• BIST 9937.32
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 15 °C

Kabil'de Komuta Türkiye'de

Kabil'de Komuta Türkiye'de
Türkiye, NATO'nun Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) Harekatı kapsamında, Kabil Bölge Komutanlığı görevini yarın devralacak.

Türkiye'ye ait kuvvetlerin yanı sıra, Arnavutluk, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Gürcistan'a ait kuvvetlerin komutası artık Türkiye'de.

NATO'nun bugüne kadarki en önemli operasyonlarından biri olarak değerlendirilen ISAF Harekatı'na, 42 ülkeden yaklaşık 64 bin 500 personel katılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri; Birleşmiş Milletler, NATO kararları ve TBMM tarafından onaylanan yetki çerçevesinde Afganistan'daki barışı koruma faaliyetlerine 2002 yılından itibaren iştirak ediyor.

ISAF'ın komutasını 2003 ve 2005 yıllarında iki defa üstlenen Türkiye, Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) bünyesinde aktif olarak kuvvet bulundurarak 2006 yılında, Kabil Çok Uluslu Tugay Komutanlığına katıldı. Türkiye, Afganistan'daki beş bölge komutanlığından biri olan, Kabil Bölge Komutanlığı görevini, 2007 yılında, sekiz ay süreyle yerine getirdi.

Türk personel, halen ISAF Karargahında, Kabil Bölge Komutanlığında, Vardak'taki bölgesel imar ekibinde, kuzey bölgede Mezar-ı Şerif şehrindeki seçim destek birliğinde ve çeşitli Afgan eğitim-öğretim kurumlarında görev yapıyor.

Türkiye, Kabil Bölge Komutanlığını, sıra Türkiye'ye tekrar geldiği için yarından itibaren ikinci defa ve bir yıl süre ile üstlenecek. Kabil Bölge Komutanlığı görevinin devralınmasıyla Afganistan'daki personel mevcudu, yaklaşık 2007 yılındaki seviyesine çıkacak. Artan personel, bölgeye ilave olarak giden güvenlik ve çeşitli destek unsurları ile helikopter bakım ve yeni oluşturulan bölge imar timinin güvenliğini sağlayacak personelden oluşacak.

Kabil'de yarın yapılacak devir teslim töreni ile Kabil Bölge Komutanlığı görevini devralacak Türkiye, Afganistan'da yaklaşık bin 700 personelle görev yapacak. Afganistan'da üç Türk helikopteri de bulunacak.

Kabil Bölge Komutanlığı görevi süresince; Türk Komutanlığının emir ve komutasında, Türkiye'ye ait kuvvetlerin yanı sıra, Arnavutluk, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Gürcistan'a ait kuvvetler bulunacak. Ayrıca, Bosna-Hersek, Portekiz ve Makedonya birliklerinin katılımı ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

KENDİ SORUMLULUK BÖLGESİNDE GÖREV YAPACAK

Kabil Bölge Komutanlığında görevli Türk birlikleri, daha önce

 olduğu gibi görev tanımlarına uygun bir şekilde, kendi sorumluluk bölgesi içerisinde görev yaparak Afganistan halkına güvenlik ve istikrar konularında yardım edecek ve Afganistan Milli Ordusunu eğitecek.

Afganistan'da görevli birliklerin, terörle mücadele, uyuşturucu ile mücadele ve mayın temizleme görevleri olmayacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89