• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 13 °C

Kaddafi'nin çadırı ABD'yi endişelendiriyor

Kaddafi'nin çadırı ABD'yi endişelendiriyor
Amerikalı yetkililer, ABD'yi ziyaret etmeyi planlayan Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin New York yakınlarında Bedevi çadırı kurmak isteyeceğinden endişeleniyor.

 Libya lideri Kaddafi, gelecek ay sonlarında New York'ta yapılacak BM Genel Kurulu toplantılarına katılmayı planlıyor.

Kaddafi'nin toplantılar süresince New York yakınlarındaki Englewood'da bulunan ve Libya devletine ait olan bir alanda yurt dışı ziyaretlerinde yaptığı gibi çadır kurabileceği belirtiliyor.

30 bin nüfuslu Englewood'da Lockerbie faciasında ölen birçok kurbanın yakınları yaşıyor. 1988'de Londra-New York seferini yapan Pan Amerikan yolcu uçağı, düzenlenen bombalı saldırı sonucunda, 10 bin metre irtifadayken İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak etmiş, faciada 270 kişi ölmüştü.

Saldırının sorumlusu olduğu gerekçesiyle İskoçya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Libyalı Abdülbaset Ali Muhammed El Megrahi, geçen hafta İskoç makamları tarafından sağlık nedenleriyle cezaevinden salıverilmiş ve ülkesine dönmüştü. Libya'da sevinç gösterileriyle karşılanan El Megrahi, Kaddafi tarafından da kabul edilmişti.

Englewood'un bağlı olduğu New Jersey'in senatörlerinden Frank Lautenberg, yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin ABD'deki hareketlerinin kısıtlanması gerektiğini savundu.

Lautenberg, "son gelişmeler göz önüne alındığında, bence ABD Dışişleri Bakanlığının Kaddafi'nin ABD'de sadece BM çerçevesinde faaliyetlerde bulunmasını sağlaması gerekir. Onun özgürce dolaşmasına izin verilmemeli" dedi.

Englewood Belediye Başkanı: "Sinirleniyorum"

Englewood Belediye Başkanı Michael Wildes da Kaddafi'nin Englewood'a gelme ihtimalinin kendisini sinirlendirdiğini söyledi.

Wildes, "Buradaki aileler, Lockerbie faciasında yakınlarını kaybetti. Englewood halkı, geçen hafta serbest bırakılan Megrahi'nin Kaddafi tarafından kabul edilmesine, Libya'da kahramanlar gibi karşılanmasına çok şaşırdı. Kaddafi buraya gelirse onu korurum, ama bu mutlu olduğumu göstermez. Burada uyumasını istemiyorum" dedi.

"Kaddafi'nin burada kalacağından eminim. 30 yıldır evin toprak vergisini ödemiyorlar ama 3 aydır havuz ve evi onarıyorlar. Gizli servis de geldi bölgeyi inceledi" diye konuşan Wildes, "Federal yetkililerin Usame Bin Ladin'den bile daha önce teröre destek veren bu kişiye vize vermemesi gerektiğini" savundu.

Libya'ya ait evin önünde hafta sonunda protesto gösterisi düzenlenmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı: ''Endişeleri anlıyoruz"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, düzenlediği basın toplantısında endişeleri anladıklarını ve hem Libyalı, hem New York'taki yerel yetkililerle temasta olduklarını kaydetti.

Libya liderinin kalacağı bölge konusunda henüz karar alınmadığını belirten sözcü, Libya'nın şu ana dek Kaddafi için çadır kurulması isteğinde bulunmadığını söyledi.

Sözcü, "Libya ile özellikle kalınacak yer konusunda liderler buraya gelmeden önce uzlaşmaya varmayı umuyoruz" dedi. BM merkezinin bulunduğu ABD, BM toplantılarına katılacak yabancı heyetlerin ziyaretlerinde hangi ülkenin heyeti olursa olsun kolaylık sağlamak zorunda. Ancak Washington yönetimi, ABD'ye düşman olarak gördüğü ülkelerin yetkililerinin seyahat özgürlüğünü BM merkezinin 40 kilometre çevresiyle kısıtlama hakkını saklı tutuyor. BM Genel Kurulu'nun 64. dönem toplantılarına Libya başkanlık edecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89