• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Kaddafi ülkeyi terk etti mi?

Kaddafi ülkeyi terk etti mi?
Halk ayaklanmasının yaşandığı Libya'da kan gövdeyi götürüyor. Bingazi'de isyancılar şehri ele geçirdikleri iddiasında, olaylar başkent Trablus'a yayılıyor.

Bingazi'de isyancılar şehri ele geçirdikleri iddiasında, olaylar başkent Trablus'a yayılıyor. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, ülkesinin iç savaşın eşiğine geldiğini söyledi. 7 günde ölenlerin sayısının 900'ü bulduğu iddia ediliyor. Teyit edilemeyen bazı bilgilere göre, Muammer Kaddafi dün gece ülkeyi terketti.

Seyfülislam Kaddafi devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, isyancıların silah ele geçirdiklerini ve onbinlerce kişinin Trablus'a gelmekte olduğunu belirtti, "Şu anda Bingazi'de sivillerin kullandığı tanklar dolaşıyor. El Bayda'da insanların tüfekleri var ve birçok silah deposu yağmalandı" dedi.

Seyfülislam Kaddafi, "Bizim silahlarımız var, ordunun silahları var, Libya'yı yıkmak isteyenlerin silahları var" diye konuştu.

Libya ordusunun şimdi asayişi sağlamak için temel bir rolü bulunduğunu, çünkü söz konusu olanın Libya'nın birliği ve istikrarı olduğunu söyleyen Kaddafi, "Libya bir yol ayrımında. İster bugün reformlar konusunda anlaşalım, isterbinlere değil, ölen 84 kişiye ağlamayalım, tüm Libya kan gölüne döner. Libya, Mısır veya Tunus değil. Libya ordusu büyük rol oynayacak, Tunus veya Mısır ordusu değil. Muammer Kaddafi, Zeynelabidin Bin Ali değil, Mübarek değil. Libya'dan bir parmak yer vermeyiz. Libya'da yaşayacak, Libya'da öleceğiz" diye konuştu.

Muammer Kaddafi nerede?

Bu arada, teyit edilemeyen bazı bilgilere göre, olayların başlamasından bu yana hiçbir açıklama yapmayan Libya lideri Muammer Kaddafi, dün gece ülkeyi terketti.

ABD ve AB kaygılı

Gelişmeleri izleyen ABD Dışişleri Bakanlığı, Libya'da son birkaç günde yüzlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı yolunda haberler geldiğini belirterek, Trablus makamlarını barışçı gösterilere izin vermeye çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley yaptığı yazılı açıklamada, "Unsurları teyit etmeye çalışıyoruz, ama son birkaç gündeki olaylar sırasında yüzlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı yolunda haberler alıyoruz" dedi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının dün akşamki çalışma yemeğinin sonunda yayınlanan açıklamada da, Libya lideri Muammer Kaddafi, halkının "meşru" beklentilerine yanıt vermeye ve barışçı gösteri yapanlara karşı şiddete başvurmaktan "derhal" vazgeçmeye çağrıldı.

AB adına açıklama yapan Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Libya yönetimi reform için halkın meşru talep ve isteklerine açık bir diyalogla yanıt vermeli" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89