• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Joe Biden ile Davutoğlu görüşmesi 2,5 saat sürdü

Joe Biden ile Davutoğlu görüşmesi 2,5 saat sürdü
Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla görüştü.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede Suriye'deki durum, IŞİD ile mücadele, Kıbrıs müzakereleri ve enerji güvenliği konuları ele alındı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla görüştü. Görüşmede ana gündem Suriye'deki durum ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele oldu. Davutoğlu ve Biden görüşmenin ardından açıklama yapmadı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'in Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele, Kıbrıs'ta çözüm müzakereleri ve enerji güvenliğiyle ilgili görüşmek üzere Davutoğlu ile bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, "İki lider IŞİD'in gücünün azaltılması ve yenilgiye uğratılması, Suriye'de siyasi dönüşüme doğru çalışılması ve Irak güvenlik güçleriyle ılımlı Suriyeli muhaliflere destek sağlanması ihtiyaçları noktasında mutabık kaldı" ifadesi kullanıldı.

Biden, Davutoğlu'nu güldürdü

Görüşme öncesi kısa bir basın açıklaması yapan ikili, ABD ve Türkiye’nin dostluk ve işbirliğine vurgu yaptı. Biden, Başbakan Davutoğlu’na hitaben “Birbirimizi uzun süredir tanıyoruz. Uzun süredir arkadaşız. Hem dost, hem de NATO müttefiki olan Türkiye’de olduğum için mutluyum. Bosna ve Kosova’daki ortak çalışmalarımızı hatırlıyorum. Bölgesel ve uluslararası konularda birlikte çalıştık” dedi.

Biden’ın, “En son geldiğimde kendisi dışişleri bakanıydı. Şimdi terfi etti, Başbakan oldu. Ben hâlâ başkan yardımcısıyım. Kendisinden bu konuda tavsiye almalıyım” sözleri Başbakan’ı güldürdü.

Başbakan Davutoğlu, “ABD ile 11 Eylül sonrası terörizme karşı ve 2008 sonrası küresel krize karşı birlikte çözüm bulmaya çalıştık. Şimdi de Ortadoğu başta olmak üzere uluslararası sorunların çözümü için birlikte çalışıyoruz” dedi.

ABD ve Türkiye’nin yaklaşımlarının bölgesel krizlerin çözümünde çok önemli bir faktör olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Suriye ve Irak’ta IŞİD faaliyetleri ve Suriye rejimin işlediği suçlar hakkında yakın temasta bulunduk” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO zirvesinde, kendisinin de Avustralya’daki G20 zirvesinde ABD Başkanı Obama ile bu çerçevede önemli görüşmeler yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, Biden’a zamanlaması doğru ziyareti için teşekkür etti.

Türkiye ve ABD liderleri bir araya geldiğinde üzerinde konuşulacak dosyalar asla bitmez, zaman da yetmez” diyen Davutoğlu, “Bu yüzden, bu gece ve yarın Atlantik Konseyi toplantısında konuşmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89