• BIST 9524.59
  • Altın 2491.542
  • Dolar 32.5421
  • Euro 34.719
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 8 °C

‘İyi çocuklar’ örgüt üyesi değilmiş!

‘İyi çocuklar’ örgüt üyesi değilmiş!
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi'nin bombalanması olayı ile ilgili tutuklu yargılanan sanıkların hapis cezaları onandı.

Yargıtay, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitapevi’nin bombalanması olayı ile ilgili tutuklu yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e verilen 39’ar yıl 10’ar ay 27’şer gün ağırlaştırılmış hapis cezalarını onadı. Ancak yargıtay dönemin Genelkurmay Başkanı Şemdinli davasında dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın ‘tanırım, iyi çocuktur’ dediği Astsubay Ali Kaya’nın da aralarında bulunduğu sanıklara örgüt kurma suçundan verilen mahkumiyet kararını ise bozdu.

39 YIL HAPSE ONAY 

Yargıtay 9. Ceza Dairesi kamuoyunda ‘Şemdinli Davası’ olarak bilinen davada çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs suçlarından verilen cezalarla ilgili temyiz kararını verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen mahkumiyet kararlarının kasten adam öldürme, öldürmeye teşebbüs ve yaralama suçlarından cezalarının onandığını açıkladı. 

ÖRGÜT ÜYELİĞİNE RET 

Ertuğrul, sanıklara örgüt kurma suçundan verilen mahkumiyet kararının ise bozulduğunu belirtti. Bozma kararı üzerine Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkları yeniden yargılayacak.

NE OLMUŞTU? 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005’te Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitapevi’nin bombalanması sonucu 1 kişi yaşamını yitirmiş, 1 kişi de yaralanmıştı. Olayın hemen ardından halk, sivil kıyafetli Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’i suçüstü yakalamıştı. Mahkeme, 19 Haziran 2006’da sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’i ‘adam öldürmek’, ‘çete kurmak’ ve ‘adam öldürmeye teşebbüs’ suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatlarının, itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. 13 Haziran 2007’de yeniden Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne yolladı. 

ASKERİ MAHKEME İLK DURUŞMADA TAHLİYE ETTİ 

Van Askeri Mahkemesi 14 Aralık 2007’deki ilk duruşmada sanıkların tahliyesini karar verdi. Askeri mahkeme, 22 Ocak 2010’da dava dosyasının Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosya, Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gönderildi. Uyuşmazlık Mahkemesi anayasada yapılan son değişikliği göz önünde bulundurarak 2 Mayıs 2011’de Şemdinli Davası dosyasını ‘sivil yargı görevli’ diye yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşma 21 Temmuz 2011’de yapıldı. Duruşmada savcı, sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e ‘adam öldürmek’, ‘çete kurmak’ ve ‘adam öldürmeye teşebbüs’ suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası istemiş, mahkeme sanıkları yeniden 39’ar yıla mahkum etmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89