• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 10 °C

Joe Biden: Putin savaşa karar verdi

Joe Biden: Putin savaşa karar verdi
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın bahanelerle Ukrayna’ya saldırı için zemin hazırladığını savunurken, “Putin’in Ukrayna’yı işgal etmeye karar verdiğine” inanıyorum dedi. Biden, Rusya’nın doğrudan Ukrayna’nın başkenti Kiev’i hedef alabileceğini söyledi.

Başkan Joe Biden Beyaz Saray’da Ukrayna krizi konusunda yaptığı basın toplantısı düzenledi.

Biden, ‘‘Rusya’nın gelecek günlerde Ukrayna’ya bir saldırı düzenleyebileceğine ve Kiev’i hedef alabileceğine inanıyoruz. Burası 2 milyon 800 bin masum vatandaşın yaşadığı bir şehir’’ diye konuştu.

Biden, son günlerde Ukrayna’nın doğusunda ateşkesin defalarca ihlal edildiğine dair çok sayıda haber aldıklarını belirtti. Rusya destekli silahlı grupların Donbass’ta Ukrayna’yı provoke etmek için Perşembe günü bir anaokulunun bombaladıklarını hatırlatan Biden, Moskova’nın saldırıyı Ukrayna’nın üzerine yıkmaya çalıştığını ancak bunun doğru olmadığını kaydetti.

‘Dezenformasyon çabaları arttı’

Biden, Rusya’nın dezenformasyon çabalarının arttığına dikkat çekerek Moskova’nın kendi halkını Ukrayna’nın Donbass’ta büyük bir saldırıya hazırlandığına inandırmaya çalıştığını kaydetti.

Biden, Ukrayna’nın Rusya ile gerilimi yükseltmek için 150 bin Rus askerinin sınırında biriktiği bir dönemi seçmesinin mantıksız olacağına da dikkat çekti.

Rusya’nın ayrıca Donbass’ta bir soykırım yapıldığına dair sahte iddialar ortaya attığını söyleyen Joe Biden, tüm bunların Rusya’nın daha önce de kullandığı yöntemler olduğunu kaydetti.

Biden ABD ve müttefiklerinin haftalardır Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebilmek için sahte bahaneler üreteceğini söylediklerini hatırlattı.

‘Biden, ‘‘Rusya’nın planlarını yüksek sesle açıklıyoruz. Bunun nedeni çatışma istememiz değil. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini meşru kılacak neden bulmasını ve bu planı ilerletmesini engellemek adına elimizden geleni yapmak istiyoruz’’ diye konuştu.

‘ABD ve NATO hazırlıklı’

Biden, Rusya’nın planında ileri gitmesi durumunda kendi seçimiyle girdiği gereksiz bir savaşın sorumlusu olacağı uyarısında bulundu. ABD ve müttefiklerinin NATO topraklarını ortak güvenliğe yönelik tehditlerden korumak için hazırlıklı olduklarını belirten Biden, Rusya’nın eylemlerinin NATO ve Avrupa Birliği içinde bölünmeye neden olmadığını, bilakis birlik ve kararlılığı arttırdığını kaydetti.

Ukrayna’ya destek sürecek

ABD’nin Ukrayna’ya savaşmak için asker göndermeyeceğini, ancak ülkeyi desteklemeye devam edeceğini kaydeden Biden, geçen yıl Washington’un Ukrayna’ya savunmasını güçlendirmek için rekor düzeyde güvenlik desteği sunduğunu söyledi. Biden bunlar arasında 650 milyon dolarlık füze ve cephanelik ile 500 milyon dolarlık insani yardım ve ekonomik destek olduğunu kaydetti. Bu hafta ise Ukrayna’nın ekonomik dayanıklılığını desteklemek için 1 milyar dolarlık devlet kredi garantisi sunma kararı aldıklarını belirtti.

Biden, ‘‘ABD ve müttefikleri Ukrayna halkını desteklemeye devam edecek. Batı birlik halinde ve kararlı. Rusya hala diplomasiyi seçebilir. müzakere masasına oturmak için hala geç değil’’ diye konuştu.

Rusya’nın önceki akşam Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 24 Şubat’ta Avrupa’da görüşmesine onay verdiğini belirten Biden, ancak Moskova’nın o tarihe kadar Ukrayna’ya saldırması durumunda diplomasi kapısını kapatmış olacağını, savaşı seçerek büyük bedel ödemek zorunda kalacağını kaydetti.

Biden, ‘‘Rusya’nın savaş ve diplomasi arasında bir seçeneği var’’ diye konuştu.

Harris’in temasları

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise Almanya’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le ve üç Baltık ülkesinin liderleriyle görüştü. NATO içindeki birliğe işaret eden Kamala Harris, Amerika ve müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye karar vermesi halinde yaptırımlarla karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi.

“Biz diplomasiye açık olduğumuzu net bir şekilde ifade ettik. Bu noktada ciddi olduğunu göstermek için top artık Rusya’da” dedi.

Kapsamlı yaptırım paketi 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Daleep Singh de ABD ve müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde uygulanacak nihai yaptırım paketi konusunda birbirine yaklaştığını söyledi.

Beyaz Saray yetkilisi yaptırımların Rusya’nın dünyaya enerji tedarik etme kapasitesini azaltmayı amaçlamadığını belirtti.

Singh Rusya’ya karşı başlangıçta uygulanabilecek yaptırım paketinin muhtemelen Moskova’nın SWIFT mali sisteminden çıkarılmasını kapsamayacağını kaydetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Daleep Singh ABD’nin sert ihracat kontrolü uygulaması halinde Rusya’nın teknoloji ithalatını başka ülkelerden karşılayamayacağını söyledi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cuma günü yaptığı açıklamada AB’nin Rusya’ya uygulayacağı yaptırımların enerji ithalatını kapsamaması gerektiğini söylemişti.

Draghi enerji sektöründe yaptırımlardan kaçınılmasının önemli olduğunu, İtalyan hükümetinin Rusya’dan ithalatın olası bir çatışmadan etkilenmesi halinde başka doğal gaz tedariği imkanlarını değerlendirdiklerini söylemişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89