruz. Silah bırakanlar emekli olmayacak." 

İsveç Radyosu'na da konuşan Karayılan, sınır dışına çekilme sürecinde Başbakan Erdoğan'ın saldırı olmayacağı garantisi vermesi gerektiğini, garanti verilene kadar sınır dışına çekilmeyeceğini belirtti. 

'Anayasada Kürt kimliği tanınmalı' 

Yeni anayasa sürecinde Kürt kimliğinin de tanınması gerektiğini belirten Karayılan "Biz ateşkes ve geri çekilme sürecinin ilk bölümündeyiz. İkinci etapta ise, İspanyol Anayasası'ndaki gibi, Türkiye tüm dillere, tüm inançlara ve tüm etnik grupların birarada yaşayabileceği bir anayasal hakları sağlamalı. Üçüncü aşamada ise standart sağlanmalı" dedi.

Bir hakikat ve uzlaşma komisyonunun da kurulması gerektiğini dile getiren Karayılan, "Biz de, hakikat ve uzlaşma için bir komisyon kurmak istiyoruz. Bu komisyon aracılığıyla her iki taraf karşılıklı olarak birbirini affedebilir. Türk askerleri Kürtleri ve PKK'lileri öldürdü, biz de onları öldürdük. Bu kolay değil. Bunların aşılması için bir komisyon kurulması şart" dedi. 

'Uyuşturucu kaçakçılığı yapmıyoruz' 

Murat Karayılan, Türkiye, ABD ve AB'nin PKK'yi terörist grup olarak gördüğünü belirterek, 2009 yılında ABD'nin PKK'yi uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlamasını eleştirdi. Karayılan, "Bu büyük bir yalan. Ahlaksızlık. Bunu herhangi bir kanıtla ispatlasınlar kabul edelim" dedi. Karayılan, PKK'nin finansmanının Türk ve Kürt diasporası içinde "gönüllü bağış" yoluyla sağladığını da belirtti. 

'Faaliyetlerimizin yüzde 90'ı siyasi' 

"Kürt halkı bir ulus olarak, haklarını almak için savaşıyor" diyen Karayılan, "Faaliyetlerimizin yüzde 90'ı siyasi, sadece yüzde 10'u askeri ve bunnu terörist eylem olarak görmüyorum" dedi.

'Sivil hayata alışabiliriz' 

Çözüm sürecinin başarıyla ulaşmasının ardından 14 yıldır Kandil'de olan Karayılan sivil hayata adapte olabileceklerini söyledi. Karayılan, "Burası gerillalar için bir üniversite ortamı gibi. Eğitimimiz, ideolojimiz farklı. Entegrasyon sürecinde bir karmaşa olabilir ama sivil hayata kolay alışabiliriz" dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89