• BIST 9731.08
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 8 °C

JİTEM'in varlığından şüphem yok

JİTEM'in varlığından şüphem yok
Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı JİTEM diye bir birimin olmadığı yönündeki açıklama tatmin edici bulunmadı.

Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı JİTEM diye bir birimin olmadığı yönündeki açıklama tatmin edici bulunmadı. 2004 yılında bombalı saldırıdan kıl payı kurtulan eski Van Valisi Hikmet Tan, JİTEM'in varlığından şüphe duymadığını söyledi. Tan, kedisine yönelik suikastın perde arkasında JİTEM'in olup almadığının ise araştırılmaya değer bir konu olduğunu söyledi.

JİTEM'in varlığı ile ilgili yaşanan tartışmalar konusunda konuşan eski Van Valisi Tan, Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın JİTEM'i inkar ettiğini, ancak bunun inandırıcı olmadığını söyledi. Tan, JİTEM'in resmi olarak değil ama fiili olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak çalıştığını ileri sürdü. Tan, JİTEM'in varlığından ilk kez 1992 yılında Jandarma İstihbarat Binbaşı Cem Ersever'in öldürülmesinin ardından haberdar olduğunu söyledi. Eski Vali, o dönemde Ankara Altındağ Kaymakamı olarak görev yaptığını ve bir dizi esrarengiz öldürme olayına şahit olduğunu söyledi.

Bu olayların bir birleri ile bağlantılı olduğunu, arkasında ise JİTEM'in olduğunu düşündüğünü aktaran Vali Tan, "Cem Ersever'in öldürüldüğü 1992 yılında uyuşturucu kaçakçısı olduğu iddia edilen Savaş Buldan da öldürüldü. Yine aynı günlerde Altındağ Nüfus Müdürü Necip Baskın öldürüldü. Bunların ikisi de Hakkarili idi. Yine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan öldürüldü. Bunların failleri bulunamadı. Ben bunlar arasında bir bağ olduğunu ve bunların JİTEM tarafından tertip edildiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Tan, kendisine yönelik yapılan suikastta JİTEM'in parmağı olup olmadığı yönündeki soruya ise şu cevabı veriyor: "Bana yapılan suikastı PKK'nın yaptığı ortaya çıktı. Durum her ne kadar böyle olsa da benim kanaatim bu olayı perde gerisinde PKK'ya bağlı bazı yan kuruluşlar ile devletin içindeki bazı kuruluşların parmağı olduğu yönünde. Şüphelendiğim kuruluşlar arasında JİTEM de var. Ama bunun, yüzde 100 onlar tarafından yapılıp yapılmadığı araştırılmaya değer bir konudur."

DEMOKARTİK AÇILIM YAPTIM

Van'da görev yaptığı sırada dirençle karşılaştığını belirten Tan şöyle konuştu: "Ben o yıllarda halkla devleti kaynaştırdım, barıştırdım. Halka devletimizin sıcak yüzünü gösterdim. Çünkü o güne kadar halk PKK ile devlet arasında sıkışıp kalmıştı. PKK, halkı devlete bağlı oluğu için devlet ise 'PKK'ya niçin yardım yapıyorsun?' diye sıkıştırıyordu. Bundan rahatsızlık duyanlar vardı. Rahatsız olanların içinde PKK'nın ve onun siyasi kolunun olduğu tartışmasız. Ama devletin içinde de bu durumdan rahatsız olanlar vardı. Benim dönemimde OHAL kalkmıştı ama bunun etkisi hala vardı. Yani fiili olarak devam ediyordu. Ben demokratik açılımı ta o zamandan başlattım. Bundan rahatsız olanlar bana karşı böyle bir tertibin içine girdi."

OLAYIN GEÇMİŞİ

Eski Van Valisi Hikmet Tan'a Valilik Konağı altındaki Cumhuriyet Caddesi'nde 2 Temmuz 2004'te bombalı saldırı düzenlenmişti. Bir araca konulan bombanın Vali Tan'ın makam aracını geçişi sırasında patlatılmış, olay yerinden geçen 4 vatandaş hayatını kaybetmişti. Vali Tan, patlamadan birkaç saniye farkla yara almadan kurtulmuştu. Olayın ardından yürütülen soruşturmada Faruk Taştan, Mehmet Kırdağ, Ahmet Örek ve Erkan İnan zanlı olarak yakalanarak tutuklanmıştı. 4 sanığın yanı sıra dosya kapsamında terör örgütü üyesi Mahmut Toy ve Yusuf Ayaz hakkında ise gıyabi tutuklama kararı alınmıştı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi yargılama sonunda sanıklardan Mehmet Kırdağ, Faruk Taştan ve Ahmet Örek, 'Terör örgütü PKK üyesi olarak devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırma amacına yönelik vehamet arz eden silahlı eylemde bulunmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Diğer sanık Erkan İnan ise terör örgütü üyesi olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89