• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 24 °C

Japonlar, Türkiye'de nükleere talip

Japonlar, Türkiye'de nükleere talip
Türkiye'nin nükleer santral sürecini yakından izleyen Japon teknoloji devi Toshiba, nükleer santral kurmak istiyor.

Türkiye'nin nükleer santral sürecini yakından izleyen Japon teknoloji devi Toshiba, nükleer santral kurmak istiyor. RuslarMersin Akkuyu'da, Güney Koreliler Sinop'ta nükleer santral kurmak için çalışmalarını sürdürürken Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya ülkelerine açılmak isteyen Japonları da geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kapısını çaldı. 

Japon teknoloji şirketi Toshiba, Türkiye'de nükleer santral kurmak istiyor. Ruslar ve Güney Korelilerden sonra sessizce Türkiye'ye gelen Japonlar, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkilileriyle görüştü. Nükleer santral inşası için Avrupa Birliği (AB) güvenlik standartları garantisi veren Japonlar, Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya ülkelerine açılmak istiyor. Japon ekibinin, Enerji Bakanlığı'yla konuyu görüşmesi bekleniyor. Toshiba, Türkiye'nin nükleer santral sürecini yakından izliyordu.

Nükleer santral kurmak için 50 yıldır bekleyen Türkiye'de son aylarda yoğun bir trafik yaşanıyor. Mersin-Akkuyu'da kurulacak ilk nükleer santral inşası için geçen ay Ruslarla anlaşan Türkiye, Sinop'ta kurulacak ikinci santral için de Güney Koreli KEPCO şirketi ile görüşüyor. Japonlar da nükleer santral sürecinde yer almak için Türkiye'nin kapısını çaldı. Zaman'ın TAEK kaynaklarından aldığı bilgilere göre Toshiba'dan bir ekip konuyu görüşmek için geçen hafta TAEK yetkilileriyle görüştü. Enerji Bakanlığı ile de konuyu masaya yatırması beklenen Toshiba, Türkiye'den bir ekibi de Japonya'ya götürüp kendisinin inşa ettiği santralleri yerinde incelemesini istiyor. Kamuoyundan saklanan görüşmede Japonlar, santralin güvenliği konusunda AB standartları garantisi verdi.

Öte yandan nükleer santral çalışmalarını sonlandırmak için Enerji Bakanlığı geçen ay Rusya ile nükleer anlaşma imzalarken ikinci santral için Kore'yle görüşen bakanlık, ön mutabakata vardı. Güney Koreli KEPCO şirketi, bu kapsamda ikinci santral için Sinop'ta ayrılan arazide geniş inceleme yaptı. KEPCO, son olarak geçen ay bakanlıktan bir heyeti Kore'de ağırladı. Şirket ayrıca, Sinop için hazırladığı fizibilite raporunu bakanlık yetkililerine sundu. Bir taraftan Kore-Türkiye teknik ekipleri görüşmelerini sürdürürken bugün de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Kyung Hwan Choi ile Ankara'da görüşecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89