• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

İsteyince Oluyormuş!

İsteyince Oluyormuş!
Erdoğan’ın talimatıyla yönetmelik değişti. İran uyruklu PKK’lılar artık sınırda toprağa verilecek.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın, TBMM’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiği, Erdoğan’ın da Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, “Çözün bu sorunu” talimatı verdiği İran uyruklu PKK’lıların cenazelerine ilişkin kriz resmen çözüldü. Adalet Bakanlığı, bir gecede ilgili yönetmeliği değiştirdi. Değişiklik Resmi Gazete’de de yayımlanınca PKK’lıların cenazelerinin istedikleri gibi Doğubayazıt’ta gömülmesinin önünde engel kalmadı.

PKK’nın, Çukurca’daki saldırısının ardından Hakkâri’deki Kazan Vadisi’ne düzenlenen askerî operasyonda 34 PKK’lı yaşamını yitirdi. Önce cenazelerin teşhisinde kriz yaşandı. Bu krizin kısmen aşılmasının ardından bu kez de özellikle İran uyruklu PKK’lıların toprağa verilmesi krizi baş gösterdi. Çatışmada ölen yedi İranlının cenazeleri teşhis edildi ancak nerede toprağa verilecekleri konusu kördüğüme döndü. İran’dan çocuklarının cenazelerini almak için gelen aileler Ankara’da ulaşabildikleri yetkililerle de görüştüler ama sonuç alınamadı. Aileler eğer çocuklarının cenazelerini İran’a götürmelerine izin verilmiyorsa kendilerine en yakın yer olan Doğubayazıt’a gömülmesini isterken yetkililer ise Malatya’daki kimsesizler mezarlığına defnedilmesi gerektiğini savundular.

Cenaze krizini çözen isimler ise Başbakan Erdoğan ve BDP’li Sırrı Sakık oldu. Sakık, istirahatinin ardından TBMM’ye gelen Erdoğan’a geçmiş olsun dedikten sonra bu krizi aktarıp çözüme katkı sunmasını istedi. Erdoğan ise hiç vakit geçirmeden Adalet Bakanı Ergin’i yanına çağırıp ailelerin daha fazla mağdur edilmemesini, sorunun çözümünü istedi. Bu talimat üzerine hızla harekete geçildi ve Adalet Bakanlığı’nın, “Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmenliği’nde” değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğine ekleme yapıldı. İlgili maddedeki “Mülki idare amirliğinin belirleyeceği yerde gömülür” ibaresine, “Gerektiği hallerde İçişleri Bakanlığı’nın belirleyeceği yerde ve şartlarda başka bir ilde de gömülebilir” cümlesi eklendi. Bu değişikliğin yapılmasıyla yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu gelişmenin ardından aileler başvurup cenazelerini alacak ve kendilerine en yakın nokta olan Ağrı Doğubayazıt’ta toprağa verecek.

Diyaloğun önemi ortaya çıktı

Bu gelişmenin çok önemli ve sembolik olduğunu savunan BDP’li Sırrı Sakık, “Bakanların çaba göstermediği konuyu Başbakan çözdü. Bu sorunların diyalog ve müzakereyle çözülebileceğinin de çok önemli bir kanıtıdır” dedi. (Hikmet Durgun -Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89