• BIST 9937.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 15 °C

Jeffrey: Kürdistan güvenli bir bölge

Jeffrey: Kürdistan güvenli bir bölge
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Washington'da düzenlediği basın toplantısında Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede gelinen durumu değerlendirdi.

Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Namo Abdullah’ın, Kürdistan Bölgesi’nin güvenli bölge konusundaki rolü sorusunu değerlendiren Jeffrey, “IŞİD’in yeniden ortaya çıkması büyük bir sorundur. IŞİD hilafetini ortadan kaldırdığımızdan bu yana bu konuya değindik” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Davos zirvesi kapsamında dün bir araya gelmesine ilişkin sorusuna Jeffrey, “Yaptığınız bütün işleri saygıyla karşılıyoruz, güvenli bölgenizin hep güvende olmasını diliyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin Suriye’deki güvenli bölgede nasıl bir rol aldığını açıklar mısınız sorusunda ise, Jeffrey şöyle yanıt verdi:

“Kürdistan Bölgesi, Irak’ta çalışmamız için güvenli bir bölge olmuştur. Çünkü Irak’ta yaşanan kargaşa Kürdistan Bölgesi’nde çok az yaşanmıştır. En son güçlerimiz 2011 yılında o bölgeyi terk ettiğinde.”

‘ABD güçlerinin Irak’ın bu kesiminde (Kürdistan Bölgesi) daha güvende olduklarını’ belirten Jeffrey, ancak “İran, ABD’den öcünü almak için Erbil Havalimanı’na füze ile saldırdı. Bu nedenle güçlerimiz orada da tam anlamıyla güvende olduğu söylenemez."

Donald Trump’ın dün Neçirvan Barzani ile görüşmesi sırasında yaptığı konuşmasının ne anlama geldiğini bilemediğini ifade eden Jeffrey, “Suriye’nin kuzey doğusuyla alakalıydı, Kürdistan Bölgesi siyasi ve lojistik anlamda bize çok yönlü destek olmuştur” dedi.

Irak’ta uluslararası koalisyonun operasyonlarının büyük ölçüde durduğunu belirten Jeffrey, “Şu an odaklanılan konular kuvvetlerin güvenliği ve Irak hükümetiyle yürütülen görüşmeler” dedi.

Jeffrey’e Irak parlamentosunun ABD dâhil tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi yolunda aldığı tavsiye kararının ardından bu konuda harekete geçilmesi olasılığı olup-olmadığı soruldu. Irak hükümetiyle görüşmelerin devam ettiğini belirten Jeffrey, her şeyin iyi gitmesini umarak Irak’ta IŞİD’le mücadeleye devam etmeye odaklandıklarını kaydetti.

Irak meclisinin kararı sonrasında ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Irak’taki Amerikan askerleriyle ilgili politikalarında bir değişiklik olmadığını ve Irak’tan çekilmeyeceklerini söylemişti.

Jeffrey’e koalisyonun bölgede asker tutma konusundaki duruşu da soruldu. Temsilci, koalisyonun IŞİD’le mücadelede kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. IŞİD’in Kerkük’te Diyala bölgesinde yeniden örgütlenmeye çalıştığını belirten Jeffrey, IŞİD’in fiziksel halifeliği bozguna uğrasa da bölgede kalan üyelerinin aktif olduğunu söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89