• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

'Kamuoyu PKK'ya genel affı kabul eder'

'Kamuoyu PKK'ya genel affı kabul eder'
Star gazetesi genel yayın yönetmeni Başbakan Erdoğan'ın PKK yöneticilerinin silah bırakılırsa Avrupa'ya yerleşebileceği sözlerini yorumladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kandil ve Mahmur’da bulunan üst düzey PKK’li yöneticilerin, örgütün silah bırakması halinde Avrupa ülkelerine gidebileceklerini söyledi.

Bugün CNN Türk'te yayınlanana Medya Mahallesi'ne konuk olan Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Başbakan Erdoğan'ın bu sözlerini yorumladı ve ilginç bir de yorum yaptı.

Karaalioğlu, kamuoyunun sorunun çözümü için "Genel Af" ilanını kabul edeceğini ancak Başbakan Erdoğan'ın Pakistan dönüşü uçakta söylediklerinin Oslo süreci gibi bir görüşmenin ya da PKK ile yürütülen bir anlaşma sürecinin iması olmadığını anlattı.



Mustafa Karaalioğlu:
PKK üst yönetimini ne olacak çözüm olursa fikri Oslo Sürecinden beri vardı. Bu insanlar suçlu oldukları ve Türkiye'ye gelemeyecekleri için Avrupa'daki bazı ülkelere gönderilecekti. Silaha bulaşmamışlar ise gelip hayata karışacaklardı. Sayın Başbakan'ın söylediği şey bu olsa gerek.

Ayşenur Arslan: Çözüme gidildiğini mi anlamalıyız?

Mustafa Karaalioğlu: Sayın Başbakan'a gazeteci arkadaşlar uçakta mutlaka bu ve benzeri soruları sorarlar. Benim gördüğüm Sayın Başbakan çözüm sürecini her zaman masada tutuyor. Ama bugünkü açıklamanın yürümekte olan, kurulmakta olan bir çözüm sürecine işaret ettiğini sanmıyorum. Bir çözüm olursa böyle olabilir diye kafasındaki doğrudan aktarıyor olabilir. Kaldı ki en önemli açıklaması bence bu cümlelerin içinde gizli. Silahların susmasını söylüyordu eskiden Sayın Başbakan, şimdi silahların bırakılması diyor.

NEREDEN İCAB ETTİ?

Akif Beki:
Nereden icab etti'nin yanıtı şu olabilir o zaman BDP'liler açlık grevi sonrası İmralı'ya biz gidelim dediler. Başbakan da bu sürecin ön koşulu budur dedi demek ki...

Ayşenur Arslan: Ben Başbakan'ın yol haritası ile Öcalan'ın yol haritasını benzer bulduğum için, istiskal filan değil yanlış anlaşılmasın, sorunun çözümünde benzer öneriler olduğunu söylemek istiyorum. Öcalan 156 sayfalık bir yol haritası çizmişti hatırlarsanız. Silahların susması, bırakılması diye üç aşamalı bir şey ortaya koymuştu. Aftan söz ediyor Öcalan. Ama affa herkesi sokamazsınız. PKK yasadışı varlığını ortadan kaldıracak, ama AB, Irak, ABD deneiminde Türkiye dışına çıkaracak. Başbakan'ın sözünü ettiği Öcalan'ın en önem verdiği şey.

Akif Beki: Başbakan'ın söylediği Öcalan'ın PKK'nın tasfiye sürecinden çok farklı değil diyorsun.

Ayşenur Arslan: Evet, değil.

Mustafa Karaalioğlu: PKK'nın silah bırakması ve tehdit olmaktan çıkatmak Türkiye için tek çözüm. Öcalan da bunu derken farklı modeller sunuyor. PKK ne istiyor. Mesele bu aslında. Genel af PKK'nın tasfiyesini sağlayacaksa mümkündür. PKK'yı bitirecekse çok daha ileri şeylere hazır kamuoyu. Siyasi olarak buna cesaret edip etmemek sorun.

GENEL AF YAPILABİLİR BİR ŞEY

Ayşenur Arslan:
Sorun sadece bu mu? Türkleri de unutmamak lazım deniliyor. Ergenekon benzeri davalardan yargılananlar dururken PKK'ye genel af demek yapılabilir şeyler mi?

Mustafa Karaalioğlu: Gayet tabi yapılabilir şeyler.

Akif Beki: Bir Türk sorununa yol açar mı demek istiyor.

Mustafa Karaalioğlu: Açmaz. Balyoz, Ergenekon hassasiyeti var ama Kürt sorunu kadar değil o hassasiyet. Kürt meselesi Türkiye için büyük bir ağırlık. Balyoz ve Ergenekon başka bir şey. Sayın Başbuğ'un tutuksuz yargılanması gerektiğini düşünüyorum. Ama Ergenekon başka ciddiyette bir şey..

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89