• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Jandarmanın 329 muhbiri deşifre oldu!

Jandarmanın 329 muhbiri deşifre oldu!
Erzincan iddianamesinin klasörlerinden, jandarmanın istihbarat için kullandığı muhbirlerin listesi çıktı.

Erzincan iddianamesi eklerinde bir skandala imza atıldı. Jandarma Üsteğmen Ersin Ersirger'in bilgisayarında listesi ele geçirilen 329 muhbirin açık adres, telefon, meslek ve görevleri gizlenmeden iddianamenin 5 no'lu klasörüne girdi.

İddianamenin delillerinin yer aldığı ek klasörlerinde jandarmanın bölgedeki istihbarat yapılanması ortaya döküldü. Dosyadaki 5 no'lu klasöre, soruşturma sırasında tutuklanan Jandarma Üsteğmen Ersin Esirger'in bilgisayarından bulunan muhbir listesi girdi. Esirger'de bulunan 'Haber Elemanı Durum Çizelgesi', 'Haber Elemanları Müdüre Verilecek Olanı', 'Elemanların Adresleri ve Telefon Numaraları ve Özellikleri', 'Elemanların Bilgileri' ve 'Aşırı Sağ Faaliyetler Timine Ait Haber Elemanları' isimli belgelerde jandarmanın kullandığı 329 haber elemanına ait bilgiler bulunuyor.

Bölgede, PKK ve aşırı sağ örgütlere karşı kullanılan istihbarat elemanlarının kimlik ve telefon bilgileri, otomobillerinin plakaları ile açık adresleri klasörde deşifre edildi. PKK ile ilgili bilgi toplayan muhbirlerin karşısında 'Yaz döneminde bölgesinde PKK/Kongra-Gel hakkında bilgi verir' gibi bilgiler yer alıyor.

Jandarmanın muhbirleriyle ilgili tuttuğu 'Kimlik Bilgileri ve Sosyo-Kültürel Durumu' başlıklı formda ise tüm muhbirlerin eşleri ve çocuklarıyla ilgili detaylı bilgiler de bulunuyor. Muhbirlerin bağlı olduğu 'Toplayıcı', 'Birinci Amir', 'İkinci Amir' gibi görev tanımları yapılan askerlerin isim, rütbe ve telefon numaraları da dosyaya olduğu gibi girdi.

HEMŞİRE VE TUHAFİYECİ

5 no'lu klasördeki 'Elemanların Adresleri ve Telefon Numaraları ve Özellikleri' isimli 19 sayfalık dosyada bulunan 'Aşırı Sağ Faaliyetler Timine ait Haber Elemanları' isimli belgede ismi listelenen 237 muhbirin meslekleri de açık açık yazılı. Bu listeye göre jandarma bölgede kuyumcu, fakültede öğrenci işlerinde memuru, bakırcı, oto kaportacı, maden mühendisi, tuhafiyeci, pastaneci, hemşire çiftçi, garson ve müftülük personelini muhbir olarak kullanmış.

'İrtibatlı Memurlar' başlıklı dosyada ise 'Kamu Personeli' isimli listede 12 memurun ismi verildi.

GİZLİ TANIKLAR AÇIKLANMIŞTI

Daha önce de Ergenekon davası ve Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı faili meçhul cinayetlerle ilgili dava kapsamında da aynı skandala imza atıldı. Bu dosyalarda da gizli tanıklık yapan bazı isimlerin isimleri açıklandı.

BU BİLGİLER DOSYAYA GİRMEZ

Erzincan'daki istihbarat elemanlarına ilişkin bilgilerin ek klasörlerde yer almasını 'deşifre edilmek' diye niteleyen eski Devlet güvenlik Mahkemesi Savcısı Mete Göktürk sözlerine şöyle devam etti:

'İddianameye bütün belge ve bulguların yansıması diye bir şey olmaz. İddianamede ek klasör, ek dosya denilir ve içeriğinden bahsedilebilir ama olduğu gibi yansıtılmaz. Sözü edilen olayda kimlikleri deşifre olmuş, bu kişilerin deşifre edilmemesi önemlidir ama bu olayda olan olmuş. Eğer bunların deşifre edilmeleri zorunluysa, mahkeme başka türlü kanaate varamıyorsa, deşifre edilmesi yönünde de karar verilebilir.'

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89