• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Kadın Vekil Gözüyle GATA Vakası!

Kadın Vekil Gözüyle GATA Vakası!
Erdoğan 2 yıl önce Emine Hanım'ın GATA'ya alınmadığını söyledi kıyamet koptu. Erkek vekiller yumruklaştı ya kadın vekiller ne düşünüyor.

Kadınlar üzerinden siyaseti kim, neden yapıyor? Çene altından düğümlenmiş başörtüsü yerine türban kullandığı için GATA'ya alınmayan Emine Erdoğan mağdur mu? 'Çene altı uygulaması' ne anlama geliyor? Meclis'teki kavgada muhalefet mi iktidarı tahrik etti yoksa tam tersi mi?..

Peki kadın siyasetçiler tartışmalara ne diyor? Yaşananları, Meclis'te grubu bulanan partilerin kadın milletvekilleriyle konuştuk.

AKP adına Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, CHP Milletvekili Nesrin Baytok, MHP Milletvekili Şenol Bal, BDP Milletvekili Sevahir Bayındır Sorularımıza samimi yanıtlar verdiler.

İşte o açıklamalar...

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu söze, 3 yıl önce Deniz Baykal'la girdiği eş polemiğini hatırlatarak başladı. 'Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Baykal 'Başörtüsü, eşlerin ayıbını örtmez' demişti. Eşler üzerinden siyaset yapmanın ne kadar yanlış olduğunu göstermek için 'Baykal neden hiçbir davete eşi ile katılmıyor?'dedim.' Çubukçu, 'Eşlerin bu kadar rencide edildiği bir döneme daha rastlamadık' diye konuştu.

- Emine Erdoğan'la GATA'da yaşadıkları hakkında konuştunuz mu?

Emine Hanımefendi bu olayı yaşadığında kendisine üzüntümü dile getirmiştim. Çok üzgündü. Türkiye'yi düşünerek bunu ifade etmemiş olabilir. Sayın Başbakan da ülkeyi germemek adına sustuğunu söylüyor. Bu büyük bir fedakarlık örneğidir.

- Sizin yanınızda da yaşandı mı böyle olaylar?

Bunlar şimdilik bana kalsın. Biz içeride o kadar çok şey biliyoruz ki, bunların hiçbirini anlatmıyoruz.

- Kadınlar üzerinden siyaset yapılmasını kadın bakan olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Emine Erdoğan 7 yıl boyunca asaletiyle, duruşuyla bilerek geride durmuş bir hanımefendidir. Sadece kız çocuklarının okullaşmasındaki çabalarıyla öne çıkmıştır. Hassasiyetine rağmen hak etmediği saldırılara maruz kaldı. Eşlerin bu kadar rencide edildiği başka bir dönem yaşanmadı. Bu konuda özellikle kadın dayanışması gerekiyor.

İRONİ ZEKA GEREKTİRİR

- MHP'li Osman Durmuş Emine Erdoğan'ı hedef almadığını, ironi yaptığını söyledi.

İroni daha ince bir zekayı gerektirir. Bu, son derece kaba, yıkıcı bir tutumdu. Ülkemizin tüm kadınlarının rencide olduğunu düşünüyorum. Muhalefet aklını başına toplayıp bu üsluptan vazgeçmelidir.

- Muhalefet, Başbakan'ı kürsüden yaptığı konuşmada grubunu tahrik etmekle suçluyor.

Başbakan'ın tepkisi son derece haklıdır. Bir kadın sadece inancı nedeniyle başını örttüğü için ve Başbakan eşi olması sebebiyle rencide ediliyorsa tepki göstermemiz gerekiyor.

HANIMEFENDİ TAVİZ VERMEZ

- GATA girişinde türbanın çene altından bağlanması isteniyor.

Bu dayatmayı kabul etmek mümkün değil. Kadınların başını nasıl bağlayacaklarına kim karar verebilir? Kime ne? Emine Hanımefendi son derece üzgün ama birileri istiyor diye ilkeli duruşundan taviz vermez.

- Türbanla ilgili değişiklik Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiği için MHP, iktidarı bu konuyu çözümsüzlüğe hapsetmekle suçluyor.

Haksız ve insafsız bir yorum. Ucuz polemik. Muhalefet, oy kaygısıyla hareket ediyor.

- Türban sorunu sizin için hala çözülebilir bir konu mu?

Asla umutsuz olmam. Türkiye demokratikleşiyor. Muhakkak bu konuların aşılacağını düşünüyorum. Doğru bir tutum değil ki yıllarca böyle kalsın.

EŞİNİ POLEMİK KONUSU YAPTI

CHP Milletvekili Nesrin Baytok'a göre yaşananların kadınları ilgilendiren iki boyutu var. 'Birincisi, Bülent Arınç, Meclis Başkanvekili erkek olsaydı, pervasızca odasını basamazdı' diyen Baytok ikinci durumu şöyle açıklıyor: 'Başbakan'ın kendi eşini siyasi polemik malzemesi haline getirmesine şaşırdım. Hanımefendi'nin yerinde olmayı hiç istemezdim. Sorsanız belki Emine Hanım da rahatsızdır. Her kadının rahatsız olması gerekir.'

- Başbakan'ın GATA açıklamasını duyduğunuzda ne düşündünüz?

Başbakansın. Buna içerlediysen gereğini yaparsın.

Şikayette bulunmak muhalefetin işidir, iktidarın değil. Türkiye'de tüm kesimleri ürkütmüş, bu kadar kudretli bir Başbakan'ın böyle bir konuyu malzeme yapması çok yadırgatıcı, garip.

- Neden 3 yıl sonra açıkladı sizce?

Türbanı tekrar gündeme getirelim ve mağduriyet işinden prim yapalım mantığı bu. Kardeşim siz mağdur edilen değil, mağdur edensiniz. Hükümet gidici. Tekel işçileri kazan kaldırmış, Ergenekon'da insanlar haksızlığa uğradığı için intihar ediyorlar. Mağduriyeti o ailelere sorun. Kudretli olmak muktedir olmak değil.

MAĞDUR DEĞİL MAĞRUR

- İktidar, Emine Erdoğan'ın mağdur olduğunu söylüyor.

Emine Hanım'ın mağdur değil mağrur.

- Kadınlar üzerinden siyaseti ve Meclis'teki kavgaya ne diyeceksiniz?

Kadınlar ailenin, yaşamın tüm yükünü çekecekler sonra da siyasetçi beyefendilerin siyaset malzemesi olacaklar.Yeter artık! Sayın Başbakan, her yerde padişahlar gibi karşılanıyorsun, peygamber bile ilan edildin. Daha ne verelim sana kendini mağdur hissetmemen için.

OSMAN DURMUŞ NAZİRE YAPTI

MHP Milletvekili Şenol Bal, 'GATA'daki uygulamayı hoş karşılamamız mümkün değil. Milletvekilimiz Osman Durmuş, Başbakan'ın hanımının başörtüsünün arkasına saklanarak gerçek gündemi değiştirmesine nazire yaptı' dedi. Üniversite hocalığı döneminde başörtüsü sorununa tanık olduğunu anlatan Bal, 'Çözümsüzlük AKP'nin işine geliyor çünkü her seçimde bunu kullanacaklar' diye konuştu.

- Başbakan neden 2007 senesindeki bir olayı bugün gündeme getirdi?

Anketlerde düşme eğilimini gördükleri zaman ya darbe iddiaları çıkıyor ortaya ya İsrail'e kafa tutmak gibi sahte kahramanlıklar ya da böyle mağduriyetler. Tek başına iktidar olmak muktedir olmak anlamına gelmiyor. İktidarda değil de muhalefette gibi hareket ediyorlar.

- Sizce Emine Erdoğan mağdur mu, değil mi?

Mağdur olduğu kanaatinde değilim. Bazı kurallar toplumsal uzlaşmayla çözülür. Böyle inatlaşmayla çözülmez.

- Çene altı formülünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doğru bir uygulama değil. Bir de her giyim şeklinin bir modası var.

- Kadınların siyasi polemik malzemesi yapılmasına ne diyorsunuz?

Kadınların eğitim, ekonomi, istihdam gibi gerçek meseleleri örtülüyor. Kadınların birbirine sahip çıkması gerekiyor.

EMİNE HANIM KESİNLİKLE MAĞDUR

BDP Milletvekili Sevahir Bayındır'a göre Başbakan da, CHP ve MHP liderleri de toplumu sürekli tahrik ediyor. 'Her hafta gerilim dolu açıklamalar yapıyorlar. Meclis'teki kavga da erkek egemen üslubun sonucudur' diyen Bayındır, 'Bu iktidarın her erkek ferdi istediği gibi hareket ediyor. Hiçbir yetkisi olmayan kadınlar ise mağdur ediliyor. Erkekleri terbiye etmek adına kadınlara konulan barikat kabul edilemez' diye konuştu.

- Kadınların siyasi polemik konusu yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kadınlar toplumsal cinsiyetçiliğin kurbanıdır. Ne sebeple olursa olsun mağdur olmalarını istemiyoruz. Kadınlar eve kapatılıyor, okuyamıyor, toplumsal yaşamdan dışlanıyorlar. İrtica tehdidiyle AKP'yi tenkit ediyorlar ama bu arada kadınlar mağdur oluyor ve tüm erk alanları erkeğe terk ediliyor.

- Çene altı formülüne ne diyorsunuz?

Kim nasıl takmak isterse onun kendini gösterme biçimidir. Abesle iştigaldir. Bu yaklaşımın kendisi kadın haklarını zedeliyor. Ancak toplumsal yaşamda hizmet alımı açısından türban engel değildir.

- Emine Erdoğan sizce mağdur mu?

Kesinlikle mağdurdur.

- Kavganın yaşandığı gün Genel Kurul'da ortamı kim gerdi?

Herkes kendi payına biraz gerdi. Başbakan ilk günden beri popülist politika yapıyor. Kimi kime şikayet ediyorsun? Türban konusunu anayasanın maddelerini değiştirerek ülkeyi gereceğine özgürlükçü bir değişiklik yapsaydı herkes özgürleşirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89