• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Japonya'nın yeni başbakanı Hatoyama

Japonya'nın yeni başbakanı Hatoyama
Japon parlamentosunun 480 üyeli alt meclisinde yapılan oylamada, Yukio Hatoyama 327 oyla başbakan seçildi.

Japonya'nın yeni başbakanı, genel seçimleri ezici farkla kazanan Yukio Hatoyama oldu.

Hatoyama, Maliye Bakanlığı'na deneyimli milletvekili Hirohisa Fujii'yi atadı. Hatoyama, kabinenin en önemli bakanlıklarından biri olan Dışişlerine ise Katsuya Okada'yı getirdi.

Fujii, 1993-94 yıllarındaki koalisyon hükümetinde de Maliye Bakanlığı yapmıştı. Okada ise daha önceki kabinelerde herhangi bir görevde bulunmamıştı.

Fujii seçiminin, bazı uzmanların "yeni hükümetin harcama planlarının yüksek miktardaki kamu borçlarını artıracağı endişesini" yatıştıracağı belirtiliyor.

77 yaşındaki Fujii, daha önce yaptığı açıklamalarda, kamu borcunun yüksek olması konusundaki endişelerini dile getirmişti.

Aso'nun iktidarına son verdi

Hatoyama'nın Japon Demokrat Partisi, 30 Ağustos'ta yapılan seçimlerde 308 milletvekili kazanarak, eski başbakan Tado Aso'nun Liberal Demokrat Partisi'nin 50 yıldan uzun süren iktidarına son vermişti.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'nın yeni Başbakanı Hatoyama, ekonomiye yeniden canlandıracağı sözünü vermişti.

Tado Aso ve kabinesinin sabaha karşı istifa etmesinin ardından parlamento Hatoyama'yı seçmek için özel oturumla toplanmıştı.

Taro Aso'dan buruk veda

Koltuğunu merkez soldaki rakibi Yukio Hatoyama'ya devretmek zorunda kalan muhafazakar Başbakanı Taro Aso, buruk bir veda konuşması yaptı.

Ülke tarihinde 54 yıllık muhafazakarların hezimete uğradığı 30 Ağustos'taki seçimlerde galibiyeti açık farkla Hatoyama'ya kaptıran Aso, veda konuşmasında, "Sert ekonomik önlemler almış olmaktan gurur duyabileceğimi düşünüyorum. Kısıtlı bir zaman diliminde Japon halkı için elimden gelenin en iyisini yaptım. Ama ne yazık ki yapmak istediklerimin sadece yarısını yapmış halde ayrılıyorum" dedi.

Yeni hükümetin ekonomiyi toparlaması için çaba sarf edeceği umudunu dile getiren Aso, sözlerini, Japonya'nın büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını, ancak hükümetin uygun idaresi ve halkın da çaba sarf etmesi sayesinde ülkenin başaracağına inandığını söyleyerek tamamladı.

Aso, küresel mali kriz arifesinde, Eylül 2008'de iktidara gelmiş ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya'nın savaş sonrasında gördüğü ikinci büyük resesyona karşı birçok canlandırma planı uygulamıştı.

Bununla birlikte tekrarlanan gafları ve halk nezdinde artan bir adaletsizlik hissi yaratması yüzünden popülaritesi hızla düşen Aso, seçimlerde Liberal Demokrat Parti karşısında ağır bir hezimete uğramıştı.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89