• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

JİTEM davasında korucubaşı Atak'a tahliye!

JİTEM davasında korucubaşı Atak'a tahliye!
Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de sanık olduğu davada korucubaşı Kamil Atak, tahliye edildi.

JİTEM adına faaliyet yürüten Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün ve PKK itirafçılarının da aralarında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı davada, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak tahliye edildi. Mahkeme, 5 sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı. 

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, Kamil Atak, Adem Yakin, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ ve dosyası birleştirilen Burhanettin Kıyak ile tutuksuz yargılanan Tamer Atak hazır bulundu. 

Mahkeme başkanı, sanık Temizöz'ün Cizre'de görev yaptığı yıllarda oluşturduğu öne sürülen sorgu ekibinde yer aldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 3'ü dosyanın sanığı biri o dönem uzman çavuş olarak görev yapan Burhanettin Kıyak ile ilgili hazırlanan dosyanın, görülmekte olan dava dosyasıyla birleştirildiğini açıkladı. 

Birleştirilen dosyadaki sanıklar Burhanettin Kıyak, Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) hakkında “Taammüden adam öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 

Duruşmada söz alan sanıklardan Kamil Atak, yaklaşık 4 yıldan bu yana tutuklu bulunduğunu hatırlattı. “Niçin tutulduğumu bilmiyorum” diyen Atağ, “Eğer elinizde bir delil varsa cezamı verin” diye konuştu. 

Sanık Temizöz de dosyadaki gizli tanıkların ifadelerinde yer alan 2 olayda da kendisinin Cizre dışında olduğunu ileri sürerek, “Ramazan Elçi'nin öldürülmesi olayında, yurt dışındaydım. Yurt dışında olduğuma dair belgeleri mahkemeye sundum” dedi. 

Kamil Atak bir önceki duruşmada ise "Ben aşiret sahibi biriyim. Allah’tan başka kimseden korkmuyorum. Ben ne senin cezaevinden, ne de senin zulmünden korkmuyorum. Konuşursam yer yerinden oynar" demişti. 

Kamil Atak'a tahliye kararı 

Mahkeme heyeti, avukatların taleplerini dinledikten sonra verdiği aranın ardından, tutuklu sanıklardan eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın tahliyesine karar verdi. 

Mahkeme, sanıklar Cemal Temizöz, Adem Yakin, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak'ın tutukluluk halinin devamını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi. 

İddianame

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıkların TCK'nın “adam öldürmek”, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” ve “adam öldürmeye azmettirmek” suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. 

Sanık Cemal Temizöz'ün 1993'te Cizre'de “terörle mücadele ediliyor” görüntüsü altında “korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun süreç içinde asli görevinden ayrılarak, PKK 'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı” ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor.

Cizre'de Korucubaşı Kamil Atak'ın serbest bırakılmasına tepki

 Şırnak'ın Cizre ilçesinde kayıplar için yapılan oturma eyleminde aileler, Jitem davasından serbest bırakılan Cizre eski Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atak'a tepki gösterdi.

Kayıp yakınları, Cizre ilçesinde Orhan Doğan Caddesi'nde bulunan Cizre Lisesi önündeki oturma eylemlerini bu hafta da sürdürdü. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen bir araya gelen kayıp yakınları, yağmurun altında 1990'lı yıllarda kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin fotoğraflarını taşıdı. Lise duvarına faali meçhul cinayetlere kurban gidenlerin fotoğraflarının yer aldığı kayıplar albümü asıldı. Çok sayıda kayıp yakınının katıldığı eyleme BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar, BDP Cizre İlçe Başkanı M.Nezir Akengin, MEYA-DER yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin yanı sıra vatandaşlar da katıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89