• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 9 °C

Kanada'da vahşetin rekoru kırıldı!

Kanada'da vahşetin rekoru kırıldı!
Kanada hükümeti, 2011 yılında fok balığı öldürme sınırını 80 binden 468 bin 200'e çıkararak kötü bir rekor kırdı.

Kanada hükümeti, 2011 yılında fok balığı öldürme sınırını 80 binden 468 bin 200'e çıkararak kötü bir rekor kırdı. Böylece 1971 yılından beri kaydedilen en yüksek fok öldürme sınırına ulaşıldı. Kanada'nın Atlantik kıyılarında 5,6 milyon fok balığı yaşıyor. Fok balıkları çok vahşi yöntemlerle, kafalarına çekiçle veya sopayla vurularak öldürülüyor.

Kanada Uluslararası İnsan Toplumu teşkilatı, hükümeti kınayan bir açıklama yaptı. Kamuoyu araştırmaları, Kanadalıların çoğunun fok avına karşı olduğunu ortaya koydu. Uluslararası Hayvan Koruma Fonu'nun yaptırdığı bir araştırma, fokların yüzde 45'inin derisinin henüz ölmeden canlı canlı soyulduğunu ortaya çıkardı. Çoğunlukla başına vurulan sopa darbesiyle sendeleyen fok hemen ölmüyor, bayılıyor. Fokların insaflı bir muamele ile acı çektirilmeden öldürülmesi yıllardır Kanada'da tartışılıyor.

Federal hükümet, 1996'dan beri 200 fok avcısı hakkında usulsüz avlandıkları için soruşturma açıldığını açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda, Kanada hayvan hakları kuruluşları 200 bin imza toplama kampanyası düzenledi; ancak sonuç alınamadı. 2001'de her öldürülen foka karşılık bir imza toplanması ve tepki imzalarının 800 bine ulaştırılması hedefleniyor.

2011'in Mart ayında Kanada fokunun en büyük alıcısı Çin, parlamentodan geçirdiği iki kanunla yasak getirdi. Kanada hükümeti buna cevap olarak 40 Çinli fok avcı şirketinin lisanslarını iptal edildi. Çin hayvan hakları örgütleri, bu kararda ciddi rol oynadılar. Bu arada ABD, 1972'den beri Kanada fok alımı durdurmasına rağmen, kaçak alımlar devam ediyor. Meksika ve Hırvatistan'da da Kanada fok ürünlerine alım yasağı getirmek istiyor. Tüm engellemelere rağmen Ottawa hükümetinin fok öldürme sınırını artırma nedeni bir türlü anlaşılamadı.

Av mevsimi, genellikle Kanada'nın Atlantik kıyısındaki eyaletlerinde farklı tarihlerde açılıp, kapanıyor. Fokların yüzde 30'u St. Lawrence Körfezi bölgesinde Magdalen Adaları ve Prince Edward Island eyaletinde bulunuyor. Bu adalarda av Mart başında başlayıp Nisan başında sona eriyor. Fokların yüzde 70'inin yaşadığı Kanada'nın doğu kıyısı eyaleti Newfoundland'da av Mayıs ayı sonuna kadar sürebiliyor.

Kanada'nın Newfounland eyaletine fok avının yıllık ekonomik katkısı 600 milyon dolar olduğu bildirildi. Fok avının yavaş olduğu yıllarda yerel işsizlik yüzde 15'lere çıkıyor. Labrador bölgesi ile birlikte toplam 6 bin kişi sektörden ekmek yiyor. Fok avından avcıların cebine giren rakam sadece 16 ile 20 milyon dolar arasında değişiyor. Fok derisinin, etinin, yağının fiyatları öldürme sınırını belirliyor. Ana müşteriler Çin, Japonya, Güney Kore, Avrupa ülkeleri ve ABD halen Kanada'dan fok almaya devam ediyorlar. Ancak 2006 yılında 105 dolar eden bir fok derisi, 2007'de 62 dolara, 2008'de 30 dolara, 2009'da ise 15 dolara düştü.

Ottawa hükümeti ve bazı doğa uzmanları, fok öldürme vahşetini iklim değişikleri, buzulların erimesi ve kutup ayıları sayısında görülen azalma nedenine bağlıyorlar. Fok balıklarının azaltılması zorunluluk olarak görülüyor. Çok hızlı çoğalan fok balıklarının balıkçılık sektörünü olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor. Yüzyıllardır fok balığı, eti için avlanıyor, lamba yağı ve yemek yağı olarak kullanılıyor, derisinden ise giyecek yapılıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89