• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 20 °C

Kalbimiz Roboski'deydi...

Kalbimiz Roboski'deydi...
Çoğu çocuk 34 köylünün katledilmesini protesto etmek amacıyla Roboski köyüne binlerce kişi akın etti.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP’li milletvekilleri, HDK, MAZLUM-DER, Dersim Dernekleri Federasyonu, Barış Meclisi gibi çok sayıda örgüt ve sivil toplum kuruluşundan oluşan heyetler Roboski’ye ulaştı.

Köy meydanında ailelerin heyetleri karşılaması ardından yerel saatle 10.00 sularında kitlesel anma başladı.

42607

DTK Eş başkanı Ahmet Türk, katliamın yıldönümünde yüreği insanlık için çarpanların Roboski’de olduklarını söyledi. Roboski’ye gelen Türkiyeli örgüt ve şahsiyetleri de selamlayan Ahmet Türk, “bu zulme karşı Laz’ı, Çerkez’i, Arap’ı zulme karşı ortak bir mücadeleyi geliştirmek zorunda. Yüreği yanan, özgürlükten yana olan herkes bugün bu özgürlük mücadelesinde içinde yerini almıştır. Bir şeyin artık fark edilmesi gerekir diyoruz. Kürtler kadim bir halktır. Yüz yıllardır inkâr edilmiş bir halk bugün artık inkarı kabul etmiyor. Hukukunun tanınmasını halk ve millet olarak tanınmak istiyor. Birlikte yaşadığı halklar ile kardeşçe yaşamayı esas alıyor. Bugün Kürtler hem Türkiye hem de Ortadoğu’da hem istikrarın hem de istikrarsızlığın nedeni. İnanıyorum Kürtler özgürleşirse, tüm Ortadoğu özgürleşir. Ama Kürtlerin inkârı üzerinde politikalar yürütülürse Kürtler buna yanıt verecektir sessiz kalmayacaktır” diye konuştu.

42603

Ortadoğu’da halkların kardeşçe ve özgürce yaşamasını getirecek, halkların özgürlüğünü garanti altına alacak bir proje ortaya konması çağrısında bulunan Ahmet Türk, acıların sona ermesinin tek yolunun da böyle bir projeden geçtiğini söyledi. Kürt ve Türkiye halkına ortak mücadele çağrısında bulundu. Ahmet Türk şunları söyledi:

“Gelin, bütün bu acıları bir tarafa bırakıp yeni acılar yaşanmasın diye akıl, vicdan ve insanlığımız ile hareket edelim. Bugün annelerin gözyaşları bir yıl geçmesine rağmen dinmedi. Bu gözyaşları gördükçe önümüzdeki felaketin anlamını daha çok anlıyoruz. Bu ülkede kardeşliği sağlayalım. Kürt halkının özgürlüğü konusunda ortak bir mücadele geliştirelim. Vicdan ve akıl sahipleri böyle yaparsa bu inkârcı, ırkçı ve faşist zihniyet yok olacaktır. Faşizmi yeneriz. Halkların inkârını esas alan bu zihniyeti tarihin çöplüğüne gömmüş oluruz. Bizim mücadelemiz esastır. Buradan Türkiye ve Kürt halkına sesleniyorum dört parçadaki Kürt halkına ortak mücadele geliştirelim. Güçlü bir refleks ile bu sürece müdahale edelim.”

DEMİRTAŞ: KÜRDİSTAN OLMALI Kİ, ROBOSKİNİN HESABINI SORALIM

Anma töreni için toplanan kalabalığa hitap eden BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın bir yıl önce ‘vur emrini ben verdim’ itirafını yapması gerektiğini söyledi.

Dönemin kaymakamı Naif Yavuz’un delillerin apaçık ortada olduğunu söylediğini ancak batıya sürüldüğünü ifade eden Demirtaş, vur emrinin Hava Kuvvetleri Komutanı’na Erdoğan’ın verdiğini, bu emirden Genelkurmay Başkanı’nın da bilgisi olduğunu iddia etti. 

“ÜST DÜZEY PKK’LI VAR İSTİHBARATI VERİLDİ”

TSK tarafından vurulan kalabalığın içinde üst düzey bir PKK’lı olduğu bilgisi verildiği için operasyonun gerçekleştirildiğini söyleyen Demirtaş, “Aralarında üst düzey bir PKK’lı var dendi ancak onun dışında sivillerin de olduğu bilgisi Başbakan’a verilmişti” ifadesini kullandı.

Demirtaş şöyle devam etti:

Türk savcı, Türk hakim, Erdoğan’dan hesap sormayacak. Çünkü bu tepenin önü Kürdistan, ölen de Kürt çocukları. Bodrum’u Marmaris’i bombalayamazsınız. Kürdistan yok diye mi bunu yapıyorsunuz? Kürt halkının Kürdistan’ı olmalıdır. Özerk mi, bağımsız mı, federal mi? Kürdistan olmalı ki, Roboski’nin hesabını verilebilsin. 

42605

'SİVİL CUMA NAMAZI' KILINDI

Selahattin Demirtaş, konuşmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve kalabalık bir grupla birlikte 'sivil' cuma namazı kıldı.

Kışanak: Parçalanan 34 bedenin hesabını milyonlar soracak

Katliamın birinci yıldönümünde Roboski’de bir araya gelen binlerce kişi 34 Kürdün mezarını ziyaret etti. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak katliamın hesabının mutlaka sorulacağını belirterek “34 bedenimizi parçaladınız, katlettiniz ama biz binler, onbinler, milyonlar olup hesap soracağız" dedi.

Roboskî katliamının yıldönümü dolayısıyla Roboskî'ye gelen binlerce kişi, köy meydanında yapılan anmanın ardından mezarlığa yürüdü.

BDP Parti Meclisi Üyesi Ferhat Encü, Roboskîli aileler adına konuşma yaptı. Anmaya katılan herkese acılarını paylaştıkları için teşekkür eden Öncü, "28 Aralık'ta Roboskî semalarında 34 canımızın üzerine bombalar yağdı" dedi. Encü, katliamı yapanların hala ellerini kollarını sallayarak gezdiklerini söyledi. Akşam Gazetesi'nde çıkan haberi hatırlatan Encü, "Devletle barıştık diyenler bu tabloya iyi baksın. Bu halk, bu aileler Roboskî'nin hesabını mutlaka soracak" dedi.

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Roboskî katliamını kınadı, "Hesabı sorulacak" dedi. Tuğluk, Başbakan'a seslendi, "28 Aralık 2011'de saat 22.00 sıralarında 'vur' emrini verdin mi, vermedin mi? Katliamı ABD ile birlikte mi işlediniz, sorumlular kimlerdir açıklayın" dedi.

BDP Milletvekili Hasip Kaplan, "Sınırın bu yanı da diğer yanı da bizimdir. Orada da burada da Kürtler yaşıyor. Dört parçadaki Kürtler kardeştir, dört parça da bizimdir" dedi..

'TÜM TÜRKİYE'YE CESARETİ AŞILADINIZ'

ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bundan bir yıl önce devletin planlarını bozdunuz. Bu katliamın karşısında susup, yılacağınız sanılıyordu. Ama tüm Türkiye'ye cesareti aşıladınız" sözleriyle Roboskîli ailelere seslendi.

Devletin, Türk ve Kürt halkını ayırmak istediğini, ancak başarılı olamadığını belirten Yüksekdağ, ESP olarak, bir yıldır bulundukları her alanda Roboskîli ailelerin adalet talebini yükselttiklerini, acılarını hissettiklerini belirtti, bu dayanışmayı sürdüreceklerini söyledi.

SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan da, "Roboskî bir taraftan direnişin adıdır, bir taraftan zalimlerden hesap sormanın ardıdır" şeklinde konuştu. Turan, SDP olarak Roboskî'nin yanında olacaklarını kaydetti.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise, hiçbir gücün, katliamı unutturamayacağını söyledi. Katliamların hesabı verilmeden ülkede barış ve kardeşliğin sağlanamayacağını ifade eden Taş, "Hesap vereceksiniz" dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "Biz katliamcıları tanıyoruz, yıllardır tanışıyoruz. Onlardan hesap sorulacak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katliamda yaşamını yitiren 34 kişinin isimleri okundu, kitle "Burada" yanıtını verdi.

Roboskî'deki anmalar gece de devam edecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89