• BIST 10208.65
  • Altın 2399.372
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.7652
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 23 °C

Kandil, Öcalan'ın mektubuna yanıtını gönderdi

Kandil, Öcalan'ın mektubuna yanıtını gönderdi
KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan Öcalan'ın mektubunun yanıtını gönderdiklerini açıkladı.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü için gönderdiği mektubu değerlendirdiklerini belirterek, mektubun yanıtını gönderdiklerini açıkladı. 

Karayılan Fırat Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Hareketimizin yetkili karar organları olan kurumların toplantılarını gerçekleştirdik. Daha önceden de ifade ettiğimiz bazı kaygıları taşımakla birlikte, eğer işler ters dönerse bölgesel avantajları ve taktik performansın başarı kazanabileceğine olan inancımızı da korumakla birlikte, Önderliğimizin ortaya koymuş olduğu stratejik perspektifin daha doğru olduğunu, buna çok güçlü bir biçimde katılmanın kararlaşması ve iradeleşmesi oy birliğiyle gerçekleşmiştir. 

Fakat giderilmesi gereken bir takım kaygı ve pürüzler de vardır. Bu anlamda biz, geliştirdiğimiz tüm toplantılarda net bir biçimde Önderliğin ortaya koyduğu perspektifin doğru olduğuna ve katılacağımıza dair karar kılmış bulunuyoruz; ancak bir takım görüş ve önerilerimizi de cevabı mektubumuzda sunmuş bulunmaktayız" dedi.

Karayılan söyleşisinden önemli bölümler:

"- Şurası açık ki, bizim hareket olarak mevcut pozisyonumuz ve mücadele koşullarımız oldukça elverişli hale gelmiş ve mücadeleyi yükseltmenin, savaşı yürütmenin koşulları her zamankinden çok daha fazla gelişmiştir. Bölgenin mevcut konjonktürel yapısı Kürdistan’da yaygın bir savaşın geliştirilmesine elverişlidir; bölgede siyaset yapma ve manevra zemini oldukça genişlemiş bulunmaktadır. Bununla birlikte hareketimizin savaş güçleri, 2012’de geliştirdiği hamleyle birlikte yeni savaş tarzına adaptasyon sağlayarak 30 yıllık tecrübenin de katkısıyla, daha etkili, daha yetkin, daha ölçülü, daha derinlikli ve ustalıklı bir savaş performansını sergileyebilecek bir düzeyi yakalamıştır. Bunlar bizim için önemli şeylerdir, özellikle de taktik bir hamle için önemli hususlardır.

- Türk tarafının da tabii dikkate alması gereken önemli hususlar söz konusudur: Gerekenlerin yapılması halinde biz bu konuda üstümüze düşeni yapmada tereddüt göstermeyeceğiz ve oldukça açık ve samimi davranacağız. Bizim en büyük avantajımız hareketimizin tüm bileşenlerinin ve yönetim organlarının Önder Apo etrafında yekvücut bir duruşu sergilemesidir. Bu şimdi ortaya çıkan bir durum değil, aslında giderek yoğunlaşan, şekillenen bir gerçekliktir. Yani bu anlamda kamuoyunun ve tüm halkımızın şunu iyi bilmesi gerekir; hareketimizin duruşu nettir ve duruşu tamamen ruh, akıl ve ekip birliği çerçevesindeki bir duruştur. Bu konuda hiçbir sorunun çıkması da söz konusu değildir. Bu anlamda biz, Önderliğimizin kapsamlı perspektifinin doğru yaşamsallaşması için yapılması gerekenleri de ifade eden mektubumuzun da dikkate alınması ile sürecin çok daha sağlıklı pratikleşebileceğini düşünmekteyiz.

- Bu sorun çözümü kolay bir sorun değil. Kürt sorunu Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana sürekli bir biçimde Türkiye’nin ve Kürtlerin gündeminde olan bir sorundur. Şimdi tarihin bu aşamasında sorunu çözme şansı doğmuştur. Bu sorunun çözümünde rol oynayanlar elbette ki adını tarihe yazdıracaktır ve yeni-tarihsel bir sürecin startını da vermiş olacaklardır. Ama bu konuda gerçekten kararlılık, cesaret ve samimiyete ihtiyaç vardır. Bunlar olursa Kürt sorununun çözülmesi, Türkiye’nin de büyük bir hamle yapması, siyasi, sosyal, ekonomik, bütün konularda kendi önünü açması olanakları vardır. Bunun için dar milliyetçi bakış açısını bir tarafa vererek çağcıl bir bakış açısıyla sorunlara el atma önemlidir. Bu biçimde geleceğe doğru bakma ve var olan sorunları çözerek sorun olmaktan çıkarma tarzı esas alınırsa başarmak mümkündür. Yoksa herhangi bir tarafın diğer tarafı yok etme, zayıflatma ve eritme niyetiyle yaklaşımı olursa, bu tekrardan sil baştan olur. Umarım artık böyle bir şey olmaz.

- Tabii ki karşıt olanlar olabilir ama gerçekler ayrı şeylerdir. Geride kalmış yüzyılın bakış açısıyla sorunlara yaklaşanlar bir gelecek vaat edemez. Gelecek, yeni-çağdaş bakış açısında aranabilir. Toplum da artık bunları biliyor. Dolayısıyla çözümün olanakları bugün gelişmiştir fakat çözümün önünde engel olan, dıştan ve içten çeşitli çabalar da vardır. Yani bu sürecin önünde engel olmak isteyen provokatif girişimler de mümkün. Kürt sorunu kördüğüme dönüşmüş bir sorun olduğu gibi, Kürt sorununun sorun olmasından çıkarı olan çok çeşitli ulusal ve uluslararası çevreler de vardır. Bunu şuan çok açma gereği duymuyorum ama burada önemli olan, tarafların olası engelleri de düşünerek ve onlara karşı da kararlı bir duruşu sergileyerek çözüm perspektifini net bir biçimde ortaya koymasıdır.

- Biz bunu yaparken, sadece yapımızla sınırlı bir çalışma biçiminde bunu ele almıyoruz; biz bütün tabanımızla birlikte bu süreci algılamayı esas alıyoruz. Bu açıdan tabanımızla, halkımızla, bütün yurtsever kesimlerle ve bunlardan da öte, Kürdistan’ın tüm parçalarında bulunan dışımızdaki örgütlerle de paylaşma, bilgi sunma ve onların görüşlerini alma faaliyetini şu anda yoğun bir biçimde yürütüyoruz. Tabii ki ulaşamayacaklarımız vardır ama büyük oranda dışımızdaki Kürt örgütlerine ulaşma ve onların görüşlerini de alma imkanı vardır. Yine Türkiye'den ve diğer ülkelerden dostlarımız vardır. Onların da görüş ve önerilerini alarak bu konuda geniş bir konsensüsle bu sürece yönelmek istiyoruz.

- Son kararı Önderliğimiz verecektir. Zaten eğer herhangi bir anormal durum olmazsa, Newroz günü veya Newroz gününden 1-2 gün önce Önderliğimiz bizzat kendisi kamuoyuna açıklayacaktır. Şimdi herkes bunu bekleyecektir tabii. Biz de bekliyoruz. Ama biz büyük bir kararlaşmayı geliştirerek Önderliğimizin bu perspektifi etrafında bir konsensüs oluşturmayı öngörüyoruz.

- Gerçekten hassas, aynı zamanda rizikoları bulunan bir süreçte bulunuyoruz. Biz dürüst yaklaşacağız ve bu konuda karşı taraftan herhangi engelleyici ve boşa çıkarıcı bir tutum olmazsa sürecin derinleşmesini esas alacağız. Ama tabi nihai karar Başkan Apo’ya aittir. Başkan Apo’nun açıklama çerçevesi önemlidir. Herkes onu beklemelidir. Başkan Apo’nun yapacağı açıklama, tüm hareketimizi, tüm yurtsever halkımızı bağlayan bir çerçevede olacaktır. Çünkü herkesin görüş ve önerilerini almış bulunuyor. Bu çerçevede bunları da sentezleyerek kendi çerçevesini netleştireceği için kapsayıcı olacağını düşünüyorum. Şimdiden neleri içereceğini söylememe, burada mahal yoktur, gereği de yoktur."

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89