• BIST 9789.49
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Kapatılan DTP AİHM'e başvuruyor

Kapatılan DTP AİHM'e başvuruyor
Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi bugün AİHM'e başvuruyor.

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi bugün AİHM'e başvuruyor. Eski DTP, Anayasa Mahkemesi'nin tarafsız olmadığını savunarak, 12 Eylül Anayasası'nı sorgulatacak.

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruyor. Eski DTP, AİHM'de Anayasa Mahkemesi'nin "tarafsız bir mahkeme olmadığını" savunarak, 12 Eylül Anayasası'nı sorgulatacak. Başvuru dilekçesinin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak milletvekili Hasip Kaplan tarafından 20 Ocak çarşamba günü AİHM'ye sunulması bekleniyor.

DTP AİHM'de ilk etapta 3 dava açmak için başvuracak. Bu başvurular tüzel kişi olarak DTP adına ve milletvekilleri düşürülen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk adına yapılacak. Kapatma kararı kapsamında siyaset yasağıyla cezalandırılan diğer 35 siyasinin AİHM başvuruları ise daha sonra yapılacak.

DTP kapatma kararına AİHM önünde 7 değişik gerekçeyle itiraz edecek. Bu tezler şöyle :

1) Anayasa Mahkemesi tarafsız bir mahkeme değil. 12 Eylül cuntası tarafından hazırlanan bir Anayasa ile kurulmuş olduğundan tarafsız olamaz. Bu da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6'ıncı maddesinin 1'inci bendine aykırı.

2) Anayasa Mahkemesi önündeki kapatma davası sürecinde DTP'den belge saklandı. Anayasa Mahkemesi raportörünün raporu DTP'ye verilmedi. Bu da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin silahların eşitliği ilkesine aykırı ve adil yargılanma hakkı ihlali.

3) Kapatma kararıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10'uncu maddesi ihlal edildi. 

4) Kapatma kararı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin örgütleme özgürlüğüyle ilgili 11. maddesine aykırı

5) Kapatma kararıyla Kürtlere ayrımcılık yapıldı. Bu da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddesine aykırı

6) Kapatma kararıyla davacıların mülkiyet hakları ihlal edildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek Protokolü'nün mülkiyet hakkıyla ilgili maddesi ihlal edildi.

7) Kapatma kararı davacıların serbest seçim hakkını da çiğnedi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek Protokolü'nün serbest seçim hakkıyla ilgili 3'üncü maddesi ihlal edildi.

Eski DTP'nin eşbaşkan yardımcısı ve hukuk komisyonu başkanı Şırnak milletvekili Hasip Kaplan'ın, 78 sayfalık başvuru dilekçesini Strasbourg'da AİHM'ye ilettikten sonra Avrupa Parlamentosu binasından bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

AİHM; bundan önce Türkiye'den gündemine taşınmış parti kapatma davalarının Refah Partisi haricindekilerin tamamında davacı partinin örgütlenme hakkının ihlal edildiği sonucuna varmıştı.

AİHM'nin de bağlı olduğu Avrupa Konseyi'nin anayasal konulardaki referans organı olan Venedik Komisyonu da Türkiye'de siyasi partilerin kapatılması konusunda geçen yıl hazırladığı bir belgede, yürürlükteki Türk Anayasası'nın siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili hükümlerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM kararlarıyla bağdaşık olmadığı görüşünü dile getirmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89