• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Jandarma, Mutki'de korsan kazı yapmış

Jandarma, Mutki'de korsan kazı yapmış
Mutki'de jandarmanın kendi binasının avlusunda savcıdan habersiz 'kazı' yaptığı, çıkan kemikleri 'hayvana ait' diye yok ettiği ortaya çıktı.

Mutki’de iki toplu mezarın kepçe operatörlerinin göstermesi üzerine kazılması sonucu çıkan cenaze sayısı yirmiyi bulurken, Jandarma Komutanlığı’nın kendi binasına ait avlu içinde soruşturmayı yürüten savcıya da haber vermeden askerler tarafından bir kazı yaptığı ortaya çıktı. Kazı sonucunda hayvan kemikleri bulunduğunu iddia eden Mutki İlçe Jandarma Komutanlığı, bu kemiklerin çöpe atıldığını duyurdu.

Mutkililer, daha önce savcıya verdikleri bilgide, Mutki Jandarma Komutanlığı’nın avlusunda 1977 doğumlu Alican Kızılkaya ve iki arkadaşının gömülü olduğu ihbarını yapmışlardı.

Mutkililerden edinilen bilgiye göre, askerler tarafından ilçe jandarma binasının avlusunda yapılan kazı savcıdan da gizlendi. Mutkili vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine giden ve toplu mezarlarla ilgili soruşturmayı sürdüren savcı Çetin Küçet’in, jandarma yetkilileriyle görüştüğü öğrenildi. Jandarma, kazı sonucu bulunan kemiklerin hayvan kemiği olduğunu iddia ederken, Mutkililer, kazının kendileri tarafından daha önce gösterilen noktada yapıldığını ve çıkan kemiklerin Alican Kızılkaya ile iki arkadaşına ait olma ihtimalinin güçlü olduğu inancında.

Örtbas çabası mı?

Kazının ardından ortaya çıkan kemiklerin ‘hayvan kemiği olduğu ve çöpe atıldığı’ duyumu üzerine Mutkililer savcıdan, barodan ve İnsan Hakları Derneği’nden habersiz yapılan bu kazıyı protesto etti. İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan yapılan kazıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Askeriye içinde biri Alican Kızılkaya olmak üzere üç kişin gömülü olduğu yönünde daha önce başvurumuz vardı. Alican Kızılkaya’nın ağabeyi Mehmet Nuri Kızılkaya, 1977 doğumlu kardeşinin uzun yıllardır kayıp olduğunu ve 1994 yılında Mutki kırsalında yakalandıktan sonra işkenceyle öldürülüp askeriyenin avlusuna gömüldüğünü duyduğunu söylemiş ve derneğimize bir dilekçeyle başvuru yapmıştı.

Mehmet Nuri Kızılkaya, bir görgü tanığının beyanına göre yaptığı başvuruda, ‘Kardeşim sağ yakalanıp sonradan işkence yapılarak öldürülmüş’ demişti. Askeriye içinde yapılan kazıyı ne bize haber verdiler, ne de savcıya. Gizli kapaklı yapılan bu kazıda çıkan kemiklerin hayvan kemiği olduğuna kim inanır? Biz de gelişmeleri Mutkililerden öğrendik. Bu durumun olayı örtbas etmek dışında başka bir anlamı yok.”

Mutki’nin kazı bilançosu...

1999’da PKK’ya katılmak üzere Mutki’ye giden dokuz kişinin üç PKK’lıyla buluştuğu noktada askerlerce öldürüldüğü iddiası üzerine jandarma karakolu yakınındaki alanda ocak ayında iki kazı yapılmış ve bu kazılarda 20 insana ait kemik parçaları bulunmuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89